62-årig er død af farlig rottesygdom

En 62-årig mand er død efter at være blevet smittet med en farlig rottesygdom, da han ryddede op i sin kælder efter det voldsomme skybrud.

Man kan ikke blive smittet med Leptospirose ved at blive bidt af en rotte, men bakterien kan trænge ind i kroppen via små rifter eller sår i huden.

En 62-årig mand fra København er død efter at være blevet smittet af den farlige rottesygdom Leptospirose, også kendt som Weils sygdom.

Sygdommen har manden fået af det vand, der sivede op i hans kælder under skybruddet over København for tre uger siden - vandet var nemlig forurenet med døde rotter og deres efterladenskaber.

- Det starter med, at han får feber og kulderystelser og hovedpine og senere forværres sygdommen så med gulsot, nyrepåvirkning og lungepåvirkning, siger Kåre Mølbak, Overlæge ved Statens Serum Institut til DR Nyheder.

Influenza-lignende symptomer

Den 62-årige mand som ikke var svækket før han blev syg, gik i en uge med influenza-lignende symptomer, før han blev indlagt den 17. juli. Han kom herefter på intensivafdelingen på Rigshospitalet, men døde så for to dage siden, den 19. juli.

- Er man blevet udsat for spildevand der er stærkt forurenet med tis fra rotter, så er der en lille risiko for, at man kan pådrage sig denne sygdom. Bakterien spreder sig i blodet og rammer flere organer. Altså lunger, lever og nyrer. Og det er altså det, der er den komplicerende faktor, at de her vitale organer bliver ramt alvorligt, siger Kåre Mølbak til DR Nyheder.

Bakterien trænger ind via rifter og sår i huden

Man kan ikke blive smittet med Leptospirose ved at blive bidt af en rotte, men bakterien kan trænge ind i kroppen via små rifter eller sår i huden.

Det anbefales, at man søger læge, hvis man oplever febersygdomme og kulderystelser efter at man har ryddet op efter skybruddet.

- Det er generelt vigtigt, at give penicillin tidligt i forløbet. Altså før man når, at udvikle de her komplikationer i form af, at de vitale organer bliver ramt. Så hvis det nu var, at han var blevet behandlet tidligt, så kunne det måske have gået anderledes, siger Kåre Mølbak, Overlæge ved Statens Serum Institut til DR Nyheder.

Man skal klæde sig ordentligt på

Statens Serum Institut anbefaler, at man tager sine forholdsregler, hvis man rydder op i kældre med vand.

- Man skal huske at tage støvler på, og anden passende arbejdspåklædning. Og når man så er færdig med sit arbejde, så skal man sørge for at tøjet bliver lagt til vask, man skal vaske hænder og så skal man tage sig et rigtig grundigt bad, siger Kåre Mølbak til DR Nyheder.

Sjælden sygdom

Leptospirose er normalt en sygdom man ser hos skovarbejdere, kloakarbejdere eller dambrugere, som har en særlig kontakt med rotter og deres urin.

- Vi ser meget få af de her patienter. På Landsplan er det måske 4-6 patienter om året, siger Søren Thybo, Overlæge på Rigshospitalets epidemiafdeling til DR Nyheder.

Cirka syv procent af de smittede dør som følge af Leptospirose, og Rigshospitalet oplyser at de oplever et dødsfald af sygdommen omtrent hvert femte år.

Udover den 62-årige mand, der altså nu er død, oplyser Statens Serum Institut, at de kender til endnu et tilfælde af Leptospirose som resultat af det store skybrud d. 2. juli. Her er der ligeledes tale om en mand, der er bosiddende i København.

FacebookTwitter