60 SAS-fly aflyst: 20 medarbejdere suspenderet

Tusindvis af passagerer er blevet ombooket, indlogeret på hotel eller har fået pengene tilbage.

Køerne bliver kun længere i Københavns Lufthavn, efter 60 fly er blevet aflyst fredag. (Foto: Nikolai Linares © Scanpix)

Arbejdsnedlæggelsen i Københavns Lufthavn rammer nu også de lange flyruter. Fly til Chicago, Narita, Shanghai og Beijing er ramt. Og flere kan være på vej.

- Det er fordi, vi ikke har medarbejdere til at flyve. Vi har ret mange bemandet på lange ruteflyvninger, og de er også ramt nu, fortæller pressechefen hos SAS, Trine Kromann.

Fredag formiddag nedlagde SAS' kabinepersonale arbejdet, fordi 12 fly og 147 medarbejdere fra søndag overflyttes til SAS' datterselskab, Cimber.

- Hvis de lykkes med modellen, handler det ikke bare om SAS, men om hele det danske arbejdsmarked. Den her model, Cimberfinten, handler ene og alene om at komme ud af de kollektive overenskomster, siger næstformand i Cabin Attendants Union (CAU) Jean Pierre Schomburg.

Tusindvis af passagerer ramt

Fra morgenens begyndelse har kabinepersonale nedlagt arbejdet, og størstedelen af de 1100 organiserede SAS-kabinemedarbejdere i Københavns Lufthavn har enten meldt sig syge eller er gået til fagligt møde.

Det har foreløbigt ramt tusindvis af passagerer, som er blevet forhindret i i alt 60 flyafgange fra Kastrup.

- Der er nogen, som er derude og i øjeblikket er i fuld gang med at ombooke. Vi refunderer selvfølgelig aflyste fly, og kan man ikke tage hjem, stiller vi hotel til rådighed, fortæller Trine Kromann.

Der er tidligere i dag meldt om en kø til SAS' Transfercenter på langt over hundred meter. Trine Kromann bekræfter, at den stadig er lang.

- Vores medarbejdere i ground, altså ude i lufthavnen, arbejder stenhårdt på at løse det her, siger Trine Kromann.

20 suspenderet for at "true kollegaer"

Kabinepersonalet har i løbet af fredag holdt vagt flere steder i lufthavnen.

Her forsøgte de at overbevise kollegaer på vej på job om, at de skal støtte op ved at nedlægge deres arbejde.

Det fik først SAS til at kontakte politiet for at forhindre, at flere tilsluttede sig, og nu er i alt 20 medarbejdere blevet suspenderet.

- Vi har suspenderet nogle medarbejdere, som har truet kollegaer til at udeblive fra tjenesten, siger Trine Kromann.

Gensidige beskyldninger

Næstformand i Cabin Attendants Union (CAU) Jean Pierre Schomburg fortæller, at det er op til SAS, om parterne skal finde hinanden.

- Det er ene og alene SAS, der har løsningen på det. Vi står til rådighed som ansvarlig organisation. Men hvis SAS lykkes med den her Cimberfinte, er der ikke nogen, der kan sove roligt om natten, de kan modtage samme mail, som 147 kollegaer gjorde for en uge siden. Det er simpelthen en svinestreg, at man sent fredag i sidste uge sendte en mail hjem til folk, der har været ansat i 20 år.

Trine Kromann fortæller omvendt, at det må være op til CAU at vende tilbage, da de har forladt forhandlingerne.

- Vi har lagt nogle forslag på bordet og stillet os klar til at forhandle. Vi er indstillet på at finde løsninger, men vi er ikke indstillet på, at foreningen dikterer, hvad SAS skal gøre. Slet ikke i en situation, hvor medarbejderne har nedlagt arbejdet. Det er CAU, der har valgt at nedlægge arbejdet og er gået fra forhandlingerne. Vi er villige til at indgå aftaler.