5 ting du seriøst skal overveje, før du køber et sommerhus

Salget af fritidsboliger var i maj rekordhøjt. Læs med, hvis du er fristet til at hoppe med på sommerhusbølgen.

Sommerhussalget boomer. Vi har samlet et par ting, du bør overveje, før du selv investerer i en del af det danske sommerland. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Her er et tilfældigt klip fra en tilfældig sommerhusdrøm anno corona: Du sidder med et koldt glas rosé på din nyopførte terrasse. Børnene leger i bunden af haven, mens solen stille er ved at gå ned mellem de høje fyrretræer, der har stået på grunden i 100 år.

Du kan knap være i dig selv for hvilepuls og følelsen af frihed. Beslutningen om at droppe turen til Barcelona og købe et sommerhus herhjemme er i lige dét øjeblik den bedste, du har taget længe.

Men inden du selv svinger det helt store dankort og køber dit eget frimærke af det danske sommerland, får du lige endnu et klip fra en anden sommerhusdrøm:

Du står i din lejlighed i byen og tager opvasken, der har stået i et par dage. Du er ved at gøre klar til at få gæster i morgen. Ungerne er ikke hjemme - en fest skulle tilses. I den anden ende af landet ligger dit sommerhus og skal have tømt septiktanken, og der skal egentlig også gøres rent efter det sidste hold af airbnb-gæster.

Du kan knap være i dig selv for indestængt ængstelse over endnu en weekend, hvor dit sommerhus bare giver dit indre løg af dårlig samvittighed et nyt tykt lag. Og hvor udgifterne til dit fritidshus trækker grimme ar gennem din betalingsoversigt i netbanken.

Balancen mellem den ene og den anden drøm er hårfin.

Vi har samlet et par tips og ting, du bør overveje, der kan gøre sommerhuskøbet til en drøm frem for mareridt.

Hvor meget tid har du reelt til at være i sommerhuset?

Det er vigtigt, at du gør dig klart, hvor meget eller lidt du vil bruge et sommerhus, inden du køber. Sådan lyder opfordringen fra Birgit Daetz, kommunikationsdirektør hos boligsiden.dk. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Det giver sig selv, at drømmen om et sommerhus for de fleste starter med en ambition om faktisk at bruge huset. Formentlig ofte.

Men realiteten er for mange, at huset får lov at stå uberørt det meste af året. Årets 52 weekender får hurtigt ben at gå på med fødselsdage, ungernes håndboldkampe, familiefester og alt muligt andet, der kan afholde én fra at smække benene op på sommerhusverandaen.

Tine Sode, der fagredaktør hos Videncentret Bolius, fortæller, at mange nye sommerhuskøbere ikke ender med at bruge drømmekøbet i den udstrækning, som de havde forestillet sig:

- Jeg hører fra mange sommerhusejere, at de efter et par år er overraskede over, hvor lidt de faktisk bruger det. Selvom man har et sommerhus, vil man jo stadig ud og rejse og se noget andet.

Inden du kaster dine surt tjente penge efter et sommerhus, bør du derfor være realistisk omkring, hvor meget du vil få det brugt. Det kan både have betydning for, hvor mange penge du reelt vil kaste efter huset, men det kan også sætte en grænse for, hvor langt væk huset må ligge for din permanente bopæl.

Har du en drøm om at bruge sommerhuset hver anden weekend, nytter det simpelthen ikke noget, at det ligger i den anden ende af landet, fortæller Tine Sode:

- Hvis man bor i København, vil man så orke at tage til Nordjylland eller Bornholm? Man skal have gjort sig klart, om man vil bruge penge og tid på at komme afsted.

Orker du ævred?

Sommerhusets græsplæne holder desværre ikke sig selv i skak. Du skal overveje, om du gider holde haven, inden du køber sommerhus. (Foto: Nikolai Linares © Scanpix)

Man kan hurtigt lade sig forblænde at tiltrækningskraften ved en uspoleret græsplæne, brusen fra det nærliggende hav eller et par timer i hængekøjen.

Men virkeligheden som sommerhusejer er mere end det. Det er også alt bøvlet, fortæller Birgiet Daetz, kommunikationsdirektør hos boligsiden.dk.

- Man skal kigge sin familie i øjnene og overveje, hvor meget man orker at gøre. Det handler ikke kun om vedligeholdelsen af huset, men også af haven. Det er ikke nødvendigvis lige så sjovt om tre år, som det er i dag, hvor det stadig har nyhedens interesse at gå og ordne have.

Græsset skal slås, hækken klippes, tagrenderne tømmes, brænde skal hugges, terrassen skal vedligeholdes, træfacaden skal males, og man kunne blive ved.

Du kan ikke bare lave om, som du vil

Annekset her tilhører arkitekt Martin Kalleøe og lever op til alle regler og foreskrifter. Men hvis du selv vil udvide dit sommerhus med et anneks eller tilbygning, skal du sørge for at undersøge, hvor meget du må bebygge din grund med, samt tilse lokalplaner og potentielle servitutter. (Foto: BAX LINDHARDT © Scanpix)

Måske forelsker du dig i et hus’ beliggenhed eller en skøn grund. Men huset? Det vil du lave fuldstændig om, hvis det blev dit. En ny overdækket terrasse skal op. Der skal opstilles et vildmarksbad i haven. Og så skal der laves et anneks til gæster med rigelig plads.

Mulighederne er mange, men Tine Sode fra Bolius fortæller, at mange nye sommerhusejere bliver overraskede over, at de ikke bare kan bygge om, præcist som de vil.

- Mange tror, at fordi sommerhuset ligger ude på landet, kan man bare bygge en overdækket terrasse, helt som man har lyst, men det kan man altså ikke. Alle de regler, der gælder for almindelige huse, gælder også for sommerhuse – bare med andre specifikationer, siger Tine Sode.

Det betyder for eksempel, at man ikke må bygge et anneks under fem meter fra et skel – for et almindeligt parcelhus foreskriver bygningsreglementet bare 2,5 meter til et skel.

- Men man skal også holde særligt øje med servitutter, som siger for eksempel siger, at man ikke må gøre noget ved en sti, der går igennem din grund ned til stranden. Det kan også være, at der er en stærk grundejerforening, som har bestemt, at man for eksempel ikke må plante store træer eller en hæk.

Tine Sode anbefaler, at man hyrer en boligadvokat, der kan hjælpe én med at studere særlige krav i lokalplanerne eller finde underfundige servitutter, som man som lægmand måske kan overse.

- Hvis man bruger en halv eller hel million på et sommerhus, så bør man altså få en advokat ind over, siger hun.

Har du egentlig råd?

Det er ikke helt billigt at have et sommerhus. (Foto: BAX LINDHARDT © Scanpix)

Det er fristende at lade sig lokke til at låne penge af de historisk lave renter. Læg dertil at man siden 2017 har kunnet belåne sit sommerhus med 75 procent realkreditlån, og pludselig kan det på papiret se ud, som om man kan veksle en håndfuld caféture om måneden med den månedlige omkostning til et sommerhus.

Men så simpelt er det ikke. Udgifterne til et sommerhus er langt mere og andet end selve boliglånet, fortæller Tine Sode fra Bolius.

- Vil man købe et sommerhus, skal man gøre sig klart, at der er en stribe ting, man skal til at betale for. Der er ejendomsskat, og der er udgifter til renovation, som i nogle kommuner kan være ret høje. Så skal man betale for kloakservicen, og hvis man ikke har kloakering på sin grund, skal septiktanken jo tømmes en gang i mellem, og det koster jo også noget.

- Og det er for slet ikke at tale om forbruget af vand og varme, når man så er i sit sommerhus. Det løber op i et sted mellem 100 og 200 kroner om dagen, siger Tine Sode.

Hvis du vælger at udleje dit sommerhus i perioder, kan der til gengæld være penge at hente.

Du skal dog være opmærksom på, at du skal betale skat af din indtjening ved udlejning. Står du selv for at fremleje dit sommerhus, får du et fradrag på 11.500 kroner.

Lejer du ud igennem et bureau er fradraget 41.800 kroner, men så tager bureauet til gengæld også en del procenter af lejeindtægten – de største bureauer tager omkring 30-40 procent.

På grund af coronakrisen har et flertal i folketinget vedtaget, at fradraget på udlejning gennem bureau hæves til 60.000 kroner i år. Tanken er, at det øgede fradrag skal få flere penge ud i det danske sommerland.

Er det en god investering?

Boligøkonom og chefanalytiker hos Nykredit Mira Lie Nielsen forventer, at sommerhusmarkedet i nogen grad vil få mindre fart på i de kommende måneder. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Coronakrisen har ikke givet sommerhusmarkedet den mavepuster, som flere økonomer forventede. Tværtimod. Du skal være vaks, hvis du vil have fingrene i et sommerhus lige nu.

Udbuddet af huse har ikke været lavere i ti år, og samtidig bliver husene revet af hylderne hurtigere, end du kan nå at få fremstammet et, ’hvor skriver jeg under?’.

Men hvordan undgår man at lade sig rive med på et hidsigt marked og købe noget, man ikke har nået at overveje ordentligt? Og er det overhovedet en god investering at købe sommerhus lige nu?

Mira Lie Nielsen, der er boligøkonom og chefanalytiker i Nykredit, fortæller, at sommerhuse allerede var i høj kurs inden coronakrisen, som på rekordtid tændte yderligere op under interessen.

- Mange danskeres privatøkonomi er ikke blevet ramt hårdt af coronakrisen. Efterspørgslen har været opadgående i en periode inden coronakrisen, men det tog et spring, da Danmark blev lukket ned.

- Vi fik at vide, at vi ikke måtte rejse ud i verden, og det fik salget af danske sommerhus til at stige, siger Mira Lie Nielsen.

Der har især været efterspørgsel på billige sommerhuse. Det har betydet, at de generelle priser på sommerhusmarkedet det seneste år er steget med lidt over tre procent. Men ser man udelukkende for de seneste tre måneder, hvor Danmark i en lang periode var lukket ned på grund af corona-epidemien, er priserne på sommerhuse faktisk faldet en smule, fortæller Mira Lie Nielsen.

Overvejer du at købe sommerhus, anbefaler Mira Lie Nielsen fra Nykredit, at du som minimum har tænkt dig at beholde huset i fem år. På den måde mindsker du risikoen for, at du laver en dårlig investering. (Foto: Linda Kastrup © Scanpix)

- Selvom salget har været højt, og udbuddet er lavt, så har priserne faktisk forholdt sig rimelig i ro. Så vi ser ikke det samme som før finanskrisen, hvor priserne steg voldsomt.

Men selvom du ikke nødvendigvis behøver være alt for bekymret for at købe for dyrt lige nu, anbefaler Mira Lie Nielsen, at man køber et sommerhus for at beholde det i minimum fem år. Det sikrer én bedst mod de svingninger, der opstår på boligmarkedet.

- Man skal vide, at det går op og ned med sommerhuspriserne. Man skal være sikker på, at man har råd til at lide et tab på sommerhuset, hvis man køber nu.

Hun spår samtidig, at salget af sommerhuse vil aftage i de kommende måneder. I takt med at regeringens hjælpepakker, der har holdt hånden under dele af det danske erhvervsliv under coronakrisen, udfases, vil ledigheden i Danmark formentlig stige. Det vil tage toppen af lysten til at købe fastejendom, mener Mira Lie Nielsen fra Nykredit.

- Det bliver et dæmpet sommerhussalg, vi kommer til at se, måske allerede inden for en måneds tid. Særligt hvis grænserne åbnes yderligere, og danskerne får endnu bedre mulighed for at rejse ud i verden. Men vi kommer ikke til at se sommerhusmarkedet gå helt i stå.

Facebook
Twitter