57 nye fiskearter fundet ved Grønland

Der svømmer flere forskellige fisk rundt i farvandet omkring Grønland, end forskere hidtil har antaget. Hele 57 arter er kommet til i en ny optælling.

arkivfoto

Øget fiskeri på dybt vand og stigende havtemperaturer er formentlig årsag til, at Grønland kan glæde sig over en stribe nye fiskearter.

Siden den sidste optælling i 1992 er hele 57 arter kommet til. Det viser en ny opgørelse foretaget af fiskekurator Peter Rask Møller fra Zoologisk Museum i København i samarbejde med danske og grønlandske forskere.

Dermed er der nu i alt 269 kendte fiskearter i grønlandske farvande.

Nye arter skyldes øgede temperaturer

- Vi er forsigtige med at annoncere, at de mange nye arter skyldes klimaændringer, men der er dog cirka fem nye arter, som sandsynligvist er kommet til på grund af øgede temperaturer. Det drejer sig om laksesild, hvilling, blåkæft, havtaske og snippe - alle arter der også forekommer i danske farvande, siger Peter Rask Møller i en pressemeddelelse.

De 57 nye grønlandske fiskearter er nye på forskellige måder. De 47 af arterne er kendte arter på verdensplan, men er nye i grønlandske farvande. Til gengæld er 10 arter fuldstændig nye og ikke tidligere beskrevet af videnskaben.

Fleste arter er dybhavsfisk

Kun fem af arterne er arktiske - det vil sige, at de kun forekommer i det kolde vand nord for de undersøiske højderykke, der løber mellem Canada og Grønland og Grønland og Island.

Resten er arter, der trives bedst i lidt lunere vand.

Langt de fleste nye arter er dybhavsfisk, der lever fra omkring 400 meters dybde og nedefter. De gælder for eksempel to nye hajarter islandsk kattehaj og portugisisk fløjlshaj. Årsagen til, at disse arter dukker op nu, kan skyldes øget dybhavsfiskeri foretaget af både forskningsskibe og erhvervsfiskere.

Peter Rask Møller tør ikke spå om, hvorvidt de nye arter vil bide sig fast og med tiden blive talrige nok til, at de kan fiskes.