7000 kroner til ægdonorer skal give flere fyldte barnevogne

Politisk flertal håber, at en højere betaling til donorer vil få flere til at donere æg

I 2015 blev der doneret æg til 233 behandlinger, men der var behov for 600. (Foto: ASGER LADEFOGED © Scanpix)

En uge med hormonindsprøjtninger, fire-fem besøg hos fertilitetsklinikker og en potentielt smertefuld ægudtagning med nål.

Kvinder skal igennem en hel del, før de får lov til at donere æg til barnløse.

Og det er der alt for få kvinder, der gør.

Hvert år er der behov for at kunne lave 600 behandlinger med donoræg, men i 2015 blev der kun foretaget 233 behandlinger.

Derfor har sundhedsminister Sophie Løhde og et bredt politisk flertal valgt at sætte honoraret til en ægdonor op fra 2400 til 7000 kroner.

Loven trådte i kraft den 1. juli og indebærer også en oplysningskampagne om ægdonation, som skal køre i efteråret.

Og det glæder de sig til på Rigshospitalets Fertilitetsklinik

- Vi håber, at det vil give os flere ægdonorer på danske klinikker, og at vores ventelister kan blive kortere, siger Elisabeth Carlsen, som er overlæge på Rigshospitalets Fertilitetsklinik.

Manglen på donorer betyder, at barnløse i dag skal vente i op til tre og et halvt år, før det bliver deres tur til at få hjælp.

Derfor er det vigtigt, at udgifter forbundet med donationen ikke står i vejen for, at flere kvinder bliver donorer, siger Elisabeth Carlsen.

- Der er udgifter forbundet med både transport og tabt arbejdsfortjeneste, når kvinderne skal besøge klinikkerne op til ægudtagningen. Det her honorar skal kunne dække det beløb.