35 solcremer testet - flere indeholder stoffer, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende

Solcremerne er ikke i sig selv farlige, men gravide må gerne tænke sig om.

Selvom et enkelt stof i en solcreme ikke er farligt, kan en hverdag, hvor man er i kontakt med mange forskellige stoffer, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende, muligvis påvirke hormonbalancen i kroppen. (Foto: VIBEKE TOFT © Scanpix)

Når solen står højest på himlen, smører vi os gladeligt ind med den hvide, tykke solcreme for at undgå røde næser og cykelrytterarme.

Cremen indeholder nemlig et solfilter, der beskytter mod solens UVA- og UVB-stråler. Strålerne er farlige for huden, fordi de i værste fald kan give dig hudkræft.

Men nu viser en ny test fra Forbrugerrådet Tænk Kemi, at køberne kan få en uønsket gæst med i købet, når de er på jagt efter en ny solcreme.

Ud af 35 solcremer og solspray med solfaktor 30 indeholder en tredjedel af de testede solcremer stoffer, som man mistænker at være hormonforstyrrende.

- Det ser både godt og skidt ud, fordi der er en masse solcremer, der er fri for en række problematiske stoffer. Men så ser vi også en del, der indeholder mistænkte hormonforstyrrende stoffer.

Det fortæller Christel S. Kirkeby, der er testansvarlig og projektleder i Forbrugerrådet Tænk Kemi, som ikke er overrasket over resultatet.

Forbrugerrådet er en uafhængig forbrugerorganisation, der blandt andet laver uvildige test af produkter på det danske marked.

Et stof er ikke farlig i sig selv, men flere stoffer sammen kan være

Der er en særlig grund til, at vi skal tænke over, hvilke stoffer der er i vores produkter.

Det vurderer Anna-Maria Andersson, der er seniorforsker og leder for Center for Hormonforstyrrende Stoffer på Rigshospitalet.

- Man skal være klar over, at når man smører noget på huden, bliver det nødvendigvis ikke på ydersiden af huden. Der er flere af stofferne, som trænger direkte ind i blodet og kører rundt i kroppen.

Hun peger på, at flere dyreforsøg viser, at stofferne kan hæmme eller pille ved produktionen af særlige hormoner, vi har i kroppen.

- Nogle gange binder stofferne sig til en hormonreceptor i kroppen og efterligner, hvordan et hormon virker. Så tror kroppen, der er hormoner, hvor der ikke burde være det.

- Andre gange går stofferne ind og påvirker produktionen af vores egne hormoner, så vi ikke selv er i stand til at danne det hormon, vi har brug for, fortæller Anna-Maria Andersson.

Og hormonerne er vigtige i vores krop, understreger hun.

- Hormonerne påvirker blandt andet vores kønshormoner, som styrer vores fertilitet og pubertet. Vi er også styret af vores hormoner i forhold til vores humør, hvad vi føler og vores sexlyst.

Ifølge Christel S. Kirkeby og Anna-Maria Andersson skal du dog ikke være bekymret for at bruge din solcreme, selvom den er på listen over produkter med mistænkt hormonforstyrrende stoffer.

- Hvis man har købt en solcreme, som indeholder de mistænkte stoffer, kan man stadig bruge den, siger Christel S. Kirkeby.

Hun forklarer, at det er mere et spørgsmål om, at vi i vores hverdag bliver udsat for en masse forskellige kemikalier. Og det kan muligvis være problematisk.

For det er ikke det enkelte stof i et enkelt produkt, som man bruger engang i mellem, der gør den helt store forskel, fortæller Anna-Maria Andersson.

- Udfordringen er, hvad den samlede effekt er af denne blanding, når vi får mange kemikalier på én gang, siger hun.

Gravide skal være opmærksomme

Selvom voksne mennesker ikke skal være bange for at bruge deres solcreme, er der stadig en særlig gruppe i befolkningen, som Anna-Maria Andersson anbefaler at være opmærksom.

- Som gravid vil jeg overveje at tage et af de produkter, som ikke indeholder de mistænkelige stoffer. Det hænger blandt andet sammen med fosterudviklingen, fordi det også er styret af hormoner, og vi ved, at det er en følsom periode under graviditeten, fortæller hun.

Opfordringen gælder også til de par, der forsøger at blive gravide.

- Nogle gange ved man ikke præcis tidspunktet for, hvornår man bliver gravid, og nye data tyder også på, at manden er udsat i den periode, hvor han producerer sædcellerne, som også kan have betydning for barnet senere hen i livet. Det kan betyde, at manden måske også skal overveje, hvilke produkter han bruger, siger Anna-Maria Andersson.

Her anbefaler Christel S. Kirkeby, at man går efter produkter med Svanemærket.

- Hvis du køber et produkt, der er en kombination af den Blå Krans og Svanemærket, kan du få et produkt uden allergifremkaldende stoffer og de mistænkt hormonforstyrrende stoffer, siger hun.

- Og helt generelt: Vær kritisk og køb produkter, der er omfattet af kemikaliereglerne i EU, lyder anbefalingen.

Du kan se Forbrugerrådet Tænk Kemis bedømmelse af de forskellige solcremer her.

Sundhedsstyrelsens solråd

  1. 1

    Skygge: Du kan undgå meget af solens uv-stråling, hvis du søger skygge, når solen er stærkest mellem kl. 12 og 15.

  2. 2

    Solhat/tøj: Dæk bar hud til med tøj og anvend en bredskygget solhat, der dækker hoved og øre og skygger for ansigt og nakke.

  3. 3

    Solcreme: De steder på kroppen, som ikke er dækket af tøj, bør smøres med solcreme. Brug solcreme med mindst faktor 15. Der smøres med rigelige mængder, en god tommelfingerregel er, at bruge én håndfuld solcreme til én krop