600.000 kameraer: Danskerne er de mest overvågede

Vi er et af de meste overvågede folkefærd på Jorden. For hvert tiende dansker, er der et overvågningskamera, som kigger med.

Danskerne bliver overvåget af 600.000 kameraer. Men Sikkerhedsbranchen savner et register over de mange kameraer. (Foto: Eric Øtting © DR)

Blå blok foreslår i deres nye terrorudspil øget overvågning af danskerne. Det er i hvert fald Dansk Folkepartis udlægning af sagen.

Men kameraer overvåger allerede danskerne i stor stil. Faktisk er der flere overvågningskameraer per indbygger i Danmark end i Storbritannien, der ellers er kendt for ekstremt meget overvågning.

Sikkerhedsbranchen, der er brancheorganisation for danske sikkerhedsleverandører, anslår et meget højt tal:

- I Danmark er der omkring 500.000 overvågningskameraer, plus 100.000 på privat grund, siger informationschef i Sikkerhedsbranchen, Elisabeth Kierkegaard til DR Nyheder.

Intet krav om at indberette kameraer

Brancheforeningen har ikke bedre tal, fordi det ikke er et krav at indberette, at man opsætter kameraer.

Ifølge Elisabeth Kierkegaard er der ikke nødvendigvis brug for flere kameraer i Danmark.

- Det er svært at sætte tal på, om det er for mange kameraer. Vi vil hellere diskutere, om kameraerne sidder de rigtige steder, og om hvad de overvåger. Og også om vi får den brug ud af dem, som vi kan, siger hun.

Fælles register en god ide

Elisabeth Kierkegaard foreslår i stedet et fælles register over kameraerne og deres indhold.

- Det vil lette politiets arbejde og sikre, hvor optagelserne ender, siger hun.

I 2007 blev et eksisterende register nedlagt. Men det gamle register medtog kun den offentlige myndigheds overvågning. Registeret blev lukket, fordi Datatilsynet ikke havde ressourcerne til at drive det.

Elisabeth Kierkegaard mener alligevel, at et nyt register sagtens kan lade sig gøre.

- Teknisk er det ikke en specielt stor udfordring. Det vil kræve en database og nogle mennesker til at vedligeholde databasen, siger hun.

Politiet ønsker ikke flere kameraer

Københavns Politi udtalte i 2012, at de ikke ønskede mere overvågning i byen. Men den udtalelse skyldtes manglen på et samlet register, mener Elisabeth Kierkegaard.

- Politiets udtalelse i 2012 faldt, fordi systemet er, som det er nu, hvor politiet skal trave rundt og finde kameraerne og så hente optagelserne ind. Med et nyt register er den proces unødvendig, siger hun.

Sikkerhedsbranchen er ikke bange for, at optagelserne bliver et problem for almindelige borgere.

- Videoovervågningen må naturligvis ikke gå på kompromis med hensigterne til databeskyttelsesloven, siger hun.