Dagen igennem er der foregået et storstilet gravearbejde i den midtjyske by Skals lidt udenfor Viborg.
Og som gravearbejdet skred frem, blev det ene mere eller mindre komplette hestekadaver efter det andet gravet op og lagt til skue på jorden, mens lugten af råddenskab ifølge DR Nyheders reporter bredte sig og hang tungt i luften i omegnen af udgravningerne.
Midt- og Vestjyllands Politi har nemlig i samspil med Viborg Kommune og Fødevarestyrelsen foretaget uanmeldte tilsyn på en række adresser tilknyttet det omstridte Stutteri Viegård.
Tilsynene og de medfølgende udgravninger er blandt andet foregået på baggrund af en række anmeldelser og henvendelser om dyremishandling og vanrøgt af heste på Stutteri Viegård samt en mistanke om, at der på stutteriets arealer skulle være nedgravet heste i strid med lovgivningen.
Og netop den mistanke er i dag blevet bekræftet.
- På tilsynet har vi konstateret, at der er nedgravede heste.
- Der er ikke hverken søgt eller givet tilladelse til nedgravning. Det er ulovligt og et brud på miljøbeskyttelsesloven, konstaterer direktør for Teknik & Miljø i Viborg Kommune Hans Jørn Laursen.
I alt er der fundet i omegnen af 50 nedgravede heste i forbindelse med tilsynet på Stutteri Viegård, oplyser Midt- og Vestjyllands Politi.
Døde produktionsdyr såsom heste bliver typisk sendt til destruktion, når de dør eller aflives. Og hvis man af forskellige årsager ønsker at nedgrave flere store dyr, kræver det altså en miljøgodkendelse, som stutteriejeren i dette tilfælde ikke har.
Hestene skal undersøges
Selvom dagens fund er af en noget makaber karakter, er det dog endnu for tidligt at konkludere, hvorvidt hestene har været udsat for vanrøgt, inden de er blevet begravet.
Fødevarestyrelsen var med på kontrolbesøget på stutteriet i dag, og dens rolle er netop at vurdere dyrene på stutteriets helbred og velvære - både de døde og de levende.
Om sagens karakter og dagens fund siger veterinærchef fra Fødevarestyrelsen, Flemming Kure Marker, at det er "helt vildt usædvanligt".
- Vi har gravet nogle heste op i dag. Vi kan ikke nødvendigvis se og vurdere noget ud fra de kadavere. Men det, vi vil gøre, er, at vi nu vil tage nogle prøver, sagde han på pressemødet.
De mange døde heste skal nu sendes til Københavns Universitet, hvor det altså skal undersøges, om de er døde af underernæring eller på anden måde er blevet mishandlet.
Resultaterne af disse prøver samt Fødevarestyrelsens andre undersøgelser fra dagens tilsyn på Stutteri Viegård skal derefter samles og overdrages til Politiet, som skal bruge det i deres videre efterforskning af forholdene på stutteriet.
Fødevarestyrelsen har i samarbejde med politiet endvidere kontrolleret de cirka 390 levende heste på stutteriet.
Her er der fundet et større antal eksempler på uforsvarlig behandling af heste, men der er ifølge Midt og Vestjyllands Politi ikke fundet heste, hvor "forholdene kan kategoriseres som groft uforsvarlig eller mishandling".
Omstridt stutteri
Stutteri Veigård og dets ejer John Byrialsen har længe været i søgelyset både blandt dele af lokalbefolkningen, hesteentusiaster samt myndighederne.
Den seneste tid har der været afholdt ugentlige demonstrationer ved stutteriet blandt andet arrangeret af Dansk Ride-Instruktør Forening, som har forsøgt at henlede opmærksomheden på, hvad de mener er tegn på, at stutteriets heste vanrøgtes.
Flere af demonstranterne var også mødt op i dag for at følge myndighedernes udgravninger.
En af dem var Betina Søderstrøm, der var tydeligt berørt af at se de mange hestekadavere ligge fordelt rundt på markerne.
- Jeg synes, det er forfærdeligt, at det kan foregå. Jeg bliver enormt berørt, fordi det er levende væsener, vi har med at gøre, siger hun.
Hun er én af dem, der længe har gjort myndighederne opmærksomme på, at der i hendes optik er sket ting på Stutteri Veigård, som ikke må ske. Hun mener, at man fra myndighedernes side har været fodslæbende i sin håndtering af sagen.
- Det er godt, at de nu har fået fingeren ud af gaskammeret for at sige det mildt.
- Det gør ondt helt ind i hjertet. Det er det her, vi har råbt op om i flere måneder, siger Betina Søderstrøm.
I løbet af 2023 har myndighederne været på seks uanmeldte kontrolbesøg på stutteriets adresser.
Det har indtil videre medført fire sigtelser, som indeholder i alt 35 forhold for blandt andet overtrædelser af dyrevelfærdsloven.
Og vicepolitiinspektør ved Midt- og Vestjyllands Politi Christian Toftemark mener bestemt heller ikke, at man har været fodslæbende i sagen.
- Vi har løbende fulgt op på henvendelserne. Jeg anerkender, at det udadtil måske har set ud til, at vi ikke har lavet noget. Men nogle gange bliver vi nødt til at arbejde lidt i det skjulte for at finde ud af, hvad der er op og ned, forklarer han.
DR har uden held forsøgt at få en kommentar fra stutteriejeren.