3F-formand: Truende bagagemedarbejder er 'et mandfolk'

Formand Per Christensen støtter medlemmernes arbejde for at organisere sig - inden for lovens rammer.

Forbundsformand i 3F Per Christensen støtter sine medlemmers forsøg på at få nye medlemmer med i 3F - så længe, de overholder loven. (Foto: Philip Davali © Philip Davali)

Det kræver et 'mandfolk' at erkende sine fejl.

Det mener Per Christensen, som er forbundsformand for 3F, og roser bagagemedarbejderen Michael Marstrand for at beklage, at han truede en sæsonansat bagagemedarbejder i Københavns Lufthavn til at melde sig ind i 3F.

- Jeg tænker, at Michael Marstrand er et mandfolk, som både erkender, at han har begået en fejl, men også tager konsekvenserne af det. Jeg synes faktisk, det er ret stærkt gået, siger Per Christensen til DR Nyheder på 3F's kongres i Aalborg i dag.

Michael Marstrand har som følge af sagen fået en alvorlig påtale og er fratrådt sin post som næstformand i Ekspeditionsarbejdernes Klub, der er en faglig klub under 3F.

Overtal med gode argumenter

3F-formanden slår fast, at han tager afstand fra trusler og tvang og støtter retten til selv at vælge fagforening.

Men samtidig understreger han behovet for at stå sammen og være organiseret i samme forening. Derfor støtter han medlemmerne i deres arbejde for at hverve nye medlemmer - så længe, de holder sig inden for lovens rammer.

- Én kan ikke flytte noget som helst, det er kun de mange, der kan, og derfor er fællesskabet vigtigt.

- Man skal holde sig inden for rammerne af overenskomsterne og lovgivningen, men jeg vil også sige, at medlemmerne vil få alt den støtte, de skal have for at sikre stærke faglige klubber med rigtig, rigtig mange medlemmer, siger Per Christensen, der omtaler sagen fra Københavns Lufthavn som "en finke, der røg af panden."

Murer: Arbejder kun sammen med 3F'ere

Siden historien om truslerne mod bagagemedarbejderen i Købehavns Lufthavn kom frem, har flere lokale brancheforeninger meldt ud, at der reelt ikke eksisterer frit fagforeningsvalg hos dem - og heller ikke skal gøre det.

Emil Olsen, som er murer og formand for murersvendenes brancheforening i Nordjylland, er et af de 3F-medlemmer, der på sin arbejdsplads forsøger at overtale ikke-medlemmer til at skifte til 3F.

- Man får jo indtryk af, at det foregår med tvang og vold og alt muligt, og det gør det slet, slet ikke. Jeg er sikker på, at 99 procent af alle tilfælde sker i fred og fordragelighed med fælles forståelse for hinandens synspunkter, og heldigvis kan langt de fleste godt se fornuften i at være organiseret samme sted, siger han.

Det er en gammel tradition, at man er organiseret i den samme fagforening på arbejdspladsen - og den tradition værner Emil Olsen om, siger han.

Og hvad sker der, hvis ikke man er enig?

- Jeg har ikke oplevet nogen steder, hvor man ikke er enig, det bliver man. Det bliver man sgu.

For Emil Olsen er det vigtigt at vide, at man har de samme rettigheder. Så vigtigt, at han ikke arbejder sammen med kolleger, der ikke er organiseret i 3F.

- Det ville ikke ske, at vi tager et arbejde med én, der ikke er organiseret - det går ikke, at man er på en arbejdsplads, hvor vi står forskellige steder.