47-årig kvinde får fire års fængsel i hvidvask-sag

En 47-årig litauisk kvinde idømmes fire års fængsel i sag om hvidvask for 166 millioner kroner.

(Foto: Niels Christian Vilmann © Scanpix)

En 47-årig litauisk kvinde idømmes fire års fængsel i sag om hvidvask for 166 millioner kroner ved Retten på Frederiksberg.

Desuden udvises hun af Danmark for bestandig.

Yderligere to personer får fængselsstraffe.

Kvindens 24-årige søn idømmes et år og tre måneder, - han er ligeledes litauisk statsborger, mens en dansk 60-årig bogholder får to år og seks måneders fængsel for hvidvask.

Sagens hovedperson, Camilla Christiansen, som hun undervejs i retssagen skiftede navn til, var tiltalt for hvidvask af særlig grov beskaffenhed.

Samarbejde med russere

Kvinden har fabrikeret firmaer og hjulpet russere med at hvidvaske millioner gennem Danmark - det er sket gennem fire millionselskaber, som har handlet med blandt andet elektronisk udstyr og flykomponenter.

Men reelt har selskaberne været tomme hylstre uden reel aktivitet og har i stedet indgået i et stort, internationalt hvidvask-netværk med direkte forbindelse til Danske Banks estiske filial, mente Bagmandspolitiet, der stod bag anklagerne mod kvinden og hendes søn og den tidligere bogholder, som er fra Danmark.

Kvinden har været direktør i tre af selskaberne i sagen, mens hendes søn, der altså også er dømt, har været direktør for det fjerde.

166.488.756 kroner blev indbetalt på flere selskabers konti i Nykredit og i Rietumu Bank i Letland. Derefter blev 155.644.209 kroner ført videre til andre konti.

Også fire selskaber har været tiltalt i sagen. De er idømt bøder på mellem 1,5 millioner og 36 millioner kroner.

De tiltalte har gennem sagen nægtet sig skyldige.

Havde krævet op til seks års fængsel

Sagens anklagere har krævet mellem fem og seks års fængsel til den 47-årige kvinde. Hvad angår sønnen og bogholderen har anklagemyndighedens krav lydt på fængsel i henholdsvis halvandet og tre år.

Sønnen var registreret som direktør i de fire selskaber og er kendt skyldig i forsøg på hvidvask af "ikke under tre millioner kroner". Han er litauisk statsborger og har fået en advarsel om udvisning.

Bogholderen i selskaberne blev kendt skyldig i forsøg på hvidvask af cirka 66 millioner kroner.

Camilla Christiansen har været varetægtsfængslet siden marts 2019, og under opholdet i cellen fik hun besked om endnu en sag. Denne sigtelse har et omfang, som får de 166 millioner til at ligne peanuts.

Politiet mistænker hende for at have deltaget i hvidvask af cirka 30 milliarder kroner gennem Danske Banks skandaleramte filial i Estland.

/DR Nyheder/

Facebook
Twitter