3F: Østarbejdere overtager udkantsjob

Østarbejdere, der arbejder til discountløn presser danske landbrugsansatte i yderområderne væk fra deres job, mener 3F.

Mircea Bacaoanu fra Rumænien er ansat hos svineproducenterens formand Henrik Mortensen.

Østarbejdere, der arbejder for danske landmænd til discountløn, presser danske landbrugsansatte i yderområderne væk fra deres job.

Sådan lyder kritikken fra fagforeningen 3F.

Kritikken kommer på baggrund af nye ledighedstal, der viser, at ledigheden blandt landbrugs- og gartneriarbejderne i 3F er steget fra 11 til 22 procent på to år.

Udbredt i landbruget

Der findes ingen tal for, hvor mange østarbejdere der arbejder i landbruget. 3F mener, at tallet er stærkt stigende. Og formanden for Danske Svineproducenter, Henrik Mortensen, vurderer, at over halvdelen af de danske svineproducenter nu har ansat østeuropæisk arbejdskraft.

Problemet er ifølge 3F, at de fleste østarbejdere bliver ansat til en alt for lav løn.

-Man forsøger at udhule det danske arbejdsmarkedet ved at presse lønningerne ned, siger Morten Fischer Nielsen, forhandlingssekretær i 3F.

15.000 om måneden

Formanden for Danske Svineproducenter, Henrik Mortensen, har selv en rumæner ansat til 15.000 kroner om måneden. Men det er ifølge 3F alt for lidt. Han burde have 20-22.000, mener Morten Fischer Nielsen fra 3F.

Der er intet ulovligt i at ansætte billig østeuropæisk arbejdskraft. Og svineproducenternes formand mener, at fagforeningen 3F er nødt til at forstå, at danske landmænd og svinebønder er udsat for hård konkurrence fra udlandet, hvor billig arbejdskraft bruges i endnu større omfang.

- Vi er nødt til at kigge på vores omkostninger, og der er lønninger en af mulighederne, siger Henrik Mortensen.

Facebook
Twitter