50 procent af unge i stor undersøgelse mener, sugardating kan være helt OK

Unges holdninger til sugardating afdækkes i ny rapport. Der er både stor accept og fordømmelse.

(Foto: © Lasse Winther)

Så længe det føles rart – så er det helt i orden at sugardate. For andre.

Sådan tænker præcist halvdelen af de unge mellem 18 og 30 år, der har deltaget i en landsdækkende undersøgelse fra det nationale forsknings- og analysecenter for velfærd, VIVE. Det fremgår af en rapport, der udkommer her til aften som del af projektet 'Sugardating blandt marginaliserede unge'.

Rapporten viser, hvordan 1.732 unge forholder sig til sugardating, som eksperter kalder det, når en typisk yngre person udveksler sex eller andre intime handlinger for penge eller materielle goder med en typisk ældre person.

Og selvom 50 procent altså svarer, at sugardating kan være OK for andre, så er det langt fra så mange, der har selv har tænkt på at kaste sig ud i det.

- Syv procent har overvejet at udveksle intimitet eller sex for gaver - uden at handle på det. Folk kan altså være meget tolerante over for, hvad andre gør, uden at de selv har tænkt sig, at gøre det samme, siger Karen Margrethe Dahl, der er chefanalytiker hos VIVE og står bag rapporten.

Vi har mødt to unge kvinder fra Nordjylland, der netop har overvejet sugardating - uden at gøre det.

(Foto: © Lasse Winther)

'Det var lige på og hårdt: 'Jeg vil gerne kneppe dig''

Da Laura Kjær som 19-årig oprettede en profil på en sugardatingside, tænkte hun, at der måske var en sugardaddy, der var noget for hende.

Hun havde hørt om fænomenet med, at ældre og gavmilde mænd dater yngre kvinder - og hun var nysgerrig. Det samme var hendes veninde Kirsten Fischer, da hun også oprettede en profil for et par år siden.

De to unge kvinders nysgerrighed blev dog ret hurtigt afløst af en form for chok:

- Det var lige på og hårdt: ’Jeg vil gerne kneppe dig.’ Men der var også nogen, der tilbød at sende penge, hvis jeg bare ville chatte med dem, fortæller Kirsten.

Her er eksempler på nogle af de beskeder, Kirsten har fået:

Kirsten har stadig sin profil, selvom hun ikke forestiller sig, at hun nogensinde får lyst til at reagere på den.

- Man ved ikke, hvem man møder. Og der er mange af de mænd, der skriver til mig, som hurtigt bliver ret aggressive, hvis jeg ikke svarer.

Laura fik på få dage så mange beskeder fra meget ældre mænd, der tilbød hende penge for sex, at hun besluttede at lukke sin profil igen.

- I min bog er sugardating en form for dating. Det handler ikke om sex, men om at mødes og have et forhold til én, der til gengæld er god til at give gaver.

Hun stødte kun på en person, der lød som om, det var det, han også ville. Men da han skrev, havde Laura gjort op med sig selv, at sugardating ikke var noget for hende. Hun mener dog godt - ligesom Kirsten - det kan være noget for andre, hvis det er det, man har lyst til.

- Så længe man kan sætte grænser, ved hvad man vil, og hvad man ikke vil, siger Kirsten.

Ikke mindst hvis der er meget på spil som for eksempel en lejlighed i københavn.

Derfor kan det også være en ide at vente, til man er lidt ældre, mener Laura:

- Så man kender sig selv godt nok til at vide, hvad man har lyst til.

- Og så man kan finde ud af at sige nej, supplerer Kirsten.

Kirsten har ikke noget problem med at sige nej, fortæller hun. Og hun siger nej til alle de mænd, hun mener, fejlagtigt prøver at bruge sugardatingsiderne til at få hurtig sex for hurtige penge.

- Hvis man går med til at modtage penge for sex på den måde, så bliver det jo prostitution, siger hun.

Er sugardating prostitution?

Spørger man sugardatingsiden SugarDaters.dk, der har omkring 10.000 aktive bruger hver måned, mener de heller ikke, det er den måde, en side som deres skal bruges på.

- De brugere, der gør dette, har misforstået konceptet. SugarDaters er et datingsite som alle andre datingsites. Vi opfordrer IKKE til sex for penge, skriver PR & Digital Marketing Manager Alexandra Zanet i en mail til DR.

Men i den nye rapport fra VIVE, er der en stor del af de unge, der har en oplevelse af, at sugardating og prostitution overlapper. Over halvdelen – nemlig 54 procent - svarer, at de mener, sugardating er en form for prostitution.

Og der er også en hel del, der ikke synes sugardating lyder som det fedeste i verden: En fjerdedel af de adspurgte unge svarer, at de ville miste respekten for en, der sugardater. Og over en tredjedel mener, at sugardating medfører problemer for den, der er involveret i det.

Hvor mange er så det? Involverede i sugardater altså. Tidligere rapporter har anslået, at det er mellem 1 og 2 procent af unge.

- Og det har faktisk ikke rykket sig så meget, siger Karen Margrethe Dahl.

Hendes rapport viser, at 5 procent at de unge 18-30-årige, der har svaret, faktisk har prøvet at give sex, kys eller sende intime billeder mod at få alt lige fra en drink til penge.

- For manges vedkommende er det dog lidt tilfældigt - engangsforeteelser, som ikke nødvendigvis har handlet om, at de unge overlagt ønskede at bruge deres krop for at opnå noget materielt, forklarer Karen Margrethe Dahl.

De kan i stedet have følt sig forpligtiget eller følt et pres om at indgå i den intime transaktion - snarere end at de har haft planer om at sugardate. Og kun ganske få af dem, der har prøvet ovenstående, omtaler det i øvrigt selv som sugardating, forklarer Karen Margrethe Dahl.

Tip os

  • Har du selv sugardatet? Så vil vi rigtig gerne høre fra dig. Send en mail til redaktør Lærke Lytken på llyt@dr.dk. Alle informationer vil blive behandlet fortroligt.

Men det mest interessante, er da heller ikke hvor mange, der har gjort det, som eksperterne betegner som sugardating, synes kønsforsker og lektor på RUC, Christian Groes. Han står i spidsen for interview med indtil videre 45 unge til den kvalitative del af rapporten om sugardating. Derimod synes han, det er ret interessant hvor mange forskellige årsager og motiver, de unge har for at kaste sig ud i det.

For de fleste unge handler det om penge, men det er næsten altid i kombination med andre temaer som ensomhed, lysten til at prøve grænser af, udforske sin seksualitet og søge bekræftelse, siger han.

- Det er vigtigt, at have fokus på, hvis man gerne vil hjælpe de unge bedst muligt.

Og det kan der være brug for, mener han, fordi sugardating kan være meget risikabelt for de unge, fordi de får overskredet deres grænser.

Hvordan, kan du blive klogere på her: