701 mediekvinder står bag støtte til Sofie Linde: 'Det sker stadig'

Sexisme findes - også i den danske mediebranche, fastslår støtteerklæring.

Tv-vært Sofie Linde har vakt stor debat, efter at hun fortalte om sexisme i mediebranchen. Nu bakker kvindelige kollegaer op. (arkivfoto) (Foto: © liselotte sabroe, Scanpix)

Sexisme og grænseoverskridende adfærd er ikke fortid i den danske mediebranche. Slet ikke.

- Det skete engang. Det sker stadig.

Det er budskabet fra 701 kvinder i en støtteerklæring til tv-vært Sofie Linde, som for nylig brugte sin taletid som vært ved 'Zulu Comedy Galla' til at sætte fokus på sexisme og manglende ligestilling i mediebranchen.

Her fremhævede den nu 30-årige Sofie Linde et eksempel fra en julefrokost, da hun var 18 år og netop begyndt at arbejde på DR.

- Den her store tv-kanon kommer op til mig, tager fat i min arm og siger til mig: "Hvis du ikke går med ud og sutter min pik, så fucking ødelægger jeg din karriere".

'Vi har alle oplevet det'

Svaret blev et nej, og nu bakker andre kvinder i branchen hende op.

- Vi har alle oplevet det i større eller mindre grad i løbet af vores karriere. Upassende bemærkninger om vores udseende eller påklædning. Lumre beskeder. Grænseoverskridende fysisk adfærd. Advarsler om, at der er enkelte mænd, vi skal undgå til julefrokosten, lyder det i det åbne brev.

- Dem, der mener, at denne sexistiske kultur ikke længere eksisterer, tager fejl.

Hverdagssexismen findes stadig blandt nogle mænd i mediebranchen, men også i andre brancher og på andre typer af arbejdspladser, skriver kvinderne.

Initiativtagerne kommer alle fra TV 2, men blandt de 701 underskrivere er der også kvinder fra DR, Politiken og produktionsvirksomheder og kommunikationsarbejdspladser.

Tv-vært: Vi vil flytte debatten

Desuden har over 50 kvinder sendt beretninger med eksempler på den sexisme, de har oplevet i branchen, mens syv mænd har sendt deres støtte.

Maria Andersen, journalist og vært på TV 2, er blandt initiativtagerne til det åbne brev, der på få døgn har samlet over 700 underskrifter.

Hun fortæller, at formålet er en gang for alle at få flyttet debatten fra, om der er findes sexisme, til at det findes – også i den danske mediebranche- og hvad gør vi så ved det.

- Jeg tror aldrig, at jeg har talt med en kvinde, der ikke på et eller andet tidspunkt i sin karriere har oplevet at blive udsat for sexistiske bemærkninger, og derfor så virker debatten, om hvorvidt det findes, helt absurd for mange af os kvinder. Fordi vi har prøvet det på egen krop, siger hun.

I de første år af sin karriere oplevede hun selv at få lumre beskeder, og at kommentarer gik på hendes udseende frem for hendes faglighed.

- Jeg har oplevet til en fest, at en redaktør pludselig synes, at vi skulle kysse. Jeg havde ellers ikke noget med ham at gøre, og jeg skulle lære at glide af på det, så jeg ikke ødelagde den gode – den dårlige – stemning, fortæller hun.

Maria Andersen understreger, at initiativtagerne til brevet ikke kan vide, hvor mange af de 701 underskrivere der reelt har oplevet sexisme. Flere af underskrifterne kan formentlig kategoriseres som støtteerklæringer.

Svært at sige fra som ung praktikant

Kvinderne bag brevet håber, at debatten nu kan handle om, hvad man gør ved problemet. For når man er ung praktikant på et landsdækkende medie, går man ikke lige ind til chefen og siger, at man har fået en lummer sms-besked fra en kollega.

- Når man kommer ind på en arbejdsplads, så lurer man også stemningen. Og hvis den her tone er noget, som alle de andre griner af, eller man siger: 'Det gør han ved alle', så tænker man, at det er sådan, det er. Og så stopper det aldrig, siger hun.

Underskrivernes ærinde er ikke at hænge enkelte ud eller skære alle mænd i branchen over en kam.

- Vi mener ikke, at der hersker en sexistisk kultur generelt, fordi vi kender langt flere mænd, der godt kender grænsen, men vi oplever en kultur, hvor man ikke kan tale om det. Det er noget, man gemmer væk, og det er noget, man griner af, siger Maria Andersen.

Væk fra enkeltsager

Hun og de andre underskrivere af brevet har været frustrerede over debatten, efter Sofie Linde fortalte om sine oplevelser.

- Vi oplever det her som et problem, der rækker langt ud over den enkelte arbejdsplads og også langt ud over mediebranchen, og vi har været overraskede og også frustrerede over, at debatten ligesom aldrig har bevæget sig videre.

- Vi bliver ved med at dvæle ved de enkelte eksempler, og at man skal vurdere, om det er tilstrækkeligt krænkende, og er det egentlig okay, at Sofie Linde stiller sig op på en scene og fortæller om en gammel oplevelse, siger Maria Andersen.

Hun håber, at debatten nu kan føre til reelle forandringer på arbejdspladserne, og at cheferne gør det okay og trygt at sige fra "uden at blive hende den kedelige uden humor".

- Hvorfor går de ikke ud og siger: Vi skal nok sørge for at skabe nogle klare og trygge rammer, hvor I kan sige det, uden at I skal frygte for at blive upopulære, miste jeres arbejde eller ikke få fornyet jeres kontrakt?