4.200 kvinder står til erstatning: Forsikringsselskaber brød loven over for gravide

Forsikringsselskaber gennemgår sager, hvor gravide og nybagte mødre har fået nej til dækning.

P1 Orientering har afdækket, hvordan gravides behandlinger uretmæssigt ikke blev dækket af forsikringsselskaber. Det er gået ud over blandt andre Michella Meier-Morsi.

Op mod 4.200 kvinder er på vej til at få erstatning fra deres forsikringsselskab.

Det sker, efter at P1-programmet Orientering de seneste uger har afsløret ulovlig diskrimination mod gravide og nybagte mødre begået af en række af Danmarks største forsikrings- og pensionsselskaber i op mod 20 år.

Kvinderne har fået afslag på hjælp fra deres forsikringsselskab i forbindelse med skader og smerter, der er opstået under graviditet og fødsel, når de har forsøgt at få dækket udgifter til behandling hos for eksempel fysioterapeuter, kiropraktorer og psykologer.

Men forsikringsselskaberne har indtil i år afvist at dække udgifterne, selv om kvinderne har haft en forsikring. I størstedelen af sagerne har kvinderne haft en sundhedsforsikring.

"Jeg er ikke overrasket"

Hos forsikringsselskaberne drejer det sig om godt 2.000 kunder fra PFA, og Topdanmark har fundet cirka 1.000 afslag til kvindelige kunder, som potentielt er givet i strid med loven.

Tryg oplyser, at cirka 400 afslag til kvindelige kunder forventes at blive omstødt, Codan har fundet 461 potentielle sager, mens Danica Pension har fundet 346 afslag, hvor kvinder potentielt har fået et uretmæssigt afslag.

En af de kvinder, som kan se frem til dækning, er Michella Meier-Morsi. Hun var gravid med tvillinger, da hun blandt andet fik smerter i ryg- og maveregionen. Men hendes sygeforsikring gennem Danica Pension afviste at dække behandlingen.

Faktisk krævede de, at en læge kunne erklære, at smerterne ikke havde noget med graviditeten at gøre, før de kunne betale for behandlingen.

- Jeg er ikke overrasket, men jeg er også ulykkelig over det. Det har jo gjort mit liv meget, meget hårdere, end det havde behøvet med to små børn. Jeg bliver ulykkelig over at vide, at mange andre kvinder muligvis har haft de samme udfordringer, siger Michella Meier-Morsi.

Michelle Meier-Morsi er mor til tvillingerne Pippa og Ophelia. (Privatfoto)

Selskaber undskylder

Hos Michella Meier-Morsis forsikringsselskab Danica Pension undersøger man lige nu 346 sager, hvor kunder muligvis kan have fået et ulovligt afslag, oplyser administrerende direktør Ole Krogh Petersen.

- Jeg er utrolig ked af Michellas situation, ligesom jeg også er ked af det på andres vegne. Vi har begået en fejl, og det vil jeg gerne undskylde for. Nu er fokus for os at få rettet op på fejlene, og det gælder selvfølgelig også i Michellas sag, siger han i P1 Morgen.

Topchef Ole Krogh undskylder. (Arkivfoto) (Foto: © søren bidstrup, Scanpix)

Ole Krogh Petersen siger, at man lige nu er landet på tallet 346, efter at man søgt i sine systemer for sager, hvor der har været gravide kvinder involveret. Derfor kan tallet justere sig.

- Jeg ville ønske, jeg kunne give en rigtig god forklaring på, hvorfor vi ikke har set det tidligere. Der er ingen tvivl om, at vi ikke har gjort det bevidst. Da vi fik bevidstheden omkring det, begyndte vi at rette op på det, siger han.

Forbrugerrådet Tænk: Det manglede også bare

Hos Forbrugerrådet Tænk er man godt tilfreds med, at forsikringsselskaberne, heriblandt Danica Pension, undskylder og vil rydde op i sagerne.

Sådan lyder det fra jurist Jakob Steenstrup.

- Det er jo positivt, at selskaberne får ryddet op i de her sager, men man kan måske også bare sige, at det manglede også bare, fordi der er tale om afslag, som har været i strid med reglerne, så selvfølgelig skal der ryddes op, siger han.

Han påpeger, at det er fint, at selskaberne har deres egne undersøgelser, men kunderne bør alligevel lige tænke tilbage i tiden og overveje, om de har fået et uretmæssigt nej.

- Vi vil fortsat opfordre forbrugerne til selv at tage kontakt, for det er jo ikke sikkert, at selskaberne i deres egne undersøgelser finder alle sager. Er man blandt de berørte og bliver man ikke kontaktet af sit forsikringsselskab, så tag selv kontakt, lyder opfordringen fra Jakob Steenstrup.

Hos Danica Pension siger direktør Ole Kragh Petersen, at hvis en behandling går så langt tilbage, at man ikke længere har kvitteringen, finder man en løsning på det.

- Vi kommer ikke til at være hårde eller urimelige, hvis der nu mangler en kvittering, siger han.

Alle selskaber nævnt i artiklen har erkendt og beklaget deres ulovlige praksisk over for DR Nyheder. I DR 's nyhedspodcast Genstart kan du høre mere om sagen:

En tyk mavepuster