60.034 er optaget på nyt studie: Her er de uddannelser, der optager flest studerende

Pædagog- og sygeplejerskestudiet er de mest søgte uddannelser trods et markant fald i ansøgere.

Fra midnat og frem vil de 79.737 personer, der i år har søgt ind på en videregående uddannelse, få svar på, om drømmen vil briste eller bære.

Allerede nu har Uddannelses- og Forskningsministeriet dog offentliggjort, at 60.034 ansøgere er kommet ind på en videregående uddannelse.

Herunder kan du se de 25 uddannelser, som har optaget flest studerende i år.

Ansøgerne selv har endnu ikke fået svar på, om de er blevet optaget. Det er kun det samlede antal nye, optagne studerende, der er offentliggjort.

Alle ansøgere vil få svar i løbet af den 28. juli, men hvornår de får svar, afhænger af uddannelsesstedet.

Laveste optag siden 2011

De 60.034 personer, der er blevet optaget på en videregående uddannelse, er det laveste antal siden 2011, hvor cirka 59.600 blev optaget.

Der er i år blevet optaget 5.680 færre ansøgere end i 2019, som er det senest sammenlignelige år.

I både 2020 og 2021 har optaget været rekordhøjt. Det skyldtes, at uddannelserne fik lov til at optage flere end normalt, og at mange unge søgte direkte ind på en uddannelse fordi højskoleophold og rejser ikke var muligt på grund af corona.

- Vi har i mange år haft rekordoptag efter rekordoptag. Det skal vi nok vænne os til ikke bliver ved. Der er allerede nu rift om de unge på grund af rekordhøj beskæftigelse, og vi ser ind i en årrække med faldende ungdomsårgange. Mulighederne er åbne for de unge, og det er rigtig positivt, udtaler uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen (S) i en pressemeddelelse.

Han er dog bekymret over, at færre unge i år har valgt at læse til sygeplejerske-, pædagog-, socialrådgiver- og læreruddannelsen. Her er optaget samlet set 14 pct. færre end i 2019.

Du kan her se udviklingen i optaget fra 2011 til og med i år.