Overenskomst 2017

3F efter medlemskritik: Forstår godt frustrationerne

Bygningsarbejdere mødte i dag talstærkt op foran 3F’s hovedkontor for at vise deres utilfredshed med den nye overenskomst.

Bygningsarbejderne er blandt andet utilfredse med, at de kan komme til at arbejde 42 timer om ugen. (© dr)

Stilladsarbejdere, murere og andre bygningsarbejdere troppede tidligere i dag op foran fagforbundet 3F’s hovedkontor i København.

De er utilfredse med den nye overenskomst mellem LO og DA for 500.000 ansatte i den private sektor.

Hos 3F’s byggegruppe forstår formand Kim Lind Larsen godt frustrationerne.

- Jeg er selvfølgeligt ked af, at de møder op på den her måde. Jeg er opmærksom på det, der er en frustration fra afstemningsresultatet fra forleden dag, siger han.

Under afstemningen stemte hele 77 procent af medlemmerne på byggeområdet nej til overenskomsten.

- De er utilfredse med, at arbejdsgiveren får ret til at bede medarbejderne om at arbejde en time mere hver dag. Og så er der også en del utryghed i byggebranchen i forhold til de mange udlændinge, der arbejder i branchen i de her år, siger Kim Lind Larsen.

Uenig i kritik

Under dagens protester kritiserede flere bygningsarbejdere dog også ledelsen for ikke at forstå sine medlemmer, og den virkelighed de arbejder i.

Det mener Kim Lind Larsen ikke er rigtigt.

- Vi har kørt forarbejde siden maj måned sidste år i forhold til den her overenskomstforhandling. Og alle de andre ting, der er opfyldt i overenskomsten ligger fuldstændig i tråd med det, der er blevet meldt ind, og de undersøgelser, vi har lavet op til forhandlingerne, siger han.

Ifølge byggeformanden handler det om, at man ikke har fået formidlet resultaterne af overenskomsten godt nok.

- Det, vi skal i gang med i den nærmeste tid, det er, at vi skal rundt og snakke med vores afdelinger og med nogle af de personer, der har været med i den her del af det for at finde ud af, hvordan vi kan finde sammen og nå hinanden. Det er vigtigt, vi kommer styrket ud af det her, fortæller Kim Lind Larsen.

Ved protesten tidligere i dag kritiserede medlemmer dog forbundet for at skyde skylden på dårlig formidling.

Efterladt på bagperronen

Bygningsarbejderne er langt fra de eneste, der har vist utilfredshed med overenskomsten. Mange slagterier er i dag ramt af arbejdsnedlæggelser.

Mens 78 procent af bygningsarbejderne stemte nej til aftalen stemte 98 procent af slagteriarbejderne i Fødevareforbundet NNF nej.

Til trods for de store splittelser i LO-samarbejdet mener Kim Lind Larsen ikke, at det skal have nogle umiddelbare konsekvenser for at samarbejdet.

- Hvis ikke LO-bevægelsen står sammen omkring de her overenskomstforhandlinger, efterlader vi jo i virkeligheden bare nogle på bagperronen. Og det er jeg ikke interesseret i, og det er jeg stensikker på, at de her stærk folk, der har været med i debatten om under afstemningen af overenskomsten, ikke er, siger Kim Lind Larsen.

Facebook
Twitter