549 bilister får hver uge klip i kortet for at køre bil med telefonen i hånden

Selvom loven blev strammet i 2019, er der sket en stigning af klip i kørekort for kørsel med håndholdt mobil.

I 2020 og første halvår af 2021 er der i gennemsnit hver uge blevet uddelt 549 klip i kørekortet for brug af håndholdt mobiltelefon bag rattet, viser nye tal. (Foto: liselotte sabroe © Ritzau Scanpix)

Håndholdt mobil og kørsel er en dårlig kombination. Det ved de fleste godt. Men noget tyder alligevel på, at vi stadig har svært ved at lære det.

I 2020 og første halvår af 2021 er der i gennemsnit hver uge blevet uddelt 549 klip i kørekortet for brug af håndholdt mobiltelefon bag rattet, viser nye tal fra Rådet for Sikker Trafik og Forsikring & Pension.

Og det er alt for mange, lyder det fra Lisbeth Sahl, der er seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik.

- De er til fare for sig selv og andre. For det er ikke uden risiko, at man sidder og ikke har øjnene på vejen og hænderne på rattet, siger hun.

I efteråret 2019 blev straffen for brug af håndholdt mobiltelefon under kørsel strammet, så det nu gav et klip i kørekortet.

Men det har altså ikke afskrækket bilisterne fra at tjekke telefonen.

- Siden vi har fået lovindgrebet, kan vi se fra sidste år, at der er sket en lille stigning i antallet af folk, der får et klip i kørekortet for at sidde med deres mobil håndholdt, siger Lisbeth Sahl.

Rigspolitiet: Folk har ikke forstået alvoren

Ifølge Christian Berthelsen, der er politiassistent ved Rigspolitiets Nationale Færdselscenter, er kombinationen af mobiltelefon og kørsel en af de helt store syndere i trafikken.

For ham tyder tallene på, at danskerne fortsat tager for let på det.

- Folk har ikke forstået alvoren af det her. Det er hamrende alvorligt, når man ikke er opmærksom i trafikken.

- Når du tager din telefon frem, så er du ikke der, hvor du skal være. Så er det den, du koncentrerer dig om og ikke trafikken, siger han.

Selvom det blot kan handle om to-tre-fire sekunder, hvor man kigger ned i skærmen i stedet for på vejen, kan det have fatale konsekvenser, fastslår Christian Berthelsen.

- Så er der måske nogle, der bremser, og du når ikke at se det, og så kører man ind i hinanden, og så sker der et uheld.

Ifølge Vejdirektoratet så er der uopmærksomhed og manglende orientering involveret i mere end hver anden dødsulykke i trafikken.

Det kan have fatale konsekvenser at kigge ned i sin mobiltelefon i stedet for på vejen, siger Christian Berthelsen, politiassistent ved Rigspolitiets Nationale Færdselscenter. (Foto: (C) DR Nyheder)

Tag mobilen fra din kæreste

Selvom politiet uddeler over 500 klip i kørekortet på ugentlig basis, kan Rådet for Sikker Trafik dog se, at den generelle holdning til at bruge sin mobiltelefon bag rattet er på vej i den rigtige retning, fortæller de.

- Når vi måler hen over årene, kan vi se, at der er en større andel af danskerne, der siger, at de aldrig bruger deres mobiltelefon håndholdt. Det betyder, at der er en positiv udvikling, men den går ikke hurtigt nok. Der er lang vej igen, siger Lisbeth Sahl.

Hun mener dog stadig, at klippet i kørekortet har en præventiv effekt.

- Der er ingen tvivl om, at bøden virker. At politiet er derude og kontrollerer, det virker.

Lisbeth Sahl opfordrer til, at danskerne erkender, at vi har et problem: Hvis ikke man kan holde fingrene fra mobiltelefonen, skal man lægge den helt væk, lyder det.

Samtidig opfordrer hun til, at vi hjælper hinanden.

- Hvis du er passager og kører med din kæreste, kone eller din ven, så kan du jo, hvis de er uopmærksomme, sige "hey, skal jeg ikke lige tage den der telefon og indstille GPS'en".

- Det er jo jer begge to, det går ud over, hvis I er uheldige at køre galt, siger Lisbeth Sahl.

Facebook
Twitter