7-Eleven lagt ned af formodet hackerangreb

Kort inden middag mandag meddelte 7-Eleven, at samtlige af landets butikker er midlertidigt lukket.

7-Eleven-butikker landet over er lukket. Her er det en butik i København, der meddeler om lukningen med et hjemmelavet skilt. (Foto: (C) DR Nyheder)

Hvis du havde håbet på at få en hurtig bid mad, en kop kaffe eller en anden kioskvare på farten, så kan det i øjeblikket ikke blive i en af 7-Elevens mange butikker rundt i landet.

Nærbutikskæden 7-Eleven har valgt at lukke alle sine butikker i Danmark, fordi kæden muligvis er udsat for et hackerangreb.

Det skriver 7-Eleven på sin Facebook-side.

- Vi har desværre mistanke om, at vi er blevet udsat for et hackerangreb i dag.

- Det betyder, at vi ikke kan benytte kasser og/eller modtage betaling. Vi holder derfor butikkerne lukket, indtil vi kender omfanget. Vi håber naturligvis, at vi snart kan åbne butikkerne igen, skriver 7-Eleven.

7-Eleven har 176 butikker fordelt i hele Danmark. Mange af dem ligger ved togstationer og i større byer og lufthavne.

7-Eleven skriver på Facebook, at man har mistanke om et muligt hackerangreb som årsagen. (Foto: (C) DR Nyheder)

Kædens administrerende direktør, Jesper Østergaard, siger til DR Nyheder, at det meget hurtigt gik op for dem, at der var opstået et problem.

- Pludselig virkede kassesystemerne ikke i samtlige butikker, hvorfor de ansatte begyndte at melde det ind. Det er aldrig sket før, og nu arbejder vi hårdt på at finde ud af, hvad der præcist er foregået, siger han.

- Der er lige nu ingen tidshorisont, så foreløbig holder altså samtlige butikker lukket. Senere beslutter vi, hvad vi nu skal stille op, siger Jesper Østergaard.

Langt de fleste togstationer har en 7-Eleven-butik, hvor man kan købe togbilletter. Men 7-Elevens nedbrud påvirker ikke togrejsendes mulighed for at købe en billet markant.

Ni ud ti kunder køber deres billetter gennem DSB's app, hjemmeside, en billetautomat på stationen, eller så rejser de med rejsekort, oplyser DSB's presseafdeling.

Derfor kommer DSB ikke til at søsætte tiltag for at afbøde 7-Elevens midlertidige nedbrud. Der er omkring 70 7-Eleven-butikker rundt på de danske togstationer.

Her er skiltet om den midlertidige lukning skrevet på en pose til bagværk. (Foto: (C) DR Nyheder)

Også på Shells tankstationer rundt i Danmark er der flere steder, hvor man har indgået et samarbejde med 7-Eleven, der har butikkerne på tankstationerne. Man kan dog stadig købe benzin eller diesel her, skriver Søren Møller Maretti, retail-direktør i DCC Energi, der driver Shell-stationerne i Danmark, i en sms til DR Nyheder.

- Der kan stadig købes brændstof på Shell 7-Eleven-tankstationerne, da brændstof betales med kort direkte ved pumpen, skriver han.

7-Eleven har også butikker på fem af landets hospitaler, mens der er en sjette hospitals-7-Eleven på vej.

Desuden udleverer 7-Eleven også pakker for blandt andet GLS og PostNord.