43 millioner kroner skal forebygge 12.000 selvmordsforsøg hvert år

Omkring 11.000-12.000 danskere forsøger hvert år at begå selvmord. Det vil regeringen, Enhedslisten og SF nu sætte en stopper for.

(Foto: © Jeppe Carlsen, Scanpix)

I samarbejde med Enhedslisten og SF giver regeringen nu 43 millioner kroner til en styrket indsats i forebyggelsen af selvmord over de næste tre år.

Omkring 11.000-12.000 danskere forsøger hvert år at begå selvmord, men med denne pakke bliver den forebyggende indsats på området nu forstærket.

- Selvmord er desværre en ret hyppig dødsårsag i Danmark, og i det lys synes jeg faktisk ikke, at det er særlig mange penge. Jeg har en stor forhåbning om, at vi kan være med til at forebygge nogle flere selvmord, og det er nogle penge, der er ufattelig godt givet ud, siger sundhedsordfører og gruppeformand hos Enhedslisten, Stine Brix.

Livslinien får åbent hele døgnet

Fire millioner kroner går til Livslinien, som er en organisation, hvor man kan ringe eller skrive ind, hvis man går med selvmordstanker.

Livslinien oplever, at 25 procent flere personer ringer i tidsrummet klokken 23.00-03.00 sammenlignet med for blot et år siden.

I dag har Livslinien åbent fra klokken 11.00 til 03.00 om natten, men fra sommer udvider Livslinien, så telefonerne også er åbne i tidsrummet 03.00-07.00, og fra januar 2016 åbner telefonerne 24 timer i døgnet.

- Livslinien har i dag arbejdet med en udvidet åbningstid, men mister pengene til det, siger Stine Brix.

- Selvmordstanker kan opstå hele døgnet, derfor er det vigtigt, at man kan ringe et sted hen og få hjælp, også om natten. Derfor vil vi sikre, at Livslinien fortsat kan have åbent om natten og også kan udvide deres telefonåbningstider, siger hun.

Partnerskaber skal styrke indsatsen

Samtidig med at Livslinien bliver døgnåbent skal der ske en forstærket indsats på både kommunalt plan men også i form af såkaldte partnerskaber.

Den kommunale indsats i forebyggelsen af selvmord bliver oprustet med 30 millioner kroner, og for at skabe sammenhæng mellem netop indsatsen på kommunalt niveau, men også regionalt og nationalt plan, bliver de nu afsat 9 millioner kroner til at etablere partnerskaber med frivillige organisationer og forskningsmiljøer.

Det er hensigten, at det nationale partnerskab skal medvire til at understøtte de lokale aktiviteter, kvalitetssikring og implementering på området.