600 kilometer søkabel skal føre strøm mellem Norge og Danmark

Fra Viborg til Kristiansand går der nu en ny fælles el-forbindelse, der skal forsyne de to lande med vedvarende energi.

Kronprins Frederik åbner her i samarbejde med den norske kronprins Haakon for første gang for strømmen i gennem søkablet fra Viborg til Kristiansand. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Kronprins Frederik af Danmark var placeret i Tjele nær Viborg, mens kronprins Haakon af Norge var placeret i Kristiansand. Sammen var de klokken 12.20 klar til at sende det første strøm igennem et 600 kilometer langt søkabel mellem Danmark og Norge.

Kablet skal udbygge mulighederne for udnyttelse af vedvarende energi i de to lande.

Danmark vil via kablet kunne sende overskydende vindenergi til Norge, mens vi vil kunne hente vandkraft den anden vej, hvis vi skulle stå og mangle energi.

- Vi er i gang med at omstille det danske energisystem, så vi har en stor grad af vindenergiproduktion. Det gør det vigtigt at have mulighed for at transportere energi ud af landet og have muligheden for at hente noget ind, hvis vi ikke har nok til vores eget behov, siger Frede Blåbjerg, der er professor i elektrisk energi teknik ved Aalborg Universitet.

Kablet er et samarbejde mellem Energinet.dk og Statnett, og kraftstationen i Tjele, hvor kablet løber fra, nævnes som en af grundene til, at it-virksomheden Apple har valgt at lægge en milliardinvestering i Viborg-området.

Vejrbaseret energi

40 procent af Danmarks energiforbrug kommer lige nu fra vedvarende energi, og det nye søkabel er et skridt på vej mod målsætningen om at nå 100 procent. For skal man have et stort forbrug af vedvarende energi, er der udfordringer.

- Man er nødt til at kunne langtidsplanlægge, fordi vedvarende energi er vejrbaseret. Hvis det er godt vejr, har vi ikke så meget vedvarende energiproduktion, og så er vi nødt til at hente, men blæser det meget, kan vi have for meget i forhold til, hvad vi selv forbruger, siger Frede Blåbjerg.

Energi udveksles hele tiden

Derfor er det godt, at vi kan sende vores overskydende energi ud til andre lande, der har brug for det.

I forvejen har vi allerede flere forbindelser til vores naboer i Tyskland, Sverige og Norge, mens der også går en forbindelse mellem Fyn og Sjælland.

- Udveksling af energi sker hele tiden. Det kan svinge fra time til time, og hver 24. time kigger man fremad og laver et marked for, hvor meget der skal transporteres, i forhold til hvad man har af øvrige kapaciteter som kul og naturgas til at dække behovet, siger Frede Blåbjerg.

Han fortæller, at udvekslingen af energi foregår ligesom et aktiemarked, hvor der er udbud og efterspørgsel, og folk så byder ind.

Fremtiden baseret på vedvarende energi

Hele markedet for vedvarende energi er afhængigt af, at man udbygger kabelnetværket, der kan dele energien.

- Fremtidens samfund er baseret på, at vi hænger mere og mere sammen med hensyn til energi, og det vil også blive langt mere forgrenet, end det er i dag, siger Frede Blåbjerg.

Han tror, at hele Europa med tiden vil få udbygget mulighederne for vedvarende energi, hvilket han ser gode muligheder i.

- Sydeuropa har rigtig meget solenergi, som kan sendes mod Norden. Mens vi har masser af vind, som de kan bruge om natten, siger Frede Blåbjerg.