5.000 mink gasses i morgen: 'Flere års hårdt arbejde forsvinder'

Der er fundet coronavirus hos tre nordjyske minkfarme. To af farmene har allerede fået aflivet deres dyr.

Alle tre farme, hvor der er fundet coronavirus, ligger i Hjørring Kommune. (Foto: Fabian Bimmer © Scanpix)

Omkring 5.000 mink forventes i morgen at blive gasset på en farm i Hjørring Kommune.

Det er den tredje farm på kun få uger, som mister hele sin besætning, fordi der er fundet coronavirus hos dyrerne.

- Det er flere års hårdt arbejde, der forsvinder, siger Tage Pedersen, minkavler og formand for Dansk Pelsdyravlerforening/Kopenhagen Fur.

- Det er en besætning, som man har gået og forfinet. Man har sørget for, at det er den bedste kvalitet, at der er tale om god dyrevelfærd, sørget for de har den rigtige størrelse og at de er frugtbare, siger han.

På de to andre farme har Fødevarestyrelsen slået besætninger ned på henholdvis 11.000 og 4.400 mink.

- I princippet handler det ikke om, hvorvidt det er 5.000, 10.000 eller endnu flere mink. Det er års arbejde, der er væk.

De to første farme har forbindelse til plejehjemmet Vendelbocentret, som har været hårdt ramt af coronavirus, hvor 41 beboere og ansatte har været smittet.

Minkene bliver aflivet efter samme metode, som man bruger, inden de sendes til pelsning. (Foto: Johnni Isaksen © DR Nyheder)

Avler kun på de bedste

Grunden til, at det kan tage flere år at opbygge sin minkfarm er, at man ikke avler på alle dyr i en besætning.

- Man kigger blandt andet på kvaliteten af pelsen. Mink har to slags hår, de har små uldhår, og så har de dækhår, som er de her lange, der sidder udenpå, siger Tage Pedersen.

- De skal være lange, fine og lige. Og man bruger derfor lys til at undersøge, hvilke mink der har de flotteste hår, og det er dem, man så vælger at avle på for at få den bedste kvalitet, siger han.

Derfor kan det godt tage lang tid at opbygge en bestemt kvalitet. Det samme gælder, når man kigger på minks farver.

- Mink kan avles i mange farver: hvid, grå, sort, beige, med pletter, og nogle har en stribe langs ryggen.

- Mink i lyse farver med pletter er de farver, som er i højest kurs - og så er dyrene svære at avle på, så det er ikke bare lige noget man gør, siger mink-formanden.

Et minkskind i beige koster omkring 200 kroner.

- Man kan godt gå ud og købe nogle mink hos en anden farm, som har lavet den samme slags avlsarbejde. Men det er jo sjovere at have avlet sine egne, siger formanden.

De mink som er blevet aflivet er defineret som syge dyr og skal derfor destrueres, uden at man kan få gavn af dem efterfølgende.

Lille frygt

Indtil videre har Fødevarestyrelsen kun fundet coronavirus på tre farme.

Fødevarestyrelsen er dog i gang med at lave en national screening på 120 farme for at se, om udbruddet kun er isoleret til Hjørring Kommune.

Indtil videre er der ikke kommet et endeligt resultat, men Tage Pedersen tænker over, om han bringer coronasmitte hjem.

- Selvfølgelig er man nervøs for, at man skal blive ramt. Vi er nok mange, der er nervøse ude i samfundet, så kan vi bliver smittet. Og hvis jeg bliver smittet som avler, så kan jeg risikere at smitte mine mink. Der sidder da en lille frygt i os allesammen for, at det kan ske, siger han.

- Der er også det aspekt i det, at når man går og passer sine dyr hver dag, så ønsker man ikke, at de bliver syge. Så man bliver altså ramt af det her, siger han afsluttende.

Udover Danmark er der også fundet smitte på flere hollandske farme. Her er mere end 500.000 mink blevet aflivet.

Danmark er verdens største eksportør af minkpels med Nordjylland som den landsdel, hvor flest er beskæftiget inden for erhvervet.

Fødevarestyrelsen har erfaringer fra udbrud af fugleinfluenza, hvor man ligeledes har været nødt til at aflive store dyrehold på kort tid uden at risikere smitte. (Foto: Johnni Isaksen © DR Nyheder)
Facebook
Twitter