53 lægemidler var potentielt skadelige

53 godkendte piller viste sig at have alvorlige og nogle gange dødelige bivirkninger.

Nogle lægemidler viste sig at have så alvorlige, om end sjældne, bivirkninger, at EMA efter godkendelse måtte advare om dem. (© Stock exchange)

Danskerne har spist mere end 120 millioner doser medicin, som senere viste sig at have sjældne, men alvorlige og nogle gange dødelige bivirkninger.

Det viser en gennemgang, som Ekstra Bladet har lavet af de lægemidler, som det europæiske lægemiddelagentur EMA har godkendt.

Ved 53 piller fandt man så alvorlige bivirkninger, at EMA måtte sende nye advarsler ud, forbyde visse patienter at bruge lægemidlet eller helt fjerne det fra markedet.

Men der gik i gennemsnit små fem år, før EMA opdagede bivirkningerne, og i det tidsrum nåede danskerne altså at spise millioner af potentielt skadelige piller.

- Der er ingen tvivl om, at vi i en lang række tilfælde får lægemidlerne for tidligt på markedet. Det sker, fordi man ikke har fået tilstrækkeligt undersøgt, om der er en fornuftig balance imellem gavnlig og skadelig virkning af produktet, siger overlæge Christian Gluud til Ekstra Bladet.

Han er leder af Copenhagen Trial Unit på Rigshospitalet, hvor man er specialiseret i lave kliniske studier.

Ifølge Christian Gluud er problemet, at de forsøg man laver, ikke er store nok til at afsløre sjældne bivirkninger, før pillerne kommer på markedet.

Det europæiske lægemiddelagentur EMA erkender, at man sender lægemidlerne på markedet, uden at de er undersøgt på nok personer til at afsløre de sjældne bivirkninger.

- Hvad er alternativet? Vi kunne godt forlange, at man inkluderede 160.000 patienter i sine studier. Det ville fange nogle af de sjældne bivirkninger. Men det ville dræbe forskningen, fordi ingen kan finansiere så store studier, siger Hans-Georg Eichler, der er senior medical officer hos EMA.

Han mener, at samfundet må afgøre, om man overhovedet vil have medicin.

- Og vil man det, er det vores opgave at minimere den risiko, som der altid vil være ved at tage medicin. Og det synes jeg, vi er blevet meget bedre til, fordi vi er blevet i stand til at opdage problemerne hurtigere end tidligere, mener Hans-Georg Eichler.