3D-printede våben er en fremtidig trussel: 'Generelt er det et kapløb med tiden, når nye teknologier bliver opfundet'

Et stigende antal 3D-printede våben bliver beslaglagt rundt om i Europa, oplyser Europol.

En 3D-printet udgave af "The Liberator"-pistolen, den første version af et 3D-printet skydevåben, som blev beslaglagt i Japan. (Foto: Kyodo © Scanpix Denmark)

Med en 3D-printer kan man producere alt fra medicinsk udstyr til briller, smykker, legetøj og små maskindele.

Men teknologien kan også bruges til at producere dødbringende våben, og det er en risiko, som den europæiske politimyndighed, Europol, i stigende grad har fokus på.

For mens produktionen af skydevåben engang var forbeholdt etablerede våbenfabrikanter, kan enhver med adgang til en 3D-printer i dag i princippet producere sit eget våben.

Sådan har det faktisk været i en årrække i USA, hvor det første 3D-print af et våben blev introduceret for ni år siden.

Inden for de senere år har tendensen også forgrenet sig til Europa, hvor politiet i lande som Spanien, Tyskland og Storbritannien har kunnet registrere forbrydelser, eller planer om at begå forbrydelser, med 3D-printede skydevåben.

I Halle i Tyskland dræbte en gerningsmand i 2019 to personer med et skydevåben, der var delvist 3D-printet, og politiet i både Sverige, Spanien, Japan og Storbritannien har beslaglagt 3D-printede skydevåben i de seneste par år.

Ny trussel

Ifølge den europæiske politimyndighed, Europol, er 3D-print af våben en ny og voksende trussel i Europa.

Af samme grund var netop 3D-print af våben på dagsordnen i denne uge, hvor Europol sammen med det nationale hollandske politi har afholdt en international konference i den hollandske by Haag for at diskutere problemet.

- Udviklingen i at 3D-printe våben er en nuværende og fremtidig trussel. Internationalt samarbejde er derfor afgørende, for at kunne modvirke det, sagde Gerda van Leeuwen, chefkonstabel i Hollands nationale politi, ved åbningen af konferencen, ifølge Europol.

Nicolas Padfield, der er laboratorieleder på FabLab RUC, der er et åbent digitalt prototypeværksted, er skeptisk over for, hvor stor en trussel det er på nuværende tidspunkt.

- Jeg er dog noget skeptisk over for den reelle risiko ved 3D-printede våben, for ”The Liberator”, den første amerikanske version af et 3D-printet skydevåben, var et forfærdeligt dårligt våben, der eksploderede i hånden på dig halvdelen af gangene.

- Med andre ord er det virkelig ineffektivt, og en helt almindelig drejebænk på et autoværksted vil til hver en tid være et bedre sted at producere et skydevåben, siger Nicolas Padfield.

  • I 2019 3D-printede forskere i Israel et menneskehjerte, der kan bruges til træning. (Foto: AMIR COHEN © Ritzau Scanpix)
  • Her er det en 3D-printet plantebøf. (Foto: AMIR COHEN © Ritzau Scanpix)
  • Her er det en kæmpestor 3D-printer, der med cement er ved at printe en bygning i Tyskland. (Foto: ANDREAS GEBERT © Ritzau Scanpix)
1 / 3

Men alligevel kan han sagtens se fornuften i, at eksempelvis Europol retter fokus mod 3D-printede skydevåben.

- Generelt er det et kapløb med tiden, når nye teknologier bliver opfundet, fordi det stiller højere krav til, at lovgivningen, og håndhævningen af den, følger med.

- For mig at se er den største nye risiko ved 3D-printede våben, at de er lavet af plastik og derfor er sværere at detektere. Det kan man jo i for eksempel lufthavne, hvor man røntgenscanner tasker, men andre steder, for eksempel i USA, bruger man i høj grad metaldetektorer, der ikke kan fange våben af plastik, siger Nicolas Padfield.

Kan eksplodere i hånden

3D-printede skydevåben er farlige. Både fordi, de kan affyre skud, men i særdeleshed fordi, der også er en stor risiko for, at våbnet eksploderer i hånden under affyringen, forklarer Nicolas Padfield. De er derfor ikke et oplagt våben for gerningspersoner, forklarer han.

- Man kan godt 3D-printe våben, men det er og bliver et uegnet medie til våbenproduktion, fordi du printer i plastik, og det er ikke et særligt stærkt materiale.

- Der, hvor der er grund til bekymring, er, at vi inden for de næste årtier vil finpudse teknikken og blive i stand til at 3D-printe alt muligt, også ting, der er langt farligere end en pistol, siger Nicolas Padfield.

Han fortæller, at det allerede er muligt at 3D-printe i stærkere materialer som eksempelvis metal, hvilket det amerikanske militær gør, men det er stadig så dyrt, at det ikke giver mening for den enkelte. Nicolas Padfield forventer dog, at prisen vil falde på sigt.

- Nye teknologier giver altid nye muligheder. Ja, nogen vil misbruge det, men fordele ved 3D-print overstiger langt risikoen for, at nogen vil misbruge det. Chancen for, at nogen vil bruge teknologien til noget godt, er langt større end risikoen, siger Nicolas Padfield.