3F til landbruget: Vi har masser af medarbejdere, hvis I mangler

3F afviser Landbrug & Fødevarers påstand om mangel på arbejdskraft.

3F opfordrer landmænd med mangel på arbejdskraft til at ringe til dem - de har arbejdsløse landbrugsuddannede på spring (arkivfoto). (Foto: henning Bagger © Scanpix)

Mere end hver femte landmand mangler kvalificeret arbejdskraft. Det viser en analyse fra landmændenes erhvervsorganisation Landbrug & Fødevarer.

Det har fået organisationens direktør, Karen Hækkerup, til at efterlyse initiativer, som skal gøre det lettere at få udenlandsk arbejdskraft til Danmark.

- Hvis vi ikke øger vores arbejdsudbud med udenlandsk arbejdskraft, mister vi alle sammen penge, og samfundet mister værdi, siger hun.

Men faktisk er antallet af udlændinge i det danske land- og skovbrug samt fiskeri steget til det dobbelte i løbet af de sidste ti år. Det viser nye tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering.

Hvor der i 2008 var 16.360 udenlandske ansatte i det danske landbrug, skovbrug og fiskeri, var der i 2017 hele 27.856.

Hovedandelen af arbejderne i 2017 kom fra Rumænien, Litauen og Polen.

3F: Hvorfor ringer landmændene ikke?

Det er ikke første gang, Landbrug & Fødevarer slår alarm over manglende arbejdskraft.

Derfor forsøger Fagforbundet 3F, som blandt andet repræsenterer landbrugets medarbejdere, på ugebasis at formidle kontakt mellem deres arbejdsløse medlemmer og landmænd, der mangler medarbejdere.

Det fortæller Peter Kaae Holm, som er gruppeformand for Den Grønne Gruppe i 3F.

- Det her er noget, vi jævnligt diskuterer med Landbrug & Fødevarer. Vi erfarer, at landbruget ikke benytter sig af de officielle kanaler, når de mangler arbejdskraft, siger han og slår fast, at:

- 3F har mange tusinde ledige, men efterspørgslen fra landbruget er der bare ikke. Så når Karen Hækkerup nu endnu engang efterlyser udenlandsk arbejdskraft, så mistænker vi, at det drejer sig om pris over kvalitet og kompetencer.

Peter Kaae Holm fortæller, at fagforbundet støtter op om udenlandsk arbejdskraft i landbruget såvel som i andre brancher, men alt for ofte ser, at arbejdsvilkårene ikke er i orden.

- Lige nu ser vi, at rigtig mange rumænere arbejder i landbruget. Mange steder gør de det rigtig godt, men alligevel ser vi tit dårlige vilkår, som eksempelvis lønninger til langt under 100 kroner i timen og utrolig lange arbejdsuger.

Når han har forsøgt at matche forbundets arbejdsløse medlemmer med landbruget, oplever han, at landmændene taler udenom.

- Jeg har konfronteret landbruget ved flere lejligheder, men har fået en historie om, at det ikke er lige præcis de medarbejdere, de søger. Men det lyder nu lidt mærkeligt, for de er både uddannede og kompetente, slår han fast.

Facebook
Twitter