7000 sukkersyge kan miste kørekortet

Nye kørekortregler betyder, at diabetikere, der har alvorligt lavt blodsukker to gange om året, kan miste kørekortet. Heraf er 570 syd- og sønderjyder.

Sukkersyge, der mere end to gange om året har brugt for hjælp, kan miste kortet på grund af nye kørekortregler. (© Colourbox)

Hvis folk med sukkersyge har anfald, der kræver hjælp fra en anden person, mere end en gang om året, så kan de miste retten til at køre bil.

Det er en af stramningerne af de nye kørekortregler, der trådte i kraft ved årsskiftet.

Vil besværliggøre dagligdagen

Formand for Handicaprådet i Aabenraa Kommune Ulla Lendal mener, at stramningerne i loven er urimelige.

- Jeg kan være bange for, at mange diabetikere får livet gjort meget mere besværligt, hvis de mister kørekortet. Diabetikere er jo arbejdsaktive mennesker, der også har behov for at blive transporteret, siger hun.

Hun bakkes op af Diabetesforeningen, som har forsøgt at stoppe stramningerne.

Kan miste kortet uden at være til fare

- Vi frygter at diabetikere, der reelt ikke er en fare i trafikken kan miste kørekortet. Mange diabetikere har anfald om natten, siger jurist i Diabetesforeningen Charlotte Rullfs Klausen.

Ifølge Diabetesforeningen er 7.000 diabetikere i risiko for at miste kørekortet som følge af den nye lov. Heraf mindst 570 i de otte syd- og sønderjyske kommuner.

EU-direktiv bag ny lov

Loven er indført på baggrund af et EU-direktiv, hvis formål er at forhindre, at mennesker med lavt blodsukker sætter sig bag rattet. Derfor vil det ikke være muligt for diabetikere, der oplever mere end et svært tilfælde af hypoglykæmi (svært lavt blodsukker), der kræver hjælp fra en anden person, at få udstedt, fornyet eller bevare kørekortet.

Forebyggende effekt

Professor og overlæge Sten Madsbad var den danske repræsentant i EU-arbejdsgruppen, der har udfærdiget loven og rådgiver Sundhedsstyrelsen, når det gælder diabetes og kørekort. Han mener, at loven har en vigtig præventiv effekt:

- Når man kan bringe sig i en tilstand (red. af hypoglykæmi) to gange inden for et år, så er den almindelige holdning, at så er man ikke egnet til at køre bil i en periode, siger han.

Pause i mindst tre måneder

Efter et køreforbud kan man søge om revurdering efter tre til seks måneder. Men en fornyelse kræver, at man ikke har haft mere end et alvorligt blodsukkerfald inden for de seneste 12 måneder.

Det er samtaler mellem patient og den praktiserende læge som især ligger til grund for vurderingen af, hvorvidt en patient får frataget eller fornyet sit kørekort.

Tillid til læge i fare

Jurist i Diabetesforeningen Charlotte Rulffs Klausen frygter at tilliden mellem lægen og patient vil lide under loven.

- Man kan desværre forestille sig, at man som diabetiker ikke længere vil fortælle sin læge, hvis man har problemer med hypoglykæmi af frygt for at miste kørekortet, og det er jo en frygtelig situation, siger hun.

Facebook
Twitter