40-årig mand i 'piratsag' undgår straf for at have deltaget i angreb på dansk militærhelikopter

Formodet pirat straffes ikke, men kendes skyldig i anklagerne.

Københavns Byret har afsagt dom i den såkaldte 'piratsag', hvor en 40-årig mand var anklaget for at være involveret i en ildkamp mod danske militærstyrker i Guineabugten sidste år. (arkivfoto). (Foto: © Olafur Steinar Gestsson, Ritzau Scanpix)

Københavns Byret har afgjort, at straffen bortfalder for en 40-årig formodet pirat, selvom han dømmes for at have forvoldt fare for danske soldaters liv under en ildkamp.

Det har en enig domsmandsret afgjort i Københavns Byret.

Manden, der mistede sit ene ben som følge af episoden, var ombord på en motorbåd, der sidste år kom i ildkamp med dansk militærhelikopter.

Retten lægger til grund, at tiltalte tog aktivt del i angrebet, hvor der blev skudt to gange mod helikopteren.

Retten afgør dermed, at manden er skyldig i anklagen, men omstændighederne gør, at straffen bortfalder.

Det skyldes blandt andet, at tre andre mænd, der også deltog i angrebet og blev taget til fange af de danske soldater, blev løsladt med tiltalefrafald.

Det indgår også i rettens begrundelse, at manden mistede sit ben, og at ingen danske soldater kom noget til.

Fortsat varetægtfængslet

Anklagerne havde krævet en fængselsstraf på mellem 12 og 15 måneders fængsel samt udvisning af Danmark i 12 år.

Den 40-årige kunne dog ikke forlade retten som en fri mand, da anklagemyndigheden valgte at anke dommen med henvisning til udlændingeloven og mulighed for senere udvisning.

Manden er derfor varetægtsfængslet frem til 20. december.

Ildkamp i Guineabugten

Sagen begyndte for et år siden, da fregatten Esbern Snare af den daværende regering var sendt til Guineabugten ud for Vestafrika for at afskrække pirater.

Den 24. november kom det til ildkamp mellem danske styrker og en gruppe personer i et fartøj, der udviste alle tegn på pirateri, har vidner fra Forsvaret forklaret i retten.

Ved sammenstødet blev fire personer i det formodede piratfartøj skudt og dræbt, mens en femte person faldt i vandet og formodes druknet. Fire andre blev tilbageholdt ombord på fregatten.

Sådan forløb det den 24. november 2021 ifølge Forsvaret:

  • Fregatten Esbern Snare får den 24. november besked om, at der er forhøjet risiko for pirateri i farvandet syd for Nigeria. Skibet sætter kurs mod området og sender en Seahawk-helikopter i forvejen. (Foto: © (Grafik) Morten Fogde Christensen)
  • Helikopteren når frem ud på eftermiddagen. I et område med flere handelsskibe - heraf et hollandsk - opdager helikopteren en hurtigtgående motorbåd med otte-ni mistænkelige personer ombord. De er bevæbnede og har klassiske pirateri-redskaber med ombord. Det er blandt andet stiger, hammere og wirecuttere til pigtråd. Helikopteren signalerer til motorbåden, at den skal stoppe, men forgæves. Besætningen på den danske helikopter kan se, at mændene i båden opfører sig aggressivt og smider forskellige ting overbord.
  • Man beslutter, at finskytten fra Frømandskorpset, der er med i helikopteren, skal skyde varselsskud. Det første skud rammer med vilje langt bag bådens to motorer, men den stopper ikke. Helikopteren flyver tættere på for at lave såkaldt ’disabling fire’ – at stoppe båden ved at ramme motoren. Efter to-tre skud træffer skytten den ene motor. Båden reagerer ved at manøvrere voldsomt. Piloten observerer nu mundingsglimt på båden fra våben, der bliver affyret. Han melder 'føling, føling' (militært sprog for 'vi er i kamp') og flyver væk.
  • I mellemtiden er Frømandskorpset i to kraftige og tungt bevæbnede motorbåde nået frem og nærmer sig det formodede piratskib. De kan se personer med AK-47-geværer, der peger mod dem. Flere soldater ser mundingsglimt og konstaterer, at de bliver beskudt. En soldat i den ene båd tænker om hans kammerater, der står forrest i skroget, ’shit, de bliver høstet’. Frømandskorpset skyder tilbage med deres håndvåben samt tunge maskingeværer.
  • Frømandskorpset går ombord på det formodede piratskib, der er beskadiget og ved at synke. Her ser de fire AK-47 geværer, ammunition og fem personer, ramt af skud. Fire af dem er døde, og en femte er såret. De tre sidste er uskadte. En af gerningsmændene siger, at en niende person faldt i vandet under kampen. Frømandskorpset tager beviser, blandt andet plasticstrips, våben og forskelligt værktøj samt levende og døde med tilbage på Esbern Snare. Her bliver de skrabet for krudtslam efter at have affyret skud, og den sårede behandlet for skader i underbenet. Han får senere benet amputeret.
  • Ombord på Esbern Snare bliver de tre uskadte fængslet i en slags trådbure på fregattens dæk. Den sårede pirat er indlagt på skibets hospital. Alle fire bliver dagen efter fremstillet i grundlovsforhør in absentia i Københavns Byret, hvor de bliver varetægtsfængslet.
  • Den 6. januar 2022 blev de tre tilbageholdte personer ombord på Esbern Snare sat på fri fod til søs. Det skete ved, at de fik en mindre gummibåd, en påhængsmotor med 10 hestekræfter samt brændstof og proviant nok til at nå sikkert ind til kysten. Det skete, fordi justitsminister Nick Hækkerup (S) bad Rigsadvokaten om at foretage et såkaldt tiltalefrafald i sagen. Det betød, at de tre personer skulle løslades.
  • Den fjerde og sidste mand, der før jul blev indlagt på et hospital i Ghana på grund af infektion i amputationssåret, blev 6. januar 2022 fløjet til Danmark. Dagen efter blev han fremstillet i grundlovsforhør og varetægtsfængslet i fire uger. Sigtet for drabsforsøg. Han blev bragt til Danmark, fordi det ikke var muligt at sikre, at han sikkert og uden risiko for sit helbred kunne blive løsladt i Ghana og derfra komme hjem.
1 / 8

Fik ben amputeret

En af dem var den 40-årige, der blev hårdt såret og derfor fik sit ene ben amputeret.

Danmark havde ingen samarbejdsaftaler med kyststaterne i området. Derfor kunne de tilbageholdte ikke blive retsforfulgt i lokalområdet. Blandt andet derfor frafaldt Justitsministeriet sigtelserne mod de tre tilbageholdte, der fik en gummibåd og blev sat på fri fod.

På grund af sine skader kunne den 40-årige ikke blive løsladt. Han blev derfor bragt til Danmark, hvor han i januar blev fremstillet i grundlovsforhør og sigtet for drabsforsøg.

Sigtelsen blev senere ændret til en anklage for at have forvoldt fare mod danske soldaters liv og førlighed ved at have været ombord på et fartøj, hvorfra der blev skudt mod Forsvarets Seahawk-helikopter. Det er den sag, hvor der i dag klokken 14 blev afsagt dom i Københavns Byret.