5G-modstandere spreder russisk misinformation i Danmark

Russisk medie bidrager til danskeres voksende frygt for 5G-teknologien på de sociale medier.

Det er den her slags 5G-mobilmaster, som skaber bekymringer på de sociale medier, hjulpet på vej af det statsfinansierede russiske medie RT. (Foto: © THILO SCHMUELGEN, (arkivfoto) Scanpix)

Et nyt sundhedstema har i månederne op til valget vundet indpas blandt mange danskere på sociale medier - nemlig frygten for 5G.

Det er især en række anti-5G og spirituelle sider på Facebook med tusindvis af følgere, der har sat fokus på bekymringen om næste generation af trådløs telekommunikation, kaldet 5G.

Men de har fået uventet hjælp fra det statsfinansierede russiske medie, RT America. To indslag fra RT America er nemlig blevet delt mere end tusind gange i Danmark, viser en kortlægning fra DR Nyheder.

Benzin på bålet

Den danske bekymring for 5G har spiret på sociale medier i Danmark gennem det seneste år, på linje med andre vestlige lande.

Det er netop emner som 5G, hvor der er en ulmende mistillid mellem borgere og myndigheder, der tages op af et medie som russiske RT, fortæller en ekspert i russisk misinformation fra Københavns Universitet, Yevgeniy Golovchenko.

- De vil altid spørge sig selv, hvilke narrativer der allerede optager mange borgere, og så vil de udnytte det til deres formål, siger han.

Tidligere har RT gået ind i emner som vaccinefrygt og aliens, forklarer Yevgeniy Golovchenko.

- RT videreformidler systematisk et verdenssyn, som er i tråd med Kreml. Det vil sige, at vi meget tit hører om historier, der viser et Europa i forfald, kriser i USA, konspirationsteorier, problemer, der findes i Vesten, siger Yevgeniy Golovchenko fra Københavns Universitet.

Yevgeniy Golovchenko mener ikke, at danskerne kan bruge RT America som en almindelig og kritisk nyhedsside, fordi deres formål er at polarisere fremfor at oplyse.

Den russiske stat er ikke modstandere af 5G, de er selv ved at udrulle teknologien. RT beskæftiger sig med 5G, fordi det er en debat, der skaber splid i vesten, forklarer Yevgeniy Golovchenko.

- Problemet er, at vi har et medie, som er mere eller mindre kontrolleret af en fremmed stat, som prøver på at fremme mistillid og splid i vores samfund.

RT afviser til gengæld, at de skulle forsøge at skabe mistillid i Vesten.

- Vores mission er at skabe et helt nyhedsbillede, hvor vi rapporterer fakta og stemmer, der bliver overhørt i mainstream medier. Det gør vi for at skabe en bedre informeret offentlig diskurs, skriver RT i en mail til DR Nyheder.

RT-indslag spreder unødig frygt

DR Nyheder har fået tre forskere inden for cancer og stråling til at gennemse de indslag om 5G fra RT America, som er blevet delt i Danmark.

Den ene er Aslak Harbo Poulsen, der er forsker hos Kræftens Bekæmpelse. Han mener, at RT Americas dækning af farerne ved 5G er for ensidig.

- De eksperter, RT America taler med, har det udgangspunkt, at den eksisterende teknologi, 3G-antenner og 4G-antenner, er bevist helbredsskadelig, og det er ikke tilfældet, siger Aslak Harbo Poulsen.

- Der kan godt være enkeltstudier, der finder en sammenhæng, men hvis man laver en samlet vurdering af den eksisterende litteratur, så ser det ikke ud til, at der nogen helbredseffekt, f.eks. i forhold til kræft, forklarer Aslak Harbo Poulsen.

Derfor mener han, at RT America skaber unødvendig frygt i befolkningen.

- Det er en usund tilgang til videnskab kun at udvælge resultater, som støtter ens forudfattede mening. Det skaber en unødvendig og ubegrundet frygt i befolkningen, siger Aslak Harbo Poulsen.

Den anden ekspert, Christoffer Johansen, der er overlæge på Rigshospitalet og tidligere forskningsleder i Kræftens Bekæmpelse mener ligeledes, at RT Americas dækning af 5G er problematisk.

- Det er dårlig journalistik, når RT udvælger nogle få eksperter, som mener, at der er en sammenhæng mellem 5G stråling og forskellige sygdomme, siger Christoffer Johansen.

- Hvis man vil oplyse borgerne om, hvorvidt noget udgør en helbredsrisiko, er man nødt til at fremlægge både data, der taler for og imod, og belyse både styrker og svagheder ved de undersøgelser, vi har, siger Christoffer Johansen.

Lars Dittmann, som er professor i kommunikationssystemer ved DTU Fotonik, kritiserer de eksperter, som RT America bruger i indslaget.

- Det er misbrug af sandheden. Det er direkte løgn, når de går ind og siger, at det er bevist. Så når man siger, at der er evidens for de her ting, så vil jeg sige, at det er løgn.

RT America svarer, at de selv mener, at de dækker emnet bredt.

- En blanding af stemmer er vigtigt for en sund offentlig diskurs, og i modsætning til andre medier viser vi, hvor bred debatten om så vigtige emner er, og det giver genlyd hos vores publikum, skriver RT til DR Nyheder.

RT-videoer delt efter dansk udspil om 5G-udrulning

Den danske bekymring for 5G tog for alvor fart på de sociale medier efter den 18. februar, hvor regeringen fremlagde en handlingsplan for udrulning af 5G i hele Danmark.

Kort efter bliver to videoer fra RT America delt i flere anti-5G grupper i Danmark.

Antallet af danske Facebook-kommentarer, delinger og likes af opslag om 5G er steget til et rekordhøjt niveau i marts og april måned.

I marts fik danske 5G-skeptiske Facebook-sider over 30.000 kommentarer, delinger og likes i opslag, hvor de skrev om 5G, ifølge tal som DR Nyheder har indhentet fra platformen Crowdtangle. I januar var dette tal kun på lidt over 3.000.