66 domme på fem dage: Få overblik over Danmarks største hashsag

En hemmelig operation på Pusher Street ledte i marts politiet på spor af 6,8 ton hash. 77 personer står tiltalt, og i denne uge falder 66 domme.

I marts anholdt politiet 80 personer i den største aktion hidtil mod organiserede kriminelle i Pusherstreet. (Foto: © Nils Meilvang, Scanpix)

I denne uge får 66 mænd at vide, om de skal i fængsel.

Den yngste er 21 og den ældste 63, og de er mistænkt for at have passet flere end 25 hash-boder i Pusher Street på Christiania. Og for at have solgt mindst 6,8 tons hash.

Sagen bliver betegnet som 'Danmarks største hashsag', og den er opstået, efter at politiet en tidlig morgen i marts sidste år gennemførte 'Operation Nordlys', som var kulminationen på længere tids omfattende efterforskning af hashhandlen på Christiania.

150 adresser blev ransaget og 80 mennesker anholdt. Af dem blev 77 personer tiltalt, og det er netop det store antal tiltalte, der gør sagen så speciel.

Aldrig før har så mange været tiltalt i en narkosag, siger Københavns Politi.

Operation Nordlys på fristaden

På grund af sagens store omfang er den blevet delt op i syv forskellige sager, hvoraf den første blev afgjort den 6. januar - den såkaldte 'leverandørsag', hvor yderligere syv stod tiltalt.

De resterende seks sager kalder politiet: 'Sag 2', 'Sag 3', 'Sag 4', 'Sag 5', 'Sag 6' og 'Sag 7'.

'Sag 2' - blev afgjort den 13. februar.

'Operation Nordlys' forløb ved at en række civile politifolk udstyret med videokameraer havde købt hash i små portioner fra forskellige boder. De havde fået tilladelse fra en dommer til at overtræde loven, fordi de ville afsløre og dokumentere kriminel aktivitet.

Det gjorde de gennem halvandet år.

Aflytninger, videooptagelser og andre metoder indgik også i efterforskningen, som førte til, at politiet - alene under razziaen - fik beslaglagt ni millioner kroner, 3,5 kg. guldbarrer, 404 kg. hash og 3.500 joints.

Leverandørsagen

Den første af de syv sager var leverandørsagen, hvor i alt syv tiltalte mænd blev fundet skyldige i at have leveret 1,7 ton hash til Pusher Street.

Mændene, der var i alderen 37 - 50 år, blev idømt fængselsstraffe på mellem to et halvt og syv års fængsel.

I 'Sag 2' fra februar blev syv mænd og tre kvinder idømt fængsel i 23 et halvt år for at have solgt hash fra forskellige boder.

En ottende mand, et kendt ansigt fra rockermiljøet, var også sigtet, men begik selvmord, inden sagen kom for retten.

En retssag hver dag - hele ugen

Tilbage står 66 mænd.

Og i dag - og hver dag resten af ugen - afgør Københavns Byret og Retten ved Frederiksberg én sag i det store Pusher Street-kompleks.

Mandag gælder det 16 mænd, der er sigtet for at have været med til at sælge ét kilo hash om dagen fra en af i alt fire hash-boder i Pusher Street.

Sagen kalder politiet for 'Sag 3', og ifølge politiet har en af de tiltalte solgt hash i 475 dage - svarende til 475 kilo hash.

Tirsdag kommer turen til 13 andre, onsdag får 12 dom, torsdag er der dom mod 16, og fredag slutter retten af med dommen over de sidste ti.