48 anonyme vidnesbyrd om krænkelser på danske universiteter er kun 'toppen af isbjerget'

Et åbent brev fra 48 kvindelige studerende om sexchikane på fem danske universiteter overrasker hverken rektorer eller forskere.

(Arkiv) 48 kvinder fortæller i et åbent brev om sexchikane på fem danske universiteter (Foto: © Jens nøRgaard Larsen, Scanpix)

Kvindelige studerende på danske universiteter oplever at blive udsat for chikane og krænkelser.

I en ny undersøgelse foretaget af Magisterbladet blandt medlemmer af Dansk Magisterforening (DM) fortæller hver tiende af de i alt 1.000 respondenter, at de som studerende har været udsat for kønschikane inden for det seneste år.

I sidste uge blev en gruppe studerendes vidnesbyrd om det samme emne ophængt på en opslagstavle på DTU. Og senest fortæller 48 kvindelige studerende fra fem danske universiteter i et åbent brev i Information om krænkelser og sexchikane, at de har været udsat for fra såvel medstuderende som undervisere.

Men er det et udtryk for, at der på universiteterne er en krænkelseskultur, eller er det ungdommens selvforskyldte fejl 40?

- De danske universiteter afspejler samfundet. Generelt kan man sige, at #metoo-debatten også tilkendegiver sig i universitetsmiljøet. Den kampagne, der kommer frem nu, og de opslag, der har været på DTU, viser jo, at universiteterne har mange af de samme problemer som det øvrige samfund, siger lektor og kønsforsker ved Aalborg Universitet, Lisa Rolandsen Augustin.

De 48 kvinder, der skriver under på, at de har oplevet at blive krænket og diskrimineret optræder anonymt, og de studerende og universiteterne har nu iværksat en undersøgelse, der skal kortlægge problemets omfang:

- Det, vi ser, er toppen af isbjerget. Der er flere og flere, der melder sig på banen for at fortælle deres historier. Der er nogle forskellige tendenser, der bevidner, at her er nogle problemer. Om det er en kultur, eller om det er enkeltstående tilfælde, det må tiden vise, når vi har noget mere data, siger forkvinden for Danske Studerendes Fællesråd (DSF), Sana Mahin Doost.

De 48 kvinder har ifølge DSF ”organiseret sig” på tværs af fem universiteter, så de kan få gennemslagskraft med deres budskab om og starte en debat om sexchikane som et generelt og tværgående problem på universiteterne.

Hvilket problem?

Men 48 ud af det samlede antal studerende i på danske universiteter er forsvindende lidt.

Er det et PR-stunt?

- Det synes jeg ikke, man kan kalde det. Jeg mener, at det er nødvendigt opråb. Der er ikke nogen steder, der kan sige sig fri, siger Lisa Rolandsen Augustin.

Universiteterne er enige i, at de kvinder, der nu tager bladet fra munden, ikke skal ses i forhold til det samlede antal studerende på danske universiteter, forklarer rektorerne:

- 48 er 48 for mange. Jeg beklager dybt, at der er kvinder, der oplever at blive udsat for chikane eller krænkende adfærd. Er jeg overrasket?, spørger formanden for rektorkollegiet ved de danske universiteter Anders Overgaard Bjarklev retorisk og svarer selv:

- Nej, det er jeg nok desværre ikke. Fordi vi er en del af samfundet, vi er et spejl af samfundet. Om end vi gør vores yderste for at forhindre det, så er det forventeligt, at den her slags ting kan ske.

Danske Studerendes Fællesråd (DSF) forventer, at problemet vil stige i omfang, når deres undersøgelse ligger klar. Den overbevisning deler rektorerne:

- Det er nok desværre sådan, at det er blevet en del af vores kultur, siger Anders Overgaard Bjarklev.

Magisterbladets undersøgelse viser ydermere, at seks ud af 10 kvindelige studerende ikke kender til universitetets politik og ved ikke, hvor de kan få hjælp, hvis de bliver udsat for sexchikane.

Problemet større i samfundet

Magisterbladets undersøgelse, hvor 1.000 har responderet, viser også, at mens hver tiende har oplevet kønschikane på studiet, så har hver tredje oplevet det i deres privatliv. Det nikker de studerende genkendende til:

- Det er der jo en hel #metoo-bølge, der bevidner, at der er mange, der har taget bladet fra munden og påpeget, at der er problemer i forskellige brancher – eller bare at folk ikke kan finde ud af at opføre sig ordentligt. Der er i hvertfald flere og flere, der tør at gå ud og problematisere det her, siger Sana Mahin Doost.

Den seneste studiemiljøundersøgelse foretaget af Aarhus Universitet viser, at 0,7 procent af de studerende har oplevet at blive udsat for sexchikane.

- Jeg ville være overrasket, hvis universiteterne skulle være det sted, der gik fri for chikane og krænkelser. På universiteter skal man nok nærmere være mere opmærksom, fordi der er et ulige magtforhold mellem underviser og studerende. Som underviser har man et særligt ansvar for at opretholde en ordentlig omgangstone, så man ikke kommer til at legitimerer nogle ting, siger Lisa Rolandsen Augustin.

Tallet er faldet fra en procent ved en tidligere måling 2014, mens det ved den første måling fra 2011 lå omkring 0,3 procent.

Har du været udsat for køns- eller sexchikane eller lignende på sit studie, og har du lyst til at fortælle din historie, er du velkommen til at kontakte journalist, Malthe Sommerand på smso@dr.dk