70'er-erotik tænder fortsat

De gamle danske erotiske komedier sælger stadig godt. Nostalgi og filmenes afslappede forhold til sex får æren.

Erotiske komedier fra 1970 ´erne er fortsat populære. Her er Birte Tove og Ole Søltoft i "Rektor på sengekanten." (Foto: Scanpix © Scanpix)

Erotiske komedier fra 1970'ernes Sengekantsserie og den mere vovede Stjernetegnsserie får stadig dankortene til at gløde. Det fortæller Scanbox, der har overtaget rettighederne til filmene.

Filmene trak fulde huse

Siden de syv sengekantsfilm udkom på dvd i 2005 og Stjernetegnsfilmene i 2006 fulgte trop har danskerne købt små 100.000 film fra de to serier.

Umiddelbart lyder det ikke af meget, når man sammenligner med de tidssvarende ikke-erotiske folkekomedier, der årligt sælger 10 gange mere. Men da de erotiske film er forment afgang til supermarkedskæderne, og kun kan erhverves gennem enkelte videobutikker og på internettet, så er salget meget pænt, lyder analysen fra salgschef Ebbe Kjærsgaard.

Anmelder og medredaktør på filmbladet Uncut, Lars Gorzelak Pedersen, forstår godt filmenes popularitet. Succesen skal blandt andet ses i lyset af, at de i deres samtid også trak fulde huse i biograferne.

Afslappet holdning til sexDengang og i dag bærer de folkekære danske skuespillere som Poul Bundgaard, Ole Søltoft og Dirch Passer filmene frem.

- Sengekantsfilmene var den ordinære danske folkekomedies arvtager i 1970'erne, og interessen i dag er sikkert motiveret af blandt andet nostalgi, siger Lars Gorzelak Pedersen og påpeger, at der er filmfolk herhjemme, der ligefrem mener, at sexkomedierne afrundede en æra i dansk films historie, som aldrig er blevet erstattet.

Anmelder Lars Gorzelak Pedersen fremhæver især filmenes afslappede måde at behandle sex på som en seermagnet.

- Filmene er opbyggelige, fordi de skildrer sex som noget, vi dybest set godt ved gennemstrømmer mange af de ting, vi foretager os. Budskabet i filmene er som regel simpelt: Sex gør godt, og lykkelige mennesker er seksuelt frisindede mennesker, uddyber filmkritikeren.

Munterhed bærer produktet

Skuespiller Kirsten Norholt medvirkede i filmen "I skyttens tegn" som Dr. Schmierkäses sekretær. Hun tror ligeledes, at filmenes munterhed bærer produktet godt 30 år efter storhedstiden.

- Kunstnerisk set var det jo ikke store film, men de emmer af spilleglæde og fornøjelse. Sex blev formidlet som noget, der var til gavn og glæde, og ingen af de medvirkende blev lemlæstet. Jeg tror også, at seersuccesen i dag skal ses som et modreaktion på en nutidig pornobranche, som er kold, forrået og meget hard-core, uddyber skuespillerinden.

Facebook
Twitter