56-årig med narcissistiske træk kunne ikke slippe sin fortid: Sendt i forvaring for drab på læge

En 56-årig tidligere patient er dømt for drabet på lægen Charlotte Asperud.

Charlotte Asperud blev dræbt i sit hjem i Tisvildeleje i april 2019. Arkivfoto

Charlotte Asperuds mor har fulgt hele straffesagen mod den 56-årige Timo Nellemose, der i eftermiddag i Retten i Helsingør blev idømt forvaring for at have dræbt hendes datter.

Og da DR Nyheder efter dommen spurgte, hvordan hun havde det med rettens afgørelse, ville hun hellere tale om, hvor vidunderlig Charlotte Asperud var. Både som læge på Nordsjællands Hospital og som menneske.

En anden pårørende, der har fulgt sagen, sagde efter dagens dom, at han nu "trak vejret lidt lettere".

Der var til gengæld ingen synlig reaktion at spore hos den 56-årige nu dømte mand, da et enigt nævningeting med 12 stemmer besluttede, at han skulle sendes i fængsel på ubestemt tid.

- Retten har lagt vægt på den beslutsomhed, som drabet blev udført med, lød det fra retsformanden under domsafsigelsen.

- Vi har lagt vægt på, at tiltalte har tendens til at være let krænkbar og har tendens til ikke at kunne give slip på, hvad der er sket i fortiden. Han har noteret navne på personer, som han har været i konflikt med, lød det fra retsformanden under domsafsigelsen.

Timo Nellemose erkendte under sagen, at han udsatte den kvindelige læge for vold med døden til følge, men har holdt fast i, at det ikke var hans hensigt at dræbe hende.

Den forklaring har retten forkastet.

- Retten har i sin afgørelse lagt vægt på, at tiltalte brød ind hos Charlotte Asperud midt om natten, sparkede døren ind til hendes soveværelse og gav hende gentagne slag med et koben, læste retsformanden højt.

- Det findes godtgjort, at tiltalte havde til hensigt at dræbe Charlotte Asperud, da han tildelte hende slagene mod hovedet, fortsatte hun.

Ifølge obduktionsrapporten blev Charlotte Asperud tildelt knap 20 slag i hovedet med et koben. Hun døde senere af sine kvæstelser.

Opsøgte læge før dødeligt overfald

Nævningetinget mente også, at det var en skærpende omstændighed, at den 56-årige mand tidligere havde mødt Charlotte Asperud som læge.

Under retssagen er det kommet frem, at Timo Nellemose havde været behandlet af Charlotte Asperud.

Tilbage i 2014 blev den 56-årige på skadestuen i forbindelse med et trafikuheld.

- Jeg blev undersøgt for, om jeg havde ondt. Jeg blev røntgenfotograferet, og så mente lægerne, at jeg havde skader på nakkehvirvler. De ville have, at jeg skulle opereres, men det ville jeg ikke, for jeg havde ikke ondt, har den 56-årige tidligere forklaret i retten.

Han blev efterfølgende tvangsindlagt på psykiatrisk afdeling, hvor han både fik beroligende medicin og blev spændt fast.

I retten læste anklagemyndigheden den tiltaltes journal op fra dengang. Her fremgik det, at den tiltalte mand var "udskældende og agressiv", og han derfor måtte tvangsbehandles.

Et forløb som den 56-årige mand endte med at klage over, men klagen blev afvist flere gange.

Patientklagenævnet behandlede klagen, men et enigt nævn endte med at afvise den. Men vreden hos ham forsvandt ikke.

Første gang, han forsøgte at kontakte lægen personligt, var i 2016.

- På et tidspunkt forsøgte jeg at kontakte Charlotte (Asperud, red.), fordi det var min opfattelse, at det var hendes beslutning om tvangsmedicinering. Jeg bankede på. Hun smækkede døren i, forklarede han.

Og det var den samme vrede, der igen i april 2019 fik ham til at bryde ind hos Charlotte Asperud og slå hende ihjel med et koben.

Her fortæller tidligere efterforskningsleder i sagen Henrik Gunst, hvad der førte til anholdelsen af den dengang 55-årige Timo Nellemose:

Narcistisk og stalkende adfærd

I den mentalerklæring, som er forelagt Retslægerådet, fremgår det, at den nu dømte ikke lider af en sindssygdom.

- Observanten (den nu dømte red.) fremtræder narcissistisk og med paranoide træk. Han har en intens kronisk vrede og har en stalkende adfærd, lyder det i erklæringen.

- Retslægerådet vurderer, at han udgør en nærliggende fare for andres liv og legeme og anbefaler forvaring.

Forsvarsadvokat Karoline Normann procederede for ikke over 13 års fængsel.

Timo Nellemose er tidligere dømt for en række indbrud.

I denne sag var han desuden tiltalt for at have sat ild til et sommerhus to gange, en gang i 2012 og en gang i 2019. Men det fandt retten ikke, at der var bevis for.

Den 56-årige mand meddelte via sin advokat, at han nu vil overveje, om han vil anke dommen til Østre Landsret.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter