500 kroner for et billede eller en Gucci-taske for dit selskab: Sugardating kan virke uskyldigt, men hvad med konsekvensen?

Hvis sugardating foregår lovligt og møderne er drevet af lyst - kan det så være et problem? Få fagfolkenes vurdering her.

(© DR Nyheder)

En sender sexede billeder fra dansegulvet for at få overført penge til flere drinks.

En anden får penge til huslejen mod at være godt selskab ved en lækker middag et par gange om måneden.

En tredje har sex på lækre hoteller til gengæld for dyre tasker, champagne og jordbær.

Sådan ser sugardating ud for tre forskellige unge kvinder, vi har talt med. Deres oplevelser er forskellige, og det er holdningerne til det, de laver, også. For er det en form for dating eller snarere en form for prostitution?

I dag kan DR Nyheder fortælle, at kommunerne har sager om helt unge teenagere, der sugardater eller sælger sig selv til nogen, der er langt ældre. Men en udveksling af sex eller intimt samvær for materielle gaver sker også blandt unge over 18. Det er lovligt. Det gør det dog ikke nødvendigvis bedre, mener de fagfolk, vi har talt med.

Ordet sugardating har i sig selv en ret uskyldig klang, siger Ane Lemche, der er psykolog i Red Barnet.

- Sugar er jo sukker, og børn og unge kan godt lide sukker. Det lyder lidt hyggeligt – nærmest barnligt.

Og det kan måske virke som fristende nemme penge, hvis du for eksempel står med en stor studiegæld.

  Men sugardating er langt fra en sukkersød omgang, mener Ane Lemche:

  - Det er aldrig uskyldigt eller gratis for unge at sælge dates eller seksuelle ydelser. Der er et forventningsspil i gang, som det er svært som ung at overskue og stå imod. Man risikerer at betale med sit selvværd, sin selvrespekt og sit psykiske helbred.

  Og Ane Lemche står ikke alene med den holdning. Vi har talt med en række forskellige fagpersoner, der alle advarer om, at sugardating – uanset om det involverer sex eller ej, og uanset om den unge føler sig fuldstændig i kontrol over situationen – i yderste instans kan blive en form selvskade.

  - Konsekvenserne kan være rigtig store, opsummerer Ane Lemche.

  Her er der eksempler på de beskeder en sugardater får:

  Hvad er sugardating? Egentlig?

  Helt overordnet kan sugardating beskrives som en relation, hvor en yngre person udveksler sex eller intimt samvær med en ældre person, der giver materielle gaver, oplevelser eller penge til gengæld, forklarer kønsforsker og lektor på RUC Christian Groes.

  Det er ikke afgørende, hvad der bliver leveret i bytte for de materielle goder. Flere fagpersoner fortæller, at sugardating for unge lige så ofte kan handle om salg af intime billeder, videoer eller endda digitale samtaler, hvor der bliver sendt beskeder frem og tilbage.

  Det er heller ikke prisen, der afgør, om det er sugardating. Et blowjob kan for den ene måske udløse 700 kroner, mens det for den anden bliver givet i bytte for et lift eller en pakke cigaretter.

  Når fagfolkene skal placere sugardating, taler de derfor ofte om, at det ligger i en seksuel gråzone. Et sted mellem dating og prostitution. Et sted mellem seksuel nysgerrighed og selvskade.

  Og selvom de unge, der indgår i den her slags transaktioner, ikke nødvendigvis selv kalder det sugardating, så er vi nødt til at anerkende, at det er en del af deres virkelighed, som hverken kan bremses eller forbydes, siger Bjarne B. Christensen, der er generalsekretær i Sex og Samfund.

  - Grundlægende er vi nødt til at tale med de unge selv om, hvordan de sætter deres grænser, så de ikke risikerer at blive udnyttet.

  Hvad er problemet med sugardating? Egentlig?

  Uanset hvad, så er problemet med sugardating, at det er en ulige relation, mener Jannik Dobusz.

  Ungtilung.com-rådgivningen, som han er leder af, taler hver uge med unge, der enten er nysgerrige og for eksempel vil vide, om det er i orden at tilbyde sin krop for at få gaver - eller som er kede af det, fordi de har oplevet, at deres grænser er blevet overskredet.

  Så rådgivningen har oprettet nogle sugardating-profiler, for at se, hvordan tonen er – og Jannik Dobusz’s dom er klar:

  - Det er en illusion, at sugardating er en ligeværdig relation mellem mænd, der vil forkæle og seksuelt frigjorte kvinder, der mangler penge og måske er ensomme. Virkeligheden er, at langt de fleste mænd simpelthen bare tilbyder et beløb for sex.

  Beskederne her er hentet fra en sugardaters profil. Og det er beskeder som dem, der vidner om, at mændene snarere bruger sugardating som en form for prostitution, mener Jannik Dobusz, som også frygter at det kan være med til at normalisere det, at sex udløser penge, så det kan blive en glidebane for de unge mod reel prostitution.

  Det er dog slet ikke formålet, lyder det fra et af de store sugardating-sites, SugarDaters.dk, der har omkring 10.000 aktive bruger hver måned.

  - De brugere, der gør dette, har misforstået konceptet. SugarDaters er et datingsite som alle andre datingsites. Vi opfordrer IKKE til sex for penge, skriver PR & Digital Marketing Manager Alexandra Zanet i en mail til DR.

  Og sådan forstår en stor del af de unge, der kontaktet ungtilung.com om sugardating, da heller ikke relationen, siger Jannik Dobusz.

  - Når de unge, vi taler med i rådgivningen, taler om prostitution, taler de om at stå nede på gaden og ikke have et valg. Det er de ikke i nærheden af. De siger: ’Jeg sugardater, når jeg har lyst, og jeg kan sagtens styre det.’

  Men det er institutionsleder, Gyda Heding, ikke så sikker på, at de unge kan. Styre det altså. Hun har kigget med over skulderen på sugardatingprofiler hos nogle af de unge piger, der kommer i De Unges Hus, som hun er leder af.

  - De unge har måske en forestilling om, hvad de vil gå med til, men hvis sugardaddy ikke er enig, er det ham, der har pengene, og dermed ham, der har magten.

  Det ved hun, fordi hun har haft talrige samtaler med piger i De Unges Hus, der er blevet presset til at gøre noget, de ikke havde lyst til. Hun oplever at dem, der har prøvet sugardating, nemt kan blive afhængige af pengene – især hvis de ikke har så mange i forvejen.

  - Så går man pludselig med til mere og mere. Det er ikke fordi man bevidst går ind i en selvskadende relation med sugardating, men det kan blive mere og mere selvskadende og grænseløst, det man byder sig selv, siger Gyda Heding.

  Tip os

  • Har du selv sugardatet? Så vil vi rigtig gerne høre fra dig. Send en mail til redaktør Lærke Lytken på llyt@dr.dk. Alle informationer vil blive behandlet fortroligt.

  Hvad risikerer man? Egentlig?

  For hver grænse, der bliver overskredet, jo større problemer kan man få med sit selvværd, forklarer psykolog hos Red Barnet, Ane Lemche.

  - Det kan få psykiske konsekvenser, men også faglige og sociale konsekvenser, der kan vare resten af livet, fordi man måske skammer sig, og ikke har lyst til at tale med nogen om det.

  Selvom det er blevet langt mere almindeligt at adskille det intime fra det sexuelle, så kan sugardating godt føre en derud, hvor man slet ikke kan finde ud af at have en almindelig relation til et andet menneske, siger socialpsykolog Torben Bechmann Jensen, der har forsket i prostitution.

  - Populært sagt kan man ikke bevare det, man har solgt. Det kan altså blive svært at have en seksuel relation eller en kæreste, hvor man ikke får en økonomisk gevinst.

  Med sugardating, mener han, at man kan risikere at umenneskeliggøre sig selv.

  - Ved at gøre noget så intimt af sit liv til en salgsvare, kan man komme til at dehumanisere sig selv, Man er ikke blot et menneske, der gør det fordi man har lyst, men gør det, fordi det har en materiel værdi.

  Ane Lemche minder om, at det aldrig er for sent at sige stop – også selvom man er kommet derhen, hvor man har gjort noget, man har fortrudt. Hun anbefaler, at man taler med en voksen, man stoler på, og hvis man ikke kende nogen - så tager fat i nogle af dem, der rådgiver børn og unge.

  Her kan du få råd og vejledning:

  • Hvis du har brug for at tale med nogen om sugardating, køb og salg af sex eller andet, så kan du for eksempel tage fat i:

  • RedenUng, telefon 40 90 11 11

  • Er du under 16 år, så kan du kontakte Headspace eller Børnetelefonen.

  FacebookTwitter