57-årig chauffør anholdt efter stor mystik om tabte kartofler på motorveje

Hændelserne kommer samme dag, som Folketinget skal vedtage omstridt lov om vejafgift for lastbiler.

Situationen på Storebæltsbroen har skabt lange køer. (Foto: © Mette Sørensen)

Travle motorvejsbilister risikerer at køre i en sjappet omgang kartoffelmos.

Både i øst- og vestgående på Storebæltsbroen og på E45 mellem Kolding og Skærup er der blevet hældt kartofler ud på kørebanen.

Hos Sydøstjyllands Politi tikkede meldingen ind allerede kl. 04.34. Omkring klokken 6.30 skete det samme på lavbroen over Storebælt. At det sker to steder i landet på samme tid er mistænkeligt, mener vagtchef Kenneth Taanquist fra Fyns Politi.

- Det kunne godt lyde koordineret eller planlagt, så det er selvfølgelig en tese, vi efterforsker efter, siger Kenneth Taanquist.

Han fortæller, at de først fik anmeldelsen i sporene mod Fyn. Et kvarters tid senere kom samme anmeldelse ind fra sporene mod Sjælland. I den forbindelse lykkedes det politiet at få stoppet lastbilchaufføren på Sjælland.

Chaufføren er nu anholdt og er en 57-årig mand, bekræfter Fyns Politi over for DR. Han er ifølge Ritzau sigtet efter straffelovens paragraf 252 om at udsætte andres liv og førlighed for fare.

Vagtchefen siger, Fyns Politi søger vidner for hændelsen på lavbroen i vestgående retning. For politiet ved ikke med sikkerhed, om det er den samme lastbil, der har hældt kartofler af på både vestgående og østgående spor.

Kameraer skal hjælpe politiet

Hos Sydøstjyllands Politi fortæller vagthavende Rune Nielsen, at man med hjælp fra Vejdirektoratets kameraer undersøger, om det er samme lastbil, der står bag, eller om flere lastbiler er involverede.

- I og med at det er nordgående fra Kolding mod Vejle og på Sjælland er jo påfaldende. Vi får tit meldinger om ting, der er tabt på motorvejen, men ikke lige kartofler to steder i landet inden for kort tid, siger vagtchefen.

Rune Nielsen fortæller, at politiet rigtig gerne vil høre fra folk, der har set mistænkelige ting på strækningen, og som kan have et bud på, hvem der har gjort det.

Mellem motorvejskrydsene Kolding og Skærup er der også tabt kartofler. (Foto: © Thomas Gammeltoft Pedersen)

Vognmandsbranche kender intet til hændelserne

Hændelserne kommer samme dag, som Folketinget tredjebehandler et stærkt omdiskuteret lovforslag om kilometerafgift for lastbiler. Lastbilchauffører over hele landet har i forbindelse med loven lavet aktioner over hele landet, der har betydet langsom kørsel på motorveje.

Men flere i transportbranchen afviser, at de står bag.

Brancheforeningen DTL – Danske Vognmænds direktør, Erik Østergaard, siger, at han ikke har kendskab til sagen. Advokat Jakob Forman, der er talsmand for vognmændene, siger at hændelserne ikke har noget at gøre med den gruppe, han repræsenterer, og at han ellers ikke har nogen kommentarer.

Formand for Sydøstjyllands Vognmandsforening, Per Rasmussen, ved heller ikke, hvem der står bag. Men han tager afstand fra hændelserne og kalder situationen farlig.

- Det er ikke den måde, vi skal kommunikere på, for det er at sætte andres liv og lemmer på spil. Og det går ikke, siger han, men forstår dog godt, hvis vognmænd laver aktioner.

Situationen har skabt køer på motorvejene. Her omkring Storebæltsbroen:

Indtil videre betragter Sydøstjyllands Politi hændelsen omkring Kolding som en overtrædelse af færdselsloven.

- Men hvis vi hører fra nogen, der har været udsat for en fare, så kan vi være ovre i straffeloven og oppe i en højere straf, siger Rune Nielsen.