44-årig kineser - og hans taske - udløste falsk alarm i Aarhus Lufthavn

Passager med mistænkelig taske blev løsladt igen efter grundige undersøgelser.

Politiet har afsluttet sagen og frigivet lufthavnen. (© (C) DR Nyheder)

En 44-årig kinesisk statsborger blev tirsdag eftermiddag anholdt af Østjyllands Politi i Aarhus Lufthavn. Politiet vurderede, at manden - og hans taske - udgjorde en 'sikkerhedstrussel'.

Det fik politiet til at evakuere og afspærre lufthavnen. Flytrafikken blev indstillet i flere timer og først genoptaget tirsdag aften.

- Den kinesiske mand blev anholdt, fordi vi havde brug for at sikre hans tilstedeværelse i forbindelse med undersøgelsen af tasken, siger Michael Kjeldgaard, politiinspektør ved Østjyllands Politi.

Personalet i lufthavnens sikkerhedskontrol havde fundet mistænkelige genstande i kineserens taske. De mistænkelige genstande viste sig at være forskellige former for værktøj - alle lovlige genstande.

At politiet tog sagen meget alvorligt, kan man ikke være i tvivl om. 140 mennesker blev evakueret fra Aarhus Lufthavn, et allerede landet fly fra København blev sendt retur, og bombeeksperter med specialtrænede hunde blev tilkaldt.

Selvom han ikke specifikt kan udtale sig om, hvilken sikkerhedsrisiko den anholdte mand var mistænkt for, understreger han, at politiet så med alvor på situationen.

- I denne her slags situationer kan der være forskellige indikationer, hvor der kan være tale om en sikkerhedsmæssig risiko for lufthavnen – og i den slags situationer tager man selvfølgelig ikke nogen chancer, siger Michael Kjeldgaard.

To timer mellem fund og evakuering

Michael Kjeldgaard er politiinspektør ved Østjyllands Politi. (© (C) DR Nyheder)

Politiinspektøren ved Østjyllands Politi siger, at der var tale om flere mistænkelige forhold, men at især den anholdtes taske vakte deres interesse.

- Vi fik eksperthjælp fra EOD - vores sprængstofseksperter - National Kriminalteknisk Center og sprængstofhunde - og så har vi været tilstede derude med eksperter i sikkerhed, siger han.

Det mistænkelige forhold blev anmeldt klokken 13.30, men der skulle gå to timer, før politiet valgte at evakuere lufthavnen.

- Sikkerhedssituation udviklede sig over tid, imens vi var i lufthavnen. Klokken 15.30 blev der besluttet, at vi var nødt til at evakuere lufthavnen og vente på, at forsvarets bombeeksperter ville komme og kigge nærmere på tasken, siger Michael Kjeldgaard.

Grunden til mistanke er hemmelig

Politiet vil ikke fortælle, hvorfor den kinesiske statsborgers taske blev anset som mistænkelig.

- Der er forskellige sikkerhedsprocedurer ude i lufthavnen, der gør, at denne her person og taske lige pludselig blev interessant.

Det viste sig dog at være falsk alarm - politiet fandt ikke noget i tasken, som var farligt.

- Vi er selvfølgelig kede af, at vi måtte lukke lufthavnen i en relativt længere periode, og vi håber på borgernes forståelse, for det er altså vigtigt, at sikkerheden i lufthavnen er helt i top, siger Østjyllands Politiinspektør.

Facebook
Twitter