5000 dør af fejlbehandling

Hvert år dør op mod 5000 mennesker på grund af fejl i sundhedsvæsenet. Det er alt for mange, og derfor foreslår lægerne, at der indføres et system, hvor fejlene anonymt kan registreres. I hovedstaden har man positive erfaringer med et sådant system.

Hvert år dør op mod 5000 mennesker på grund af fejlbehandling isundhedsvæsenet. Knap ti pct. får forlænget deres hospitalsophold,fordi læger eller sygeplejersker fejlmedicinerer, fejlopererereller på anden måde skader patienterne.

Det er alt for mange, og derfor foreslår Lægeforeningen, at derindføres et landsdækkende fejlrapporteringssystem, hvor fejleneindrapporteres anonymt - sådan som det med succes sker inden fordansk luftfart, skriver Berlingske Tidende.

Skal bygge på fortrolighed

Men et sådant system skalbygges på fortrolighed mellem ledelsen og de ansatte.

- I dag frygter læger og sygeplejersker for straf, hvis derapporterer om deres fejl. Det betyder, at masser af svigt isundhedssektoren aldrig kommer frem i lyset, siger formanden forLægeforeningen, Jesper Poulsen.

- Vi skal lære at fokusere på fejlene og tage ved lære af dem istedet for udelukkende at fokusere på personerne bag fejlene ogstraffe dem, tilføjer han.

Positive erfaringer

I hovedstaden har man alleredepositive erfaringer med et sådant system. Siden 1. marts harHovedstadens Sygehusfællesskab forsøgt sig med fortrolige rapporterom "hændelser", som det kaldes, på sygehusene.

- Vi har bl.a. opdaget uhensigtsmæssige arbejdsgange, som øgerrisikoen for utilsigtede hændelser, fortæller overlæge Beth LiljaPedersen, der er leder af Enheden for Patientsikkerhed iHovedstadens Sygehusfællesskab.

Sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen støtter ideen om etanonymt landsdækkende fejlrapporteringssystem, men understreger, atet sådant system ikke indføres fra den ene dag til den anden.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk