650 kvadratmeter, hushjælp og egen pool: 'Vi er bare en almindelig familie på eventyr'

Ditte, hendes mand Christian og deres tre børn nyder at vågne op til Dubais blå himmel hver dag.

Hos familien Laurenborg leves livet Dubai-style.

Der er pool i haven. Der er limousine til en 13 års fødselsdag. Der er poolmand. Der er havemand. Der er privat bilvasker. Der er hushjælp.

Og så er der det allerbedste af det hele: Vejret!

- Generelt er du bare gladere, når du vågner op til blå himmel hver dag. Vi skal ikke bekymre os, om det regner. Det giver os bedre livskvalitet, lyder det fra 37-årige Ditte Lærke Laurenborg Johannesen.

Hun flyttede med sin mand og tre piger til Dubai i 2013. Og det hedder netop 'flyttede med', for Ditte lægger ikke skjul på, at det for en stor del er hendes mand, Christian Laurenborg, der er med til at bestemme, hvor familien bor. Det er nemlig hans løn, der 'betaler gildet', som Ditte udtrykker det.

Ditte og familien er med i DR-programmet 'Dubais danske damer', hvor vi følger fem danske kvinder, der har bosat sig i ørkenstaten - langt væk fra den danske velfærd og midt i et sheikstyre med sharialov.

Tøjdesigner for hyggens skyld

Christian Laurenborg på 44 år er olietrader i et russisk oliefirma, og det har bragt familien vidt omkring. Faktisk har de ikke boet i Danmark i 11 år. De har været i Holland, Luxembourg, Singapore, og nu er det så Dubai, hvor det har en stor betydning at være 'medfølgende hustru'.

I Dittes første visum til landet, stod hun som housewife, og det var pointeret, at hun var not allowed to work (ikke tilladt at arbejde, red.). Det er blevet ændret nu, efter hendes mand har skrevet under på, at Ditte må arbejde.

Det er dog kun for fornøjelsens skyld, at Ditte tilbage i 2014 lancerede sit eget tøjmærke. Økonomisk ændrer hendes indtægt ikke noget for familien.

- Jeg kan selv vælge, hvor meget jeg vil arbejde, og det gør da en stor forskel, at jeg ikke skal arbejde 40 timer om ugen. Så kan jeg være en meget større del af vores pigers liv. Og det er den største gave at være så stor en del af deres liv. Omvendt er det vigtigt for mig at lave noget, for jeg ville røvkede mig, hvis jeg ikke skulle arbejde, forklarer Ditte.

Luksus uden sikkerhedsnet

Hun er godt klar over, at det kan se luksuriøst ud, hvis man kigger ind i familiens 650 kvadratmeter store hus med både værelse til hushjælpen og til privatchaufføren og egen pool i haven. Og de mærker da også indimellem en vis misundelse hjemmefra.

- Mange tænker, vi har masser af penge, fordi vi bor i Dubai. At vi bare lever i ren luksus og ikke laver en skid, fordi vi har service i hoved og bagdel. Men det er bare ren uvidenhed. Vi er bare en forholdsvis normal familie, der nyder at være på eventyr, siger Ditte og uddyber:

- Husene er bare store hernede.

Kom med indenfor hos familien Laurenborg:

Der kommer dog ekstra i lønposen under de mellemøstlige himmelstrøg. Christian tjener uden tvivl mere, end han ville gøre hjemme i Danmark. Blandt andet fordi den personlige skatteprocent i Dubai er meget lav.

Det betyder så også, at alt er privatbetalt, og det velkendte sikkerhedsnet og den trygge velfærd fra Danmark er ikke-eksisterende i sheikdømmet.

- Vi har ingen sygeforsikring, og hvis vores hus brænder ned om ørerne på os, hænger vi selv på det. Det er noget, man gambler med hernede. Det vidste vi på forhånd, og vi vidste også, at vi skulle have en vis indtægt for at få det hele til at løbe rundt, fortæller Ditte.

Blandt andet betaler de 140.000 kroner om året for at have et barn i skolen, og husstanden tæller som bekendt tre børn. De har en dyr sundhedsforsikring til alle medlemmer af familien plus deres hushjælp Rose.

Og når de tager hjem til Danmark, er alt fortsat for egen regning. I og med at de ikke betaler dansk skat, kan de ikke modtage behandling eller andre velfærdsydelser, heller ikke når de er hjemme på ferie. Men for familien Laurenborg er det det hele værd.

- Vi har det sådan, at hvis det kan hænge sammen med lækrere rammer end hjemme i Danmark, hvorfor så ikke gøre det?

Serviceniveauet i top

Selvom det efter danske standarder virker ekstravagant, så er det faktisk ikke, fordi familien Lauenborg lever i sus og dus set med Dubai-solbriller.

De bor i et hus længere fra byen for at få lidt ekstra for pengene. Og de har ingen privatchauffør, som mange ellers har. For i Dubai er konkurrencen så stor, at mange såkaldt almindelige lønmodtagere er nødt til at sælge deres arbejdskraft billigt. Det gør, at serviceniveauet er helt i top.

- Det er meget normalt, at du har hjælpere, fordi det ikke koster så meget. Hernede er det poster, man lettere kan budgettere med og dermed prioritere. I Danmark er der mange, der har rengøringsdame én gang om ugen. Hernede kan du næsten få en på fuld tid for det samme som du betaler derhjemme.

Børnefødselsdage er meget mere end boller og kakao i Dubai:

Hjemme hos Ditte og Christian har de derfor ud over en poolmand, en havemand og egen bilvasker, der kommer og hjælper til en gang imellem, og så hushjælpen Rose. Hun er fra Filippinerne, men bor hos den danske familie, hvor hun har to værelser og egen gård med et udekøkken.

Rose har arbejdet i Dubai i otte år, fordi hun ikke kan finde et ordentligt job hjemme i Filippinerne. I stedet sender hun penge hjem til sin mand og tre drenge hver måned. Det har gjort, at Rose og familien har eget hus i hjembyen, og at hendes børn alle har fået en uddannelse.

Alligevel giver det indimellem Ditte dårlig samvittighed at være født under en mere heldig breddegrad end Rose, men hun forsøger sammen med resten af familien at give Rose de bedste arbejdsvilkår efter omstændighederne.

Rose arbejder omkring seks timer om dagen og tre timer om lørdagen. Hver fredag holder hun fri. Hun har også fri på alle helligdage og fem ugers ferie om året med fuld løn. Og når hun rejser hjem til familien, betaler Ditte og Christian hendes fly og giver hende lommepenge med. Julegaven består af to måneders ekstra løn.

- Vi giver Rose helt frit spil, og det er min opfattelse, at hun er glad for at være her. Men jeg ved også godt, at det er et job for hende. Vi tænker dog meget på at behandle hende godt og sørge for, at hun er en del af familien, siger Ditte.

- Når vi tager til Danmark på fire ugers ferie, vælger hun at tage med os hjem på ferie. Hun må gerne tage hjem til Filippinerne, men vil hellere med os på ferie. Og når vi er i Danmark, er Rose ikke på arbejde. Hun er på ferie, ligesom vi er.

Rose er da heller ikke en hushjælp i den forstand, at hun kun skal tage sig af de sure pligter som rengøring og opvask. Hun hjælper også til med at gå tur med familiens hunde og gå med den yngste datter på legepladsen.

Lækre rammer med samme indhold

Familiens piger er 6, 10 og 13 år. De går i international skole, og selvom de to yngste aldrig har boet i Danmark, så føler de sig danske. De hører danske sange og har danske flag til fødselsdag. Opdragelsen derhjemme er også dansk.

- Pigerne respekterer Rose. Det er ikke sådan, de bare skal jage med hende. Hun er jo ikke et serviceorgan, det er bare en ekstra hånd i det daglige, uddyber Ditte.

Døtrene må derfor selv rydde op, tage ud af bordet og hjælpe til med madlavningen. Et helt normalt liv som i enhver anden dansk familie.

- Vores hverdag er præcis som andre familiers. Vi står op med børnene, spiser morgenmad, laver madpakker, kører dem i skole. Jeg handler og laver mad, ofte sammen med en eller flere af pigerne. Rammerne er bare anderledes hernede. Det indvendige er stadig det samme.

Livets uretfærdigheder på tæt hold

Der er dog ingen tvivl om, at pigerne får nogle lidt andre ting med sig. Familiens ældste pige Sophia på 13 år kan tale flydende engelsk, hollandsk og dansk, og så er hun ved at lære arabisk og spansk.

- Det er fedt for os at kunne give vores børn noget mere med i livet. De møder mange forskellige kulturer og får et meget bredere syn på verden, siger Ditte.

Hun oplever selv jævnligt den klasseforskel, der er i Dubai, når hun besøger den systue, hvor skræddere syr hendes tøj. De er fra Bangladesh og har deres familie der, men bor og arbejder i Dubai - i en anden del af Dubai end den, Ditte og familien bor.

- Noget at det sværeste ved at bo i Dubai er, at der er den store klasseforskel. Men når jeg møder skrædderne, så finder jeg jo ud af, at de faktisk i bund og grund er glade, fordi de tjener flere penge, end de vil kunne i deres hjemland. Og at de kan sende penge hjem til familien. Men det skal man lige minde sig selv om, forklarer hun.

Ditte gør, hvad hun kan for at behandle sine medmennesker godt. Her får hun en sludder med en af de skræddere, der syr hendes tøj. (Foto: Vibeke Heide-Jørgensen og Lisbet Barrett © dr)

Både Ditte og Christian er opmærksomme på, at deres børn i højere grad oplever livets uretfærdigheder på helt tæt hold, fordi de bor i Dubai. De snakker ofte med deres piger om, hvad der er rigtigt og forkert i den sammenhæng.

- Det er min opfattelse, at vi har en større omsorg og medmenneskelighed, end nogle andre måske har overskud til, fordi vi er europæere. Og det er vigtigt for os at opdrage vores børn til, at vi ikke alle er ens.

Det betyder blandt andet, at pigerne sorterer deres legetøj og tøj, og så sender familien papkasser afsted til Filippinerne fire gange om året. De donerer også juleposer til en kirke i Odense hvert år.

- Det er ikke, fordi vi tænker, at vi ændrer hele verden med det. Det er den måde, vi kan gøre en forskel - for nogen. Vi vil gerne give noget tilbage til folk, der har lidt sværere vilkår, end vi har.

Savner venner og familie

En af de andre store udfordringer ved at bo i Dubai, godt seks timers flyvning fra Danmark, er savnet af venner og familie.

Hvert år er Ditte og pigerne hjemme på to måneders sommerferie. Derudover bliver det til omkring tre mindre ture hjem om året for familien. Men det opvejer ikke helt savnet af alt det danske.

- Især vores store pige savner hyggen og traditionerne. Men vi sørger for tit at have besøg hjemmefra, når der for eksempel er fødselsdage og sådan. Og vi har det sådan, at de positive ting opvejer klart de negative. Ellers ville vi ikke være her, siger Ditte, som er hurtig i replikken, når talen falder på det positive:

- Det bedste ved at bo i Dubai er, at min familie trives. Vi er alle sammen gladere hernede. Vi nyder livet og har en god og sund familie.