3.400 læger i angreb på 'skyldskultur': Minister erkender, at det er alvorligt

Læger beskylder Styrelsen for Patientsikkerhed for at være på nakken af dem i jagten på at finde fejl.

- Før jeg blev minister var der et bredt politisk flertal for at skærpe patientsikkerheden. Det skete på baggrund af en lang række ulykkelige sager, som DR var med til at afdække med alt fra en hjerneskadet psykiater, der fik lov til at arbejde videre og andre sager, der var til skade for patientsikkerheden. Derfor skulle der styrkes, siger sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V). (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

- Det er en alvorlig mistillidserklæring. Men jeg oplever, at Styrelsen for Patientsikkerhed tager lægernes kritik alvorligt. Og det gør jeg også, siger sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V).

Lørdag morgen har 3.400 læger sat deres navn på en underskriftsindsamling, som de kalder for et mistillidsvotum til Styrelsen for Patientsikkerhed.

De angriber styrelsen for at udvise en aggressiv skyldskultur rettet mod enkeltpersoner og manglende fokus på overordnede problemer i sundhedsvæsenet, lyder det i det åbne brev, som lægerne har skrevet under på.

Initiativtager Kristian Rørbæk Madsen, der er overlæge på Odense Universitetshospitals intensivafdeling, mener, det er en kultur, der kan ende med at få hele sundhedssystemet til at bryde sammen. Han kalder ligefrem styrelsen for både "lægefjendsk"og "overivrig" i sin jagt på at stille enkeltpersoner til ansvar for fejl.

Kritikken kommer blandt andet efter Svendborgsagen, hvor en yngre kvindelig læge fra Svendborg Sygehus blev idømt en bødestraf ved landsretten for at have udvist grov forsømmelse og skødesløshed i behandlingen af en sukkersygepatient, som senere døde.

Ude af proportioner

Men at styrelsens måde at arbejde på kan få et helt sundhedssystem til at falde fra hinanden, er skudt ud af proportioner, mener Ellen Trane Nørby.

Sidste år politianmeldte styrelsen 12 læger for grov forsømmelighed. Det er seks gange så mange, som i årene før. Og det får Kristian Rørbæk Madsen til at sige, at læger "ikke kan træffe hurtige og vanskelige beslutninger, hvis de konstant har en styrelse på nakken, som straffer dem hårdt, hvis de i en sen nattetime ikke får dokumenteret helt så nøje, fordi lægerne prioriterer at give livreddende behandling til patienter".

Men den forklaring duer ikke ifølge Ellen Trane Nørby.

- Vi taler om 12 politianmeldelser ud af 39.000 læger og sundhedspersoner. Men de politianmeldelser, der er, handler ikke om små fejl. Vi ved godt, at der nogle gange er rigtig travlt ikke mindst på intensiv, men det er alvorlige sager, der bliver politianmeldt, siger hun.

- Der er dog ingen tvivl om, at der er nogle udfordringer i forhold til at føre journal. Og der er måske nogle krav, der ikke matcher virkeligheden. Derfor har jeg taget initiativ til at en arbejdsgruppe skal undersøge hele jounaliseringsbekendtgørelsen, så vi sikrer, at lægerne ikke skriver ting ned, som ikke er nødvendige, og som tager tid fra deres vigtige arbejde med patienterne.

S er bekymret

Styrelsen for Patientsikkerhed ønsker ikke at kommentere kritikken i dag, men i dagens udgave af Information siger direktør Anne-Marie Vangsted, at 'styrelsen er nødt til at gå systematisk til værks, hvis vi skal afdække det generelle fejlniveau i sundhedssektoren'.

- Jeg oplever, at der er ting, der skal forbedres fra styrelsens side, men jeg synes også, at direktøren har været imødekommende i forhold til, at der har været sager, hvor man har været lidt for langt fremme i skoene. Jeg oplever, at direktøren har sagt, at hun tager kritikken alvorligt, siger Ellen Trane Nørby til DR Nyheder.

Det bekymrer sundhedsordfører i Socialdemokratiet Flemming Møller Mortensen, at de tusindvis af læger kritiserer Styrelsen for Patientsikkerhed for at fokusere på straf frem for læring.

- Jeg ved, hvilket fokus vi har givet styrelsen, og det er patientsikkerheden. Intet er vigtigere. Styrelsens arbejde skal ske, så man lærer af de fejl, som sundhedsvæsenet laver, siger han.

Underskriftindsamlingen slutter søndag aften, hvorefter underskrifterne og lægers mistillidsvotum vil blive afleveret til Styrelsen for Patientsikkerhed og Sundhedsministeriet.

Facebook
Twitter