72-årig tiltalt for terrorstøtte

Med to nye retssager forsøger anklagemyndigheden at sætte stopper for pengestrøm til terrorbevægelser i Palæstina og Colombia.

Horserød-Stutthof Foreningen har tidligere samlet ind til FARC i Colombia. (© DR)

Den ene mands terrorist er den anden mands frihedskæmper. Og den lovgivning, der skal beskytte mod terrorisme, truer nu med at sende den 72-årige Anton Nielsen bag tremmer.

Torsdag begynder to nye retssager om pengestøtte til blandt andet den palæstinensiske militante bevægelse PFLP.

- Man siger, at PFLP må man ikke støtte på hverken den ene eller anden måde. Det er efter vores opfattelse en befrielsesorganisation, men ikke desto mindre er den på terrorlisten, siger Anton Nielsen, formand for Horserød-Stutthof Foreningen.

Indsamlet til humanitært arbejde

Han er tiltalt for på foreningens vegne at have indsamlet 17.700 kroner, blandt andet under klimatopmødet. Pengene blev sendt videre til PFLP. Og det er et brud på terrorlovgivningen, har justitsministeren vurderet.

- Efter loven er der jo ikke meget at rafle om, men vi har ikke støttet terror-organisationer på hverken den ene eller den anden måde. Vi har støttet humanitært arbejde i Gaza-striben, og det har vi gjort via PFLP, siger Anton Nielsen.

Horserød-Stutthof Foreningen blev dannet af de overlevende danske kommunister, der sad interneret i Tyskland under Anden Verdenskrig. Den mureruddannede Anton Nielsen er selv kommunist og søn af det tidligere folketingsmedlem Martin Nielsen, der også blev sendt til Stutthof under krigen.

- Også de blev i sin tid kaldt terrorister, siger Anton Nielsen som baggrund for, at foreningen har støttet PFLP.

- Vi har hele tiden været imod terrorlovgivningen, og den her sag er også en protest mod, at den lovgivning er gået alt, alt for vidt. At man i dag kan man blive slæbt i retten for at yde humanitær hjælp, siger noget om, at vi er ude, hvor vi ikke kan bunde, mener formanden.

Dobbeltsag

Retssagen er en dobbeltsag, hvor også talsmanden Viggo Toften-Jørgensen fra sammenslutningen Den Faglige Klub er tiltalt for at have indsamlet 10.000 kroner, der blev overdraget til den colombianske oprørsbevægelse Farc.

Den sag skal for torsdag ved Københavns Byret.

På forhånd formodes det, at anklagemyndigheden vil gå efter ubetinget frihedsstraf. De hidtidige sager om terrorstøtte er dog indtil videre endt med betingede domme.