63 nye håndvaske og legepladser opdelt i zoner: Sådan forbereder skoler sig på en ny hverdag

Landets yngste elever får en skolegang, der kommer til at stå i coronavirussets tegn.

Skoleleder Jacob Hørlyk på Søren Kanne Skolen i Grenaa har arbejdet på højtryk for at gøre klar til elevernes tilbagevenden. (Foto: Dr)

Landets skoleledere skal tænke kreativt i de her dage.

Snart vender de mindste elever tilbage på skolebænken, men intet kommer til at være, som det plejer.

For hvordan indretter man en hverdag med undervisning og skolegang for flere hundrede små børn uden at komme i karambolage med myndighedernes strikse corona-restriktioner?

Den nye virkelighed kommer til at byde på alt fra taskevarme leverpostejmadder til håndvask i vildskab og masser af tid under åben himmel.

Tre skoleledere fortæller, hvordan den nye hverdag bliver for de mindste klasser.

63 nye håndvaske

På Søren Kanne Skolen i Grenaa kommer eleverne til at mærke de nye coronatider, så snart de kommer til skolen. For i modsætning til tidligere bliver der ingen farvelkys i klasselokalerne.

- Forældrene skal sige farvel på fortovet, inden de sender børnene ind på skolen, siger skoleleder Jacob Hørlyk.

Corona eller ej, er reglerne dog ikke mere rigide, end at der bliver gjort en undtagelse for de 110 nye 0. klasseelever, der den 21. april rykker fra børnehaven og ind på SFO'en.

- Der får forældrene lov til at komme med ind og aflevere for at give lidt tryghed. Trods alt.

Det er ikke kun regnestykker og højtlæsning, de tilbagevendte børn skal forholde sig til. Også håndhygiejne er kommet på skemaet, men den slags kræver det rette udstyr.

- Vi har bestilt 63 ekstra håndvaske hos en lokal vvs'er, der har lovet at komme og sætte dem op. De kan placeres efter behov og stilles på fællesområderne og ved indgangene, forklarer Jacob Hørlyk.

Søren Kanne Skole ligger i Norddjurs Kommune, hvor det er besluttet, at genåbningen tidligst skal ske fra på mandag.

Jacob Hørlyk viser, hvordan nogle af de nye tiltag på skolen kommer til at tage sig ud.

Plejehjemsbesøg og strandture

En lokal virksomhed har allerede tilbudt at komme forbi med uv-strålemaskiner og undervise eleverne i håndvask, og i det hele taget vil omgivelserne blive inddraget i langt højere grad end tidligere.

- Vi kan for eksempel cykle til Grenaa Plantage eller tage til stranden, og et af de lokale plejehjem har foreslået, at eleverne lærer at synge en sang, som de kan komme forbi og optræde med for de ældre, siger skolelederen.

Heller ikke frikvartererne bliver, som børnene kender dem. Udeområderne på skolen bliver markeret og inddelt i zoner med rød-hvide bånd, som børnene skal holde sig indenfor. Det skal forhindre smitte og lette arbejdet, hvis coronavirusset alligevel finder vej til skolen.

- Skulle en elev blive konstateret smittet, er det nemmere at isolere den rette afdeling og de elever, der har været i kontakt, siger han.

Beder bare om godt vejr

På Broskolen i Årslev på Fyn vil skoleinspektør Flemming Mortensen helt sikkert tjekke vejrudsigterne med større interesse end normalt.

- Det bliver spændende at følge. I det her dejlige vejr kan vi se muligheder, og lærerne taler meget om, hvordan de kan tilrettelægge undervisningen udendørs.

- Den store udfordring kommer, hvis det står ned i stænger. Så bliver der pres på indenfor, siger han om udsigten til at få 480 elever fra 0. til 5. klasse og myndighedernes afstandskrav til at gå op.

Han ser det derfor som held i uheld, at coronavirusset allerede har aflyst sommerens mange festivaler og markeder, og at det derfor ikke bør blive et problem at leje telte, mens toiletvognene allerede er i hus.

Madpakker i skoletasken

Man værdsætter ikke det, man har, før man mister det, lyder en talemåde. Og for den fynske skoleinspektør har arbejdet med at skabe en ny hverdag i begrænsede rammer været en øjenåbner.

- Det sætter virkelig i relief, hvor privilegerede vi har været tidligere. Kan vi overhovedet håndtere skolemælken? Hvad med køleskabe til madpakkerne? Dem kan vi ikke bruge, fordi madkasserne står oven på hinanden. Så vi har skrevet ud, at der skal sørges for madpakker, der kan holde til at ligge i skoletasken. Og penalhusene skal have et ordentligt eftersyn, for børnene må ikke låne blyanter og farver af hinanden, siger han.

'Rene hænder kan vi li'

Lidt uden for Aalborg ligger Klarup Skole, og der har skoleleder Gitte Scheuer gjort sig mange sjove tanker om, hvordan man får logistikken til at gå op, når skolen åbner igen i morgen.

500 elever vender tilbage, og heraf er 100 i 0. klasse og helt nye i skolen.

Men hvordan får man så mange små børn på plads, uden at der opstår trængsel på gangene?

- De kommer til at møde ind bogstavvis, så A-klasserne møder klokken 8, B-klasserne klokken 8.30 og C og D klokken 9.

Når de er på plads, kommer første dag til at gå med at producere skilte, der skal være med til at sørge for, at eleverne holder sig på håndhygiejnens smalle sti.

- Det bliver sådan noget med 'Husk at vaske hænder' og 'Rene hænder kan vi li', og dem skal eleverne så hænge op i deres egne zoner på skolen. Vi tænker, at sådan en form for nudging kan være en hjælp, siger Gitte Scheuer.

- Selvfølgelig bliver der nogle ting, der skal justeres, og jeg har da sommerfugle i maven, men nu har de gået hjemme i fire uger, og jeg er sikker på, at de har lært at vaske hænder, så det skal nok gå, siger hun.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk