4 ud af 10 pendler på arbejde: Det kan give stress

Man skal ifølge forsker aflaste sig selv, hvis lange pendlerture ikke skal gå ud over helbredet.

Sofie Kyed er en af mange pendlere i Danmark. Hun tager turen fra København til Vordingborg, når hun skal på arbejde. (Foto: DR Nyheder © DR Nyheder)

På mandag er juleferien slut for mange af os, og turen går tilbage på job.

En tur der for stadigt flere går over kommunegrænsen og dermed gør, at vi kan kalde os pendlere.

I alt 41 procent af alle i arbejde lever nu et pendlerliv i Danmark, viser de nyeste tal fra Danmark Statistik. Det svarer til 1,1 million mennesker.

Hverdag i tynd tråd

Men pendlerlivet kan give stress, fordi de mange timer undervejs gør det svært at få hverdagen til at hænge sammen.

Det viser forskning fra både Danmark og udlandet.

- Det kan give nogle her-og-nu- symptomer som stress og angst. Og det kan så på sigt sætte sig som hjertekar-sygdomme eller mere voldsomme psykiske belastninger, siger Thora Brendstrup, speciallæge i arbejdsmedicin.

At aflaste sig selv ved for eksempel at få hjælp til at hente børn er afgørende, hvis ikke de mange timer på farten skal gå ud over helbredet.

- Man skal tænke på sit liv som en vægtskål og så tænke på nogle negative ting i den ene skål og nogle positive ting i den anden. Og så skal man se på, hvor har jeg indflydelse på, hvordan der kommer balance i de her ting, siger Thora Brendstrup.

I videoen her kan du høre Sofie Kyed fortælle om at pendle mellem København og Vordingborg for at komme på arbejde. Klik på play.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk