'4 potentielle eksponeringer denne uge': Coronabeskeder 'kan skabe forvirring'

Man er ikke nødvendigvis i risiko for at være blevet smittet, selvom man får en besked på sin telefon.

Sundhedsministeriet er gået i dialog med Apple og Google for at få ændret beskeden. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

'Din enhed har identificeret 4 potentielle eksponeringer i denne uge og delt dem med smittestop'.

Sådan kan en notifikation på din telefon lyde, hvis du som godt en million andre danskere har hentet appen Smittestop. Sådan en besked har Andrea Høppermann fået, og den ene gang stod der, at der var én potentiel eksponering.

- Jeg undrede mig ret meget over logoet, fordi det ikke lignede Smittestop-appen, som jeg havde downloadet. Men der var ikke mere end den besked, siger hun.

Sådan ser notifikationen ud på en iPhone. (© PRIVATFOTO)

Men beskeden betyder ikke nødvendigvis, at du skal se dig selv som en nær kontakt til en, der er blevet konstateret smittet med coronavirus.

Beskeden kommer nemlig fra telefonens styresystem og ikke fra Smittestop, oplyser Sundhedsministeriet i et skriftligt svar til DR. Smittestop er dog afhængig af styresystemerne for at få informationer om, hvor brugerne har befundet sig.

- Det er derfor beskeder, som Google og Apple styrer udsendelse af, lyder det.

Vent på besked fra Smittestop

I Danmark skal man ifølge sundhedsmyndighederne se sig selv som en nær kontakt til en smittet, hvis man i mere end 15 minutter har befundet sig mindre end en meter fra en, der registrerer sig som smittet i Smittestop.

Men styresystemet hos Apple og Android bruger ikke nødvendigvis den samme definition, og man skal derfor forholde sig i ro, hvis man ikke har fået besked fra Smittestop.

- Hvis du ikke har fået en besked fra smittestops-appen om smitterisiko, men har fået besked fra styresystemet om potentielle eksponeringer, så betyder det, at kontakten med den anden app-bruger ikke opfylder de sundhedsfaglige betingelser for at udgøre en smitterisiko, skriver Sundhedsministeriet.

  • Sådan ser notifikationen fra Smittestop ud på en låst skærm på iPhone. (© Sundhedsministeriet)
  • Inde i appen vil der være en besked om, at man har været i nær kontakt med en smittet. (© Sundhedsministeriet)
  • Der står også, hvordan man skal forholde sig. (© Sundhedsministeriet)
1 / 3

Beskederne er begyndt at dukke op hos danskere i løbet af de seneste uger.

'Kan skabe forvirring'

En af dem er altså Andrea Høppermann, der fik sådan en notifikation første gang for et par uger siden.

Hun kom frem til, at hun kunne have været udsat for smitte med coronavirus, fordi hun havde været med til et større arrangement.

- Jeg vidste ikke rigtig, hvordan jeg skulle forholde mig, så jeg ringede til min egen læge for at høre ad, og så fik jeg en tid til test, siger hun.

I det hele taget synes hun, at beskeden var mærkelig og løst formuleret. Og det undrede hende, at der ikke stod mere i Smittestop, fordi den netop skulle kunne fange de her nære kontakter, som man ikke selv kender.

Sundhedsministeriet oplyser, at det er i dialog med Google og Apple om beskederne og deres ordlyd 'for at gøre teksten mere brugervenlig eller helt stoppe udsendelsen'.

- Sundheds- og Ældreministeriet er bevidste om, at teksten kan være svær at forstå og kan skabe forvirring. Beskeden betyder, at din telefon har registreret, at du har været i nærheden af en anden app-bruger, der er blevet smittet, og som har valgt at melde det i appen, og som derfor har delt udsendte nøgler med appen.

- Tallet fire betyder ikke nødvendigvis, at du har været i nærheden af fire personer, men det kan være den samme person, som din telefon har udvekslet nøgler med fire gange, lyder det i svaret fra ministeriet.

DR forsøger at få svar fra Netcompany, der udvikler servicen til Apples og Googles styresystemer, på spørgsmålet om, hvordan en 'potentiel eksponering' er defineret i systemet.