36.000 nyfødtes hjerter skal skannes for at finde hjertefejl tidligt

Et nyt toårigt projekt med hjerteskanning af babyer skal hjælpe med at afsløre mindre hjertefejl.

Et nyfødt barn bliver vejet. På tre store hospitaler kan de også få foretaget en hjerteskanning. (Foto: Lars mØLler © Scanpix)

Børn, der kommer til verden på et af de tre største fødesteder, vil fremover blive tilbudt en skanning af hjertet. Den skal hjælpe med at opdage mindre hjertefejl hos de nyfødte, skriver Jyllands-Posten.

Det er nyfødte på Rigshospitalet, Herlev-Gentofte Hospital eller Hvidovre-Amager Hospital, der de næste to år får tilbuddet.

Skanningen skal afsløre små hjertefejl, som er svære at opdage ved graviditetsskanninger, hvor man normalt kan opdage de mest alvorlige hjertefejl.

36.000 nyfødte ventes at deltage

- Med det nye projekt vil vi få større viden om, hvor udbredte de enkelte hjertesygdomme er, og hvilke sygdomme, der er tale om. Desuden kan der sættes ind med opfølgning og forebyggende behandling, siger professor dr.med. Henning Bundgaard fra Hjertemedicinsk Klinik på Rigshospitalet.

Han er medinitiativtager på projektet, som også andre læger deltager i. Projektet er den største af sin slags, der bliver gennemført på en så stor gruppe af børn. I alt ventes 36.000 babyer fra de tre hospitaler at blive skannet de næste to år.

Hjertefejl er den mest almindelige medfødte sygdom, og årligt fødes 450 børn med en hjertefejl. Det kan for eksempel være små huller i hjertekamrene eller misdannede hjerteklapper.

/ritzau/