500 bliver årligt sterile af klamydia

Klamydia er den mest udbredte sexsygdom blandt unge, selvom den er nem at teste og behandle. Alligevel koster den årligt 500 unge muligheden for at få børn.

Nogle kommuner tilbyder gratis hjemmetest for klamydia.

Sommeren står for døren for mange unge med festivaler, masser af alkohol og ubeskyttet sex med mere eller mindre kendte partnere.

Dermed er det også højsæson for sexsygdommen klamydia, som fortsætter sin fremmarch blandt unge.

På ni år er antallet af registrerede smittede fordoblet til cirka 30.000. Men Sundhedsstyrelsen anslår, at op mod hver tiende seksuelt aktive ung har klamydia.

Under halvdelen får symptomer

Mange af dem uden at vide det, fordi man risikerer at få sygdommen, hvis man har haft sex uden kondom. Da langt under halvdelen får symptomer, er de fleste smittede næppe klar over deres situation.

Samtidig skønnes det, at næsten 500 unge hvert år bliver ufrivilligt barnløse resten af deres liv på grund af klamydia.

Hvis kvinder ikke får behandlet klamydia, kan de få betændelse i æggelederne. Det kan senere betyde en graviditet uden for livmoren.

Den mest udbredte kønssygdom

Klamydia er også en af flere årsager til underlivsbetændelse, som gør 10-15 procent af patienterne ude af stand til at få børn.

Ifølge Sundhedsstyrelsen er klamydia den mest udbredte sexsygdom herhjemme.

Netop fordi mange unge har klamydia uden at vide det og undlader at blive testet, selv om de har ubeskyttet sex. Mange unge er heller ikke klar over, at det er nemt og smertefrit at blive testet for klamydia.

Anonym test

Mænd kan nøjes med at aflevere en urinprøve, og der er altså ikke noget med tørre vatpinde stukket op i følsomme urinrør.

Hos kvinder tages der en simpel vatpindsprøve i skeden eventuelt suppleret med en urinprøve.

Samtidig kan testen for begge køn laves anonymt.

De unges manglende viden får nu Sundhedsstyrelsen sammen med Frederiksberg Kommune til at sætte ind med en fælles kampagne på den fælles offentlige sundhedsportal, sundhed.dk.

Informationen handler både om symptomer og konsekvenserne ved at have ubehandlet klamydia.

Oplysning gør indtryk

Samtidig kan de unge tjekke mulighederne for gratis hjemmetest i deres egen kommune og finde hjælp til at informere deres sexpartnere, hvis man har klamydia.

- Det gør indtryk på de unge, at de kan få varige skader og smerter på grund af ubehandlet klamydia. Men når de kender mulighederne, er de generelt meget interesserede i at blive testet, siger Bjarne Rasmussen, konsulent i Frederiksberg Kommune.

Parterne vil samtidig gøre en ekstra indsats for at få flere unge med på at blive testet for klamydia og give dem mere information i forbindelse med sommerens festivaler i Roskilde og Skanderborg.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk