7 GODE RÅD Ved dit barn, hvordan det skal opføre sig på sociale medier?

Børn og unge er nærmest født med en smartphone i hånden, men de mangler et etisk filter på nettet. Forældre skal tage mere ansvar, mener eksperter.

I lukkede grupper på Facebook bliver børn, unge og voksne udsat for grov mobning og chikane. Private nøgenbilleder cirkulerer på nettet, og kommentarfelterne på de sociale medier er fyldt med hårdt sprog.

Internettet kan være en skræmmende størrelse – også for unge mennesker, der allerede har helt styr på at dele, like og uploade, men endnu ikke har det moralske kompas helt på plads.

Derfor er det vigtigt, at forældre tager mere ansvar og viser vejen - også selvom de måske undskylder sig med, at de mangler viden om teknikken.

Det opråb kommer fra konsulent og forfatter Lykke Møller Kristensen, der til daglig rådgiver om unges brug af sociale medier.

- Vi har været rigtig gode til at fortælle os selv, at de er den digitale indfødte generation, og det er vi ikke, siger hun og uddyber:

- Vi glemmer bare fuldstændigt, at det kan godt være, vi ikke ved, hvilken knap vi skal trykke på, men vi burde have en holdning til, hvorfor man skulle trykke eller ikke trykke på den knap.

Mobning i digital skolegård

Digital mobning er blevet en udfordring på de danske skoler på højde med mobning i skolegården.

Men internettet, og især sociale medier som Facebook og Instagram, er også stedet, hvor børn og unge plejer og udvider deres sociale fællesskaber.

Det forklarer Jonas Ravn, projektleder hos Center for Digital Pædagogik, der også holder oplæg om sociale medier på skoler og forsker i digital dannelse, og hvordan det påvirker de unges trivsel.

- Sociale medier har en kæmpestor betydning for unge i dag, for det er måden, man fastholder kontakten til alle de mennesker, man nogensinde har mødt i sit liv, siger Jonas Ravn.

Eksperternes råd til forældre

Men hvordan får man som forælder styr på, hvad ens barn laver på sociale medier og sikrer, at det opfører sig ordentligt.

Det giver Lykke Møller Kristensen og Jonas Ravn deres syv bedste råd til herunder:

1. Vis interesse og giv anerkendelse

Det vigtigste som forælder, når det kommer til børnenes tilværelse på sociale medier, er ifølge eksperterne at vise interesse.

- Jeg har fundet ud af, at det er rigtig vigtigt, at jeg anerkender, at sociale medier er en stor del af deres liv. Det er ikke kun noget, der foregår, når de sidder bag skærmen, men noget der fylder i hele deres bevidsthed og sætter stemningen i deres liv, i klassen og alle de steder de gebærder sig, siger Lykke Møller Kristensen, der også er mor til tre børn, der alle er på sociale medier.

Derudover handler det om, at man begynder at vise interesse for børnenes digitale liv, så tidligt som overhovedet muligt og fastholder interessen, ligesom man gør, når det kommer til guitartimerne eller fodboldtræningen.

- Vi kan se, også på vores skolebesøg, at børn er mere tilbøjelige til at gå til forældrene, hvis forældrene har vist interesse for det, der sker online, siger Jonas Ravn og forklarer:

- Hvis den unge først skal til at forklare, hvad et bestemt socialt medie er, hvis der har været en konflikt, så er man måske mere tilbøjelig til at gå med det selv eller gå til nogle helt andre.

Interessen for barnets liv skal være en del af den daglige dialog i hjemmet, siger Lykke Møller Kristensen.

- Tal om det hver eneste dag, spørg og vær irriterende hver eneste dag. Det er utrolig vigtigt at have en løbende dialog om, hvordan det går i skolen, til fodbold og hvordan det går på de sociale medier.

2. Lav regler, og hvis de ikke virker, så lav dem om

Lykke Møller Kristensen oplever ofte, at forældre kan være bange for at virke gammeldags og mindre forstående, hvis de begynder at lave regler. Det er dog ifølge hende en af de helt store misforståelser, når det kommer til børn og sociale medier.

- Jeg tror faktisk, det er meget vigtigt, at man har en regel i dag, og hvis den så ikke virker, så skal man have en nye regel i morgen, fortæller hun.

Og så handler det om ikke at tale i overskrifter, man har set i nyhederne. Forældre skal oversætte nyhederne for børnene.

- Jeg oplever, at børn og unge fortæller, at mor og far oplister en masse regler med, at du må ikke dele hævnporno og skrive grimt til andre, og så lukker de samtalen der. Børn og unge har brug for, at det er noget, vi taler om hver dag, så de får skærpet deres sunde fornuft, når de sidder bag skærmen, siger Lykke Møller Kristensen.

3. Skærmtid er ikke bare skærmtid

En anden misforståelse, når det kommer til børn og unge på sociale medier, er, at skærmtid er det samme døgnet rundt. Ifølge Jonas Ravn kommer forældre ofte til at fokusere på, at barnet har siddet foran skærmen i flere timer i stedet for at kigge på, hvad de unge egentlig laver. Og det graver grøfter mellem forælder og barn.

- Meget af de unges liv foregår foran skærmen, men det er meget varieret, hvad de laver med den skærm, siger Jonas Ravn og uddyber:

- Man skal kigge mere på, hvad de laver foran skærmen i stedet for at sige konsekvent, "du sidder foran skærmen, det er dårligt for dig."

4. Din guldklump kan også mobbe

Når de to eksperter er ude på skoler og institutioner for at tale om god stil på nettet, oplever de ofte, at forældre ikke tror på, at deres børn kan være en del af problemet.

- Helt almindelige, søde, dejlige velopdragne børn kommer galt af sted. Enten ved at de selv bliver mobbet eller udsat for en hård adfærd, eller at de meget hurtigt lader sig rive med i et negativt fællesskab, siger Lykke Møller Kristensen.

Og det er helt normalt, at børn og unge prøver sig selv af i gruppesammenhænge, siger Jonas Ravn.

- Sådan vil det altid være, at man tester sig selv. Men med sociale medier har de unge måske fået nogle muligheder for at prøve sig af på andre måder.

5. Bryd igennem den digitale privatsfære

De fleste kender følelsen af, at andre mennesker ikke skal kigge på ens telefon, for det er privat. Det gælder også børn og unge.

Lykke Møller Kristensen oplever ofte, at forældre synes, at det er svært at bryde ind og spørge, hvad der sker på telefonen - især hvis man ikke i en tidlig alder har vist interessen for barnets tilstedeværelse på sociale medier.

- Selvfølgeligt beskytter børn deres liv med den her telefon med både en følelse af skam og skyld, fordi de har prøvet sig selv lidt af, for det har de fleste børn og unge. Så det vil være en konflikt, man skal være åben over for er meget normal.

Det er ikke let at blive lukket ind i de unge menneskers digitale liv, men det virker, fortæller Lykke Møller Kristensen.

- Måske ikke første gang, men det er ligesom, når du siger til dit barn, at det skal lægge telefonen, så kæmper de for ikke at lægge den, for de er lige i gang med noget. Men holder man fast og tager ansvar, så virker det. Vi tør bare ikke helt tage det ansvar.

6. Vær en god rollemodel

Hvis du gerne vil lære dit barn om etik på sociale medier, handler det om at være en god rollemodel. For eksempel når man lærer sit barn, at man selvfølgeligt spørger om lov, før man deler billeder af andre.

- Det kan man jo starte med at gøre, inden man bare hovedløst deler billeder af sine egne børn på sociale medier, siger Jonas Ravn.

En lille ting som at spørge sit barn, om man må dele et billede af dem, kan få betydning på et senere tidspunkt i barnets liv.

- Så lærer man barnet, at det er noget, man spørger om lov til, når han i teenageårene lander i en gruppe og får lyst til at dele noget af nogen, man ikke har spurgt eller bedt om samtykke, fortæller Jonas Ravn.

7. Anerkend at det er svært

Sidst, men ikke mindst, er det vigtigt at anerkende, at det er svært, og næsten umuligt, at beskytte børnene fuldstændigt på nettet og sociale medier.

- Den konkrete situation, hvor dit teenagebarn er i en hemmelig gruppe på Facebook, hvor man taler meget groft om andre, er virkelig svær at gøre noget ved. Jeg ville ønske, at jeg havde et råd, der lige præcis forklarer forældre, hvordan man finder ud af, om barnet er med i en gruppe. Men det kan du ikke, siger Jonas Ravn.

Jo tidligere man som forælder starter med at anerkende sociale medier, som en vigtig del af barnets liv, ser underlige videoer på Youtube og sammen opdager, at der sker underlige ting på sociale medier, des lettere bliver det.

- Når børnene bliver 13, 14 og måske også 15 år gamle, kan de faktisk tale om det, hvis de kommer galt af sted eller bliver i tvivl om, hvad de skal gøre, siger Lykke Møller Kristensen.

Du kan se mere om teenageres adfærd på sociale medier i 21 Søndag kl. 21.00 på DR1. Og kl. 21:15 kan du chatte med Lykke Møller Kristensen på dr.dk.