5 gode råd: Sådan undgår du hormonforstyrrende stoffer i din hverdag

GUIDE: Miljøstyrelsen og Forbrugerrådet Tænk forklarer her, hvordan du bedst kommer uden om hormonforstyrrende stoffer.

Hvis du vil undgå hormonforstyrrende stoffer i kosmetik, kan du blandt andet gå efter Svanemærket. (Foto: Annette Jespersen © DR)

Hormonforstyrrende stoffer er mistænkt for at påvirke vores sundhed på en lang række områder. Senest viser et nyt studie fra Syddansk Universitet, at en gruppe danske mødre med stoffet triclosan i kroppen har født drengebørn med mindre hoveder.

Og det er ikke kun triclosan, der er mistænkt for at være skadeligt for os. Også stoffer som bisphenol A, der findes i nogle konservesdåser, og ftalater, som blødgør plast, har vist sig at kunne være skadelige.

Her er fem råd fra Miljøstyrelsen og Forbrugerrådet Tænk:

 • Miljømærker
  Hvis du vælger produkter med Svanemærket på, er der taget hensyn til, at der ikke må være stoffer, som er under mistanke for at være hormonforstyrrende. De stoffer, som figurerer på EU's liste over hormonforstyrrende stoffer, er nemlig ikke tilladt i svanemærkede produkter.
 • Køb økologisk
  Når du køber økologisk undgår du pesticiderester, der kan indeholde hormonforstyrrende stoffer.
 • Gør rent og luft ud
  Det er vigtigt at lufte ud og gøre rent for at begrænse mængden af hormonforstyrrende stoffer i dit hjem. Elektronik kan afgive stoffer til luften, som kan være hormonforstyrrende.
 • Vask nye produkter
  Vask altid nye produkter, inden du tager dem i brug. Når du vasker dem, fjerner du stoffer fra produktionen, som kan være hormonforstyrrende. Det gælder f.eks. tøj, spisegrej og emballage til mad.
 • Brug Kemiluppen
  Forbrugerrådet Tænk har lavet en app til smartphones, der kan scanne for hormonforstyrrende stoffer i kosmetikprodukter. Du kan også søge direkte på et produkt i appen.

  Kilde: Forbrugerrådet Tænk og Miljøstyrelsen

Læs også