665 indberetninger om vaccinebivirkninger bekymrer ikke Lægemiddelstyrelsen

Langt de fleste bivirkninger er ikke værre end at være sløj en dag med forkølelse, lyder det fra Lægemiddelstyrelsen.

(Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Coronavaccinernes første stik har nu fundet vej til 170.000 danskere.

Undervejs er der i Lægemiddelstyrelsen blevet holdt et skarpt øje med, om nogen af dem blev ramt af bivirkninger.

Nu har Lægemiddelstyrelsen gjort status over, hvilke indberetninger de har fået på formodede bivirkninger af BioNTech/Pfizers vaccine Comirnaty.

Den viser, at styrelsen per 13. januar havde modtaget 665 indberetninger om formodede bivirkninger, og at de er fordelt over alle voksne aldersgrupper.

117 af indberetningerne er blevet behandlet, skriver Lægemiddelstyrelsen i en pressemeddelse.

Langt de fleste formodede bivirkninger, som de vaccinerede oplevede, var ikke-alvorlige og kendte bivirkninger som smerte ved indstiksstedet, hovedpine, utilpashed, svimmelhed og feber.

Direktør i Lægemiddelstyrelsen Thomas Senderovitz er ikke bekymret for bivirkningerne, på trods af flere alvorlige allergiske reaktioner. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Men der er også dukket flere allergiske reaktioner op. 21 af dem var forbigående, mens reaktionerne i 17 tilfælde krævede behandling og efterfølgende observation af personalet på vaccinationsstedet. For andre medførte symptomerne en kort indlæggelse til observation på hospitalet.

Men det er ikke noget, der overrasker direktøren i Lægemiddelstyrelsen, Thomas Senderorvitz:

- Langt de fleste bivirkninger er lokale bivirkninger på indstikssteder eller helt forbigående feber af én til to dages varighed. Det er ikke værre end at være sløj en dag med forkølelse.

- Så lige nu er der faktisk ikke noget, der bekymrer os efter godt 100.000 vaccinationer, fastslår han.

Alvorlig allergisk reaktion

Alligevel er de stadig på dupperne i Lægemiddelstyrelsen.

Otte patienter fik nemlig alvorlige allergiske reaktioner - de såkaldte anafylaktiske - der kan være livstruende, hvis de ikke behandles med det samme. For alle otte danskere gik reaktionerne dog over igen efter et stykke tid.

Men 8 ud af 100.000 er stadig lidt mere end Thomas Senderovitz havde regnet med, siger han.

- Der er noget, der tyder på, at den vaccine sjældent giver en lidt mere alvorlig allergisk reaktion.

- Det er ikke noget, vi ikke vidste, at man kunne få, men vi følger det meget nøje.

Senderovitz og Lægemiddelstyrelsen har bedt både Sundhedsstyrelsen og personalet, der vaccinerer, holde særligt øje med de allergiske reaktioner.

Der er nemlig ikke noget, du selv kan gøre for at forbygge reaktionerne.

- Hvis man har en historie med alvorlige, anafylaktiske reaktioner, så skal man snakke med sin læge og være helt sikker på, om man nu skal vaccineres, råder Thomas Senderovitz.

Og så skal man altid afveje risikoen for vaccinebivirkninger over for risikoen for at blive syg, hvis man ikke vaccineres, siger chef i Lægemiddelstyrelsen, Tanja Erichsen.

- For skrøbelige borgere kan begge dele have alvorlige konsekvenser, understreger hun.

Udover anfaldene har Lægemiddelstyrelsen, ligesom i andre lande, modtaget indberetninger om dødsfald efter vaccination.

De har indtil videre vurderet 5 ud af 11 indberetninger, der omhandler dødsfald i tiden omkring vaccination. Og i alle fem tilfælde vurderer Thomas Senderovitz, at der ikke er sammenhæng mellem vaccinerne og dødsfaldene.

- Hovedårsagen til dødsfaldene er, at de der bliver vaccineret i forvejen er gamle og ret syge. Når man så vaccinerer dem, så er der nogen, der dør alligevel.

- Vaccinen gør sit job

Alvorlige bivirkninger og dødsfald hører altså til sjældenhederne. Og de mindre alvorlige bivirkninger skal man ikke være bange for.

De er nemlig et tegn på, at vaccinen virker, som den skal, siger Thomas Senderovitz.

- Kroppen genkender vaccinen, og immunforsvaret kommer i gang. Så det er ikke, fordi man får sygdommen - det er immunforsvaret, der reagerer, og det er jo bare et tegn på, at vaccinen gør sit job.

Bivirkninger får dog kamp til stregen af verdens største overvågningsapparat, lyder det fra Senderovitz.

- Vi har et tæt samarbejde med alle sundhedsstyrelser i EU og resten af verden. Det er det største overvågningsset-up, vi nogensinde har set.

- Vi kommer til at følge vaccinerne døgnet rundt - hele tiden.

Der er da også taget alle midler i brug, for at den gode stime fortsætter.

- Vi bruger også kunstig intelligens til at kigge efter mønstre, som vi ikke har set tidligere. Så er der pludseligt noget, der ser lidt skummelt ud, så er vi klar til at slå til og eventuelt stoppe vaccinationerne, indtil man er blevet klogere.

Danske læger har pligt til at indberette formodede bivirkninger til Lægemiddelstyrelsen, men du kan også selv indberette formodede bivirkninger til Lægemiddelstyrelsen via linket her.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter