7-årige Valentin får cannabis tre gange om dagen

Det er hans forældre, der på egen hånd, køber cannabis-olie til ham. Ifølge dem hjælper det mod hans svære epilepsi.

Indtil Valentin var fire år gammel, udviklede han sig som en helt almindelig dreng.

Men så en dag fik han et feberkrampeanfald.

Og det anfald blev afløst af et til. Og endnu et.

Det næste stykke tid tog anfaldene til. Og Valentin fik konstateret Dravet Syndrom, der er en sjælden epilepsisygdom, som rammer cirka tre børn i Danmark hvert år.

Anfaldene har skadet Valentins udvikling markant.

- Et halvt år efter kunne han ikke genkende os eller holde på hverken vand og afføring, fortæller Valentins far, Carsten Pleman.

Valentin, der i dag er syv år gammel, har fået meget forskellig medicin, men intet har ifølge forældrene hjulpet så godt, som den medicin, han får nu: Cannabisolie.

- Han ved nu, hvor vi er, hvem vi er, og hvad der er sket i går. Vi får mere og mere af ham tilbage, siger Valentins mor, Ekaterina Pleman.

Hun har sammen med sin mand købt cannabis-olie med det virksomme stof cbd, der ifølge nogle studier og læger i udlandet kan dulme nogle af de mange anfald, som epilepsibørn oplever. Olien er ikke euforisernede og gør altså ikke Valentin skæv.

- Vi havde undersøgt det længe. Hvad mulighederne var, bl.a. med at få udskrevet recepter af læger i Tyskland og England. Vi kunne dog ikke rigtig komme videre med det, siger Carsten Pleman.

Valentin har stadig anfald

Cannabis har ikke gjort Valentin anfaldsfri. Han får stadig hyppigt anfald, men ifølge forældrene sker det ikke så ofte som tidligere. Og han kommer sig også hurtigere efter anfald, fortæller de.

Hvordan ved I at det er cannabis?

- Fordi det var efter vi startede på cannabisen, siger Carsten Pleman.

Forældrene måtte gå uden om sundhedsvæsenet, men fra begyndelsen var deres kontaktlæge på Aarhus Universitetshospital inde over. Hun hjalp med blandt andet dosering.

- Jeg kendte familien og vidste, at de stod med ryggen mod muren. På en måde kan jeg godt forstå dem. Alle andre muligheder er udtømte, og de aner en mulighed for at få hjælp, som de tager. Men jeg er utryg ved, at de skulle gøre det alene, siger Gija Rackauskaite, der er børnelæge på Aarhus Universitetshospital.

Kan få sit liv tilbage

Trods lovende studier understreger hun, at man stadig mangler den skudsikre dokumentation for, at cannabismedicin virker mod epilepsi.

Valentin har nu fået cannabis-olie i tre måneder. Og forældrene håber, at medicinen kan hjælpe deres søn endnu mere.

- Vi håber jo på at hans fremtid kan blive noget anderledes med cannabisen, siger Carsten Pleman, og hans kone supplerer:

- Vi håber, at at han kan få sit liv tilbage.

I aften i Sundhedsmagasinet kan du møde Valentin og hans familie. Det er klokken 21.55 på DR1.

Facebook
Twitter