5500 år gammel økse med træskaft fundet ved Rødbyhavn

Arkæologer ved Rødbyhavn har gjort et meget sjældent fund. En 5.500 år gammel økse får også opmærksomhed i udenlandske medier.

Sådan ser en 5.500 år gammel økse med bevaret træskaft ud, når det har ligget fugtigt og helt uden ilt. (© Museum Lolland-Falster)

Arkæologer fra Museum Lolland-Falster har gjort et bemærkelsesværdigt fund i udgravningerne forud for den kommende Femern Bælt-forbindelse.

Der er tale om en flintøkse med et utroligt velbevaret træhåndtag. Den menes at være cirka 5.500 år gammel og bevidst stukket ned i det, der var havbund ud for den lollandske sydkyst i stenalderen.

- Det er et meget sjældent fund. Vi har kun 8 eksemplarer med bevaret træskæfte, og de er alle fundet i tørvegrave. Det er første gang men finder et så velbevaret træskæfte i en fjordlagune, siger Søren Anker Sørensen, der er arkæolog ved Museum Lolland-Falster.

Fugtigt og uden ilt- Træskæftet er bevaret, fordi det har ligget på det, der var fjordbund. Øksen har været dækket af sand og andre jordlag, der er ikke kommet ilt til den, og den har ligget fugtigt, siger han.

Fundet er så unikt, at det også er omtaltbritiske BBC.

Tidligere har ærkologerne fundet 5.000 år gamle fodspor i udgravningerne (Foto: Mueseum Lolland-Falster)

Arkæologerne har også fundet en padleåre, to buer og cirka 14. økseskafter stående lodret i det nu inddæmmede område.

Led i et offerritual - Den lodrette placering viser, at der er tale om et offerområde. Genstandene er bevidst stukket ned i det, der dengang var strandkanten som led i et offerritual, siger Søren Anker Sørensen.

Undersøgelserne i området er endnu ikke færdige. Til sommer skal arkæologerne forlade området for at gøre plads til gravemaskiner, når Femern Bælt-forbindelsen skal anlægges.