60 dages fængsel til tidligere hærchef

Hærchefen har anket dommen på stedet, oplyser hans forsvarer.

Hans-Christian Mathiesen fik i dag afgjort sin sag i Retten i Viborg. Billedet er fra 2009, hvor Hans-Christian Mathiesen var oberst. (Foto: søren bidstrup © Scanpix)

Generalmajor Hans-Christian Mathiesen er blevet idømt 60 dages ubetinget fængsel for magtmisbrug. Det er blevet besluttet i Retten i Viborg.

I retten var der enighed i dommen, altså at han kendes skyldig, mens der var dissens og ikke enighed om straffen.

To dommere stemte for fængsel i 60 dage, og en dommer stemte for fængsel i tre måneder.

Hans-Christian Mathiesen er dermed fundet skyldig i embedsmisbrug, pligtforsømmelse og videregivelse af fortrolige oplysninger.

Børnelærdom

Forsvarsadvokat Torben Koch siger, at de anker dommen på stedet til Landsretten.

Han henviste til det fjerde af de forhold, som generalmajoren var anklaget for. Det lød på, at han havde ringet til en oberst for at få sin samlever foran i køen.

Et forhold, som han ikke mente der var grundlag for at dømme hans klient for.

- Det er børnelærdom i straffeprocessen, at hvis der er påstand mod påstand, og der i øvrigt ikke er noget, der støtter den ene påstand frem for den anden, så kan man ikke dømme, siger Torben Koch.

I den modsatte lejr hos militæranklageren var der tilfredshed med sagens udfald, der altså blev en fængselsstraf til den tidligere hærchef.

- Jeg synes jo, at retten har sendt et ret klart signal ved at idømme en ubetinget sanktion. Det var også min opfordring til domsmandsretten, at man skulle sende et signal om at sager af den her karakter skulle afgøres på den måde, så det er jeg tilfreds med, lød det fra auditørkorpsets Claus Risbjerg.

Forbløffelse

Hans-Christian Mathiesen, der altså indtil for få år siden var en af de personer højest i det danske forsvars hierarki, havde tilsyneladende ikke forventet så hård en straf, lyder det fra DR Nyheders reporter, Mads Korsager Nielsen, der var til stede i retssalen.

DR Nyheders udsendte reporter (Foto: Dr © dr)

- Der var stor forbløffelse, siger han om den anklagedes reaktion.

Han fortæller også, at auditørkorpset håber, at afgørelsen kan få betydning fremover, hvis lignende sager skulle dukke op.

- Ifølge anklageren sender det et signal om, at oplever man noget lignende i Forsvaret, så skal man altså komme til auditørkorpset – den militære anklager – i stedet for at begynde at tale med pressen og sende anonyme henvendelser alle mulige steder hen.

- Han (anklager Claus Risbjerg, red.) håbede, at det her vil sende et kraftigt signal om, at nu vil der altså blive ryddet op, og den slags vil blive taget alvorligt, hvis der skulle opstå noget lignende, fortæller Mads Korsager Nielsen.

Fritstillet og sendt hjem

Sagen begyndte i efteråret 2018. Her beskrev forsvarsmediet Olfi, hvordan den daværende chef for Hærstaben havde benyttet sin position til at fremme sin samlevers militære karriere.

Kort efter blev generalmajor Hans-Christian Mathiesen fritstillet og sendt hjem, mens Forsvarsministeriets Auditørkorps undersøgte sagen.

Efter mere end et års efterforskning var den militære anklagemyndighed kort før årsskiftet i 2019 klar med et anklageskrift.

Anklagepunkterne lød blandt andet på tjenestemisbrug, uberettiget videregivelse af fortrolige oplysninger samt særlig grov pligtforsømmelse.

Forsømmelser i tjenesten

Fra forsvarets side har det hele tiden lydt, at generalmajoren skulle have en disciplinær straf af en slags med fyring som hårdeste konsekvens.

Argumentet var, at anklagerne om magtmisbrug ikke kunne bevises. Hans-Christian Mathiesens brøde ville derfor være at have givet kæresten uberettiget adgang til sin mail samt at have bedt en sekretær ordne tryksager til et privat bryllup.

En fængselsstraf ville derfor ikke være passende, da der har været tale om "forsømmelser, der er begået i tjenesten".

Spørgsmål trænger sig på

Undervejs i sagen har blandt andet den højest rangerende militærmand i Danmark, general og forsvarschef Bjørn Bisserup, været i vidneskranken.

Efter dagens dom har han udtalt sig til Forsvarets hjemmeside.

- Uanset hvor sagen ender, er der en række vigtige spørgsmål, der allerede nu trænger sig på.

- De skal besvares, så vi i Forsvaret kan lære af dem. Er der noget i vores system, der gør, at der ikke blev reageret på et tidligere tidspunkt? Kunne jeg have iværksat undersøgelsen tidligere og dermed måske afkortet sagens forløb, spørger Bjørn Bisserup i udtalelsen.

Sagen kort

  • 24. oktober 2018 oplyste Forsvaret, at generalmajor og hærchef Hans-Christian Mathiesen var blevet midlertidigt fritaget for tjeneste.

  • Det skete, efter at mediet Olfi - som skriver om Forsvaret - havde talt med flere anonyme kilder, der beskyldte hærchefen for både nepotisme og magtmisbrug.

  • Anklagerne gik ifølge mediet på, at hærchefen blandt andet skulle have ændret på kriterierne for optagelse på to af Forsvarets mest eftertragtede uddannelser.

  • Han skulle have fjernet kravet om erfaring fra internationale missioner, så hans kæreste kunne blive optaget uden at have været udsendt.

  • Ifølge Olfis kilder rykkede hærchefen sin kæreste op på listen til optagelse på Master i Militære Studier i 2014, så hun på trods af manglende kvalifikationer blev optaget blandt de 13 officerer ud af 97 ansøgere fra hæren.

  • Over for netmediet Olfi afviste forsvarschef Bjørn Bisserup, at sagen skulle undersøges nærmere. Forsvarsministeriets Auditørkorps var dog af en anden holdning.

  • I slutningen af oktober 2018 indledtes en forundersøgelse. I januar 2019 blev der rejst sigtelse.

  • Den 19. maj 2020 blev Hans-Christian Mathiesen idømt 60 dages ubetinget fængsel. Dommen blev anket på stedet.