50-årig psykiater idømt fængsel for at udskrive metadon til patient

En 50-årig behandler er dømt tre måneders fængsel for at have misbrugt en patient seksuelt.

Her i Københavns Byret faldt der dom mod den 50-årige behandler fredag eftermiddag. (Foto: Louise Damløv © DR)

En 50-årig behandler blev fredag eftermiddag idømt tre måneders fængsel for at have udskrevet metadon til en patient, som han ikke have tilladelse til at udskrive medicin til.

Behandleren skal derudover betale en bøde på 20.000 kroner, og han frakendes retten til at udeøve lægegerning indtil videre.

Anklageren krævet minimum tre måneders ubetinget fængsel og kræver den 50-årige idømt en bøde på 20.000 kroner samt krævet ham frataget retten til at behandle patienter. Alle tre krav har dommeren altså imødekommet.

- Den markerer, at det her er ganske alvorligt, og det må siges at være en ganske alvorlig dom, siger Jakob Buch-Jepsen til DR Nyheder.

Anker dommen

Forsvareren havde krævet sin klient frikendt og fortæller DR Nyheder, at han anker dommen til landsretten.

- Jeg kan oplyse, at jeg efter aftale med min klient har anket dommen med påstand om frifindelse, siger forsvarer Anders Rohde til dr.dk.

Fået konsekvenser for lovgivningen

Netop denne sags karakter har fået konsekvenser for straffeloven og kan derfor betegnes som principiel, for per 1. juli bliver det nemmere at dømme læger for sexmisbrug af patienter. Det betyder, at hvis den 50-årige skulle dømmes efter den 1. juli, ville han risikere en straf på op til et års fængsel. Her vil strafferammen nemlig være et år i stedet for fire måneder.

- Sagen har resulteret i en række overvejelser fra myndighedernes side omkring det tomrum, der har været i straffeloven i forbindelse med sådanne sager. Der er ingen tvivl om, at denne sag har haft betydning for lovgivningen, sagde anklageren i retten.

Erkendt det seksuelle forhold

Den tiltalte sad ved siden af sin forsvarer med benet over kors i byrettens retssal 3 på retssagens sidste dag torsdag. Han havde hvide jeans på og sorte nike-sko med en skriggrøn sål. Det grå-hvide hår var strøget tilbage, og med poser under øjnene og rynkede bryn, kiggede han tomt ned i bordet foran sig og rystede af og til på hovedet af anklageren.

Han har erkendt, at han havde et seksuelt forhold til patienten, men han mener ikke, at han har gjort noget forkert, fordi han ikke mener, at man kan betegne deres forhold som et patient-lægeforhold.

- Han var ikke min patient, hvis han havde været det, ville jeg ikke have haft et forhold til ham, sagde den midaldrende behandler i retten, da han blev afhørt.

Og det lagde forsvareren også vægt på i sin procedure, hvor han krævede sin klient frikendt, fordi anklageskriftet ifølge ham ikke holdt, da det var bygget op omkring, at behandleren og patienten havde et patientlæge-forhold.

Han erkender, at han ikke skulle have udskrevet Metadon til patienten, og at han ikke har ført journal, fordi han netop ikke mente, at der var tale om et patient-lægeforhold.

Lignende sag i Norge

Under retssagen kom det også frem, at den dømte har været beskyldt for en lignende sag i Norge, hvor han blev frataget sin ret til at behandle patienter. Det er ifølge anklagemyndigheden sket, blandt andet fordi han forsøgte at få et forhold til en tidligere patient.

Den tiltalte medgav i dag i retten, at han under sit ophold i Norge var blevet forelsket i en patient, men at han straks herefter ophørte med at behandle patienten.

Det kom frem i retten, at Sundhedsstyrelsen tidligere har vurderet sagen og konkluderet, at den ikke var et problem for den tiltaltes virke i herhjemme.

Facebook
Twitter